Makita accu probleem

Toxwa

 • #1
Ik net 2e hands een Makita BRH200 gekocht met 3 accu's. 1 van de 3 werkt, de andere 2 niet :-(
De lader is een dc24sa, de accus BH2433 en B2430 (24V, NiMH).

Het vreemde is dat de lader geen melding "defecte accu" geeft. Als ik de accu erin steek, slaagt de ventilator aan, maar waar de goede accu begint te laden, gaan bij de slechte accu de groene lichtjes weer flikkeren (zoals wanneer er geen accu in zit).

Ik heb met een multimeter al even de spanning gecontroleerd. De ene accu zit op 24,7V, de andere net boven de 0 volt.
Maar zowel in de lader als in de machine doen ze niets.

Iemand suggesties?
Met 2 accu's zou ik al tevreden zijn, als de 3e niet meer werkt is dat geen echt probleem.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  De betreffende accu's zijn gewoon defect. Daar kun je niets aan repareren. Of je zou alle losse cellen door exact gelijk type moeten vervangen.

  Maar vaak zit er ook nog een temperatuurelementje (NTC of zo) tussen de accu's, dat moet dan wel op de juiste plaats komen te zitten. Zie het allemaal maar weer netjes (en veilig) in elkaar te zetten.

  En het probleem daarbij is dat losse cellen met soldeerlippen vaak erg duur zijn, veel duurder dan de standaard cellen zonder soldeerlippen. Dat zou voor een accu van 24 V wel eens duurder uit kunnen komen dan een complete nieuwe accu. Want je hebt 20 cellen à 1,2 V nodig!

  Ik denk dat de accu met 0 V een verbroken interne verbinding heeft, die met 24,7 V één (of meerdere) cel(len) die niet lekker meer zijn (inwendige weerstand te hoog). Wat de lader dan precies aangeeft helpt verder niet veel: de accu is kapot en wordt echt niet zomaar weer heel. Fabeltjes als een nacht in de vriezer leggen e.d. helpen niet.

  Let er wel goed op als je eventueel gaat experimenteren met accu's of de cellen ervan: een goede cel kan bij kortsluiting makkelijk brand veroorzaken, bedrading kan er in elk geval door smelten en je handen vinden het ook niet prettig. Verder zit er natuurlijk chemische rommel in die je beter niet kunt aanraken of in je ogen krijgen! :wink:
   

  Toxwa

  • #3
  Die van 0v had ik zelf al weinig hoop voor. Als ik online keek zouden al de accus met defecte cellen een waarschuwing geven, vandaar dat ik het vreemd vond dat mijn lader die niet gaf.

  Maar ja, dat zal dan een nieuwe accu worden als ik 2 werkende accus wil hebben.

  Heeft iemand hier ervaring met accus die niet van Makita zijn? De echte vind ik zelf tussen de 150 en 250 euro per accu, en dat is meer dan ik voor de set betaald heb.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Het maakt eigenlijk niet uit of iemand hier ervaring heeft met bepaalde (alternatieve) accu's, want merkgerichte (aankoop)adviezen worden hier niet gegeven.

  Zul je zelf moeten zien uit te vinden, eventueel aan de hand van consumentensites of andere beoordelingssites. Waarbij die ook niet altijd de werkelijkheid afspiegelen...

  Je hebt blijkbaar een professionele accuboormachine gekocht en de accu's daarvoor hebben nu eenmaal hun prijs.

  Zelf zou ik nooit een tweedehands accuboormachine (of in dit geval boorhamer) kopen, juist vanwege het accuprobleem. De accu's zijn nu eenmaal vaak de eerste dingen die kapot gaan bij dergelijke machines.
   

  Akatar

  • #5
  De lader moet de accu "zien"
  bij 0 volt wordt er geen accu gezien en zal er niets gebeuren.
  dit gebeurt als de accu te diep ontladen is
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Maak de contacten van de accu schoon met een stukje schuurwol, het komt regelmatig voor dat de contacten van de accu vervuild zijn.
  Maak ook de contacten van de lader schoon, stekker eruit voordat u daarmee begint.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu