Waarom mag kookplaat niet naast gootsteen???

Rubbie

  • #1
Ik heb net een nieuwe keuken(van ikea). Kasten zijn nu boven en onder allemaal gedaan. Maar nu komen bij de vaatwasser en de kookplaat uit. De vaatwasser hadden we gepland op de plek waar bij de oude keuken de gootsteenkast zat. Maar nu word het lastig heb ik gehoord van iemand die mij helpt om de vaatwas op die plek te krijgen.

Dus zaten we denken om wat te schuiven met de kasten. Dan zouden we de gootsteenkast gewoon op de plek doen waar ook de gootsteen zat bij de oude keuken. Probleem is dat hij dan meteen naast de kookplaat komt. Nou heb ik ergens gehoord en ook gelezen op internet dat kookplaat en gootsteen niet meteen naast elkaar mogen. Wat is hier de reden van?????

ik hoop dat iemand mij kan helpen
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Afgezien van de vraag of het mag ja of nee lijkt het me ook niet handig dat je geen aflegruimte hebt naast je kookplaat en gootsteen.
 

Rubbie

  • #3
Aflegruimte? als je bedoelt dat het handig is om naast je kookplaat ruimte te hebben om dingen neer te zetten etc. aan de rechterkant Van de kookplaat zit nog genoeg ruimte op aanrecht.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zowel naast de kookplaat als naast de gootsteen is het makkelijk om aan weerskanten ruimte te hebben.
 

Rubbie

  • #5
Het is makkelijker, dat klopt ja. en dat ben ik met je eens.
maar het is niet verplicht?!
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat durf ik niet te zeggen.
Wordt het gas of electrisch?
 

Rubbie

  • #7
Het is elektrisch
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik kan me voorstellen dat een elektrische kookplaat naast een spoelbak niet zo'n goed idee is.
Ook met gas trouwens niet want door water op een hete gaspit kan er stoomvorming ontstaan waardoor de gaspit uit gaat.

Verplaatst naar de elektra rubriek, misschien dat de beantwoorders daar weten of het mag.
 

VEH

  • #9
Ik denk dat het niet verboden is. In het algemeen vanuit de norm geredeneerd moet een apparaat de bescherming hebben voor de omgeving waarin het gebruikt wordt. Een kookplaat moet geschikt zijn om vloeistoffen te verdragen, zowel door overkoken als door knoeien. Als de kookplaat vlak naast de gootsteen zit zal er sneller vloeistof overheen kunnen gaan, maar dat zou voor de elektrische veiligheid geen probleem moeten zijn, gezien het voorgaande. Zo dicht bij gootsteen zou het ook nog mogelijk zijn om met een uittrekbare keukenkraan op de kookplaat te spuiten met water. Ik ken de norm niet die betrekking heeft op kookplaten en ik zie ook nooit een IP klasse bij specificaties staan. Of de plaat ontworpen is om direct spuitend water te weerstaan, weet ik niet. Wel is zo dat de fabrikant moet aangeven welke restricties er zijn betreffende de montage. Kortom vraag de fabrikant van de plaat expliciet naar de IP klasse ( als je echt veilig wilt zijn moet die IPX5 zijn ;is spuitwaterdicht) en naar montage restricties.
Aan de andere kant heb ik nog nooit een IPX5 verlichtingsarmatuur gezien onder een keukenkastje boven de gootsteen; daar kan de waterstraal ook met gemak komen.

Eén ding weet ik wel heel zeker, U krijgt er ongelofelijk veel spijt van als U geen ruimte laat tussen gootsteen en kookplaat. Het is zoals hierboven al aangegeven niet handig; ik wil het wel als onwerkbaar bestempelen.
 

Berre

  • #10
Zou het kunnen te maken hebben met het feit dat je kookplaat en spoelbak niet tegelijk met beide handen mag kunnen aanraken?

Een ALS (lekstroomschakelaar) kan natuurlijk veel ellende vermijden. Maar er is een analoge regel in de badkamer, waar je ook verboden zones hebt voor water en electro, niettegenstaande de andere veiligheidsmaatregelen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Zou het kunnen te maken hebben met het feit dat je kookplaat en spoelbak niet tegelijk met beide handen mag kunnen aanraken?
En hoe doe je dat met een kookplaat die ingebouwd is in een rvs aanrechtblad ?
 

Gerrit

  • #12
Het is inderdaad niet handig, maar het is gewoon toegestaan om een kookplaat naast een gootsteen te plaatsen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu