Maatvoering metselwerk

Hharbers

  • #1
Mijn huis is uit 1960 en mijn halfsteens verband metselwerk eindigt met klezoren, hele halve stenen bij elk kozijn verschillend. :)

Ik zit me al een hele tijd af te vragen hoe het kan dat in nieuwe huizen alle metselwerk rond sparingen en hoeken altijd zo netjes uitkomt op hele en halve stenen.

Wordt bij nieuwe huizen alle afmetingen van sparingen aanbouwen etc in veelvouden van de steenmaat ontworden ofzo? En dan zijn er zo veel verschillende steenformaten in de handel dat architect elk huis opnieuw moet ontwerpen als klant toch andere steensoort wil.

wie kan het me vertellen.
 

Droid

  • #2
Er wordt inderdaad een zo genoemde koppen en lagenmaat bepaald. Aan de hand daar van worden de posities van sparingen bepaald.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Sommige architecten rekenen de hele gevel uit op koppen- en lagenmaat, maar het meeste wordt in het werk door de metselaar bepaald. Het hangt ook van de soort steen af hoe iets opvalt of niet.
 

Droid

  • #4
Ben ik niet met je eens IJkenhout.

De architect bepaalt in grote lijnen het uiterlijk en de maatvoering. Vervolgens komt het bij de aannemer. Die maakt werktekeningen. Aan de hand van ingekocht stenen wordt koppenmaat en lagenmaat bepaald (10 stenen achter elkaar, totale lengte / 10 = koppenmaat). Aan de hand daarvan wordt ook de sparing in bijvoorbeeld de kalkzandsteen bepaald.

Dit gebeurt dus niet door de metselaar, maar al in het voortraject (inkoop/werkvoorbereiding). Of het kozijn op de bouwplaats een paar strepen naar links of rechts moet wordt vaak door de steller bepaald a.d.h.v. de stenen die op de bouw aanwezig zijn. Die moet vooral opletten wanneer je kleine dammetjes heb van bijv 2 strekken breed.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Er zijn ook andere mogelijkheden dan halfsteens verband
(deze zijn tegenwoordig duurder en voldoen ook niet meer allemaal aan de normen)
Dergelijke verbanden komen anders uit ter plaatsen van gevelopeningen


zie ook metselverband.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Hoe bedoel je dat ze niet aan de normen voldoen?

Een verband is met de hedendaagse mortels eigenlijk niet meer nodig voor de sterkte. Een stapelverband is dus ook al prima.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu