Luchtvochtigheid in huis

Leonie123

  • #1
Hoi,

De luchtvochtigheid in huis is de afgelopen dagen schommelende tussen 68 % en 70 % niet omlaag te krijgen. Ramen open gehad en de luchtvochtigheid steeg.

Vorige week met de warme dagen rond de 50%.

Nu lees ik overal dat tussen 40 en 60 % normale waarden zijn.

Is ons huis nu te vochtig of is 70% acceptabel gezien het vochtige weer?

Groetjes leonie
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Als de hele omringende atmosfeer door de vele regen 70% is houd je dat in huis met geen enkele maatregel op 50%.
 

Leonie123

  • #3
Bedankt voor je reactie!

Het is nu opgelopen tot 72%. Maar dat is gezien het weer buiten dus niet schokkend?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Nee, lijkt me niet, als de vochtigheid buiten zakt moet het binnen ook weer zakken.
Maar als het buiten vochtig is en je hebt alle ramen open dan wordt het in huis ook sneller vochtig.
Het is hier nu buiten 77%.
 

Yvan

  • #5
Leonie123, u bedoelt allicht de relatieve vochtigheidsgraad?
Die relatieve vochtigheidsgraad is een beetje een moeilijk beestje, omdat het, zoals de naam al aangeeft, een relatieve waarde is. Geen absolute.

Een "relatieve vochtigheidsgraad van x %" wil zeggen, dat de lucht x % van de hoeveelheid water (in de vorm van waterdamp, een gas!) bevat die hij zou kunnen bevatten, bij een gegeven temperatuur.

Lucht kan meer water bevatten, naarmate de luchttemperatuur hoger is. Daaruit volgt logischerwijs, dat als de temperatuur stijgt, de relatieve vochtigheidsgraad daalt. Maar een ton aan energie verstoken, terwijl het buiten al een paar dagen regent heeft natuurlijk weinig zin.

De relatieve vochtigheidsgraad kan uiteraard nooit meer dan 100% zijn. Eens dat niveau bereikt kan de lucht niet nog meer water bevatten, en het water slaat neer in de vorm van mist/dauw/condensatie. Dat verschijnsel ziet u bijvoorbeeld als u onder de douche staat in een wat frissere badkamer.

In een huis geld inderdaad een relatieve vochtigheidsgraad van 40 à 60% als "normaal".
Je zou kunnen argumenteren dat zelfs een vochtigheidsgraad van zeg 95% in een huis geen kwaad kan, aangezien de lucht op dat moment nog niet helemaal verzadigd is en er dus geen water -in vloeistofvorm- vrijkomt. Maar dat klopt niet helemaal: in een huis zijn er altijd koudere en warmere plaatsen en dus ook koudere en warmere luchtfracties. Zo is het heel wel mogelijk, dat het in uw living "lekker droog en warm is", terwijl in uw keuken het water op de muur staat.
Wel vaker komt het voor, dat door constructiegebreken of onoordeelkundig geplaatste isolatie, sommige delen van bijvoorbeeld muren, merkelijk kouder zijn dan andere, waardoor er daar condensatie optreedt. Dat noemt men dan "koudebruggen" en die vormen wel vaker een heus en moeilijk te remediëren probleem.

Hezt verband tussen temperatuur en luchtvochtigheid is ook van groot belang in, bijvoorbeeld, de arbeidswetgeving, maar daarop ingaan zou wat te ver leiden.
Terzijde: het heeft hier net geregend. Binnenshuis bedraagt de temperatuur 22.6°C en de relatieve vochtigheidsgraad 62 %.
 

Bernhard

  • #6
De RV-waarde is geen indicatie voor het percentage vocht in de lucht. Je kan dat herleiden mits ook de temperatuur van de lucht bekend is. De waarde van de RV kan je ook niet voelen/waarnemen. De RV-waarde wordt bepaald door de aanwezige dampspanning te delen door de maximale dampspanning? Dat kan je dus niet voelen. Wat we wel voelen is of de lucht klam aanvoelt. Het aanvoelen van de klamme lucht is maatstaf voor het aantal grammen water in de lucht. In lucht van 0grd en een RV van 95% zit circa 1 gram water in de lucht. In lucht van 20grd en een RV van 50% zit circa 10gr water in de lucht.
Door het verschil in dampspanning tussen de binnen en de buitenlucht zal de waterdamp zich verplaatsen. De waterdamp met een hoge druk verplaatst zich naar het de lucht met een lage druk waterdampdruk.
In de winter is dat van binnen naar buiten.
In de zomer kan het voorkomen dat de waterdamp zich verplaatst van buiten naar binnen. bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu