Luchttoevoer openhaard

Paul24

  • #1
Beste forumleden,

Wij hebben al 25 jaar een openhaard in de huiskamer.
Na wat zoeken op internet blijkt dus dat een openhaard swinters kou juist naar binnen trekt. Wij hebben dus eigenlijk voor niks alle jaren gestookt. Achteraf was het ook merkbaar. alleen in de woonkamer werd het een beetje warmer, verder niet. Als de deur naar de hal open stond voelde je ook inderdaad een frisse trek.

Nu loop ik met het iedee om een luchttoevoer te maken, rechtstreeks van buiten naar de haard. Ik heb al begrepen dat een openhaard gemiddeld 250m²/u aanzuigd. De openhaard is gemetseld en staat los midden in de woonkamer. (niet tegen een buitenmuur). Nu ligt onder de vloer kruipruimte. Ik zou dus in feite door de kruipruimte een aanvoer kanaal van bijv. Spiralobuis kunnen maken naar buiten. dit is +/- 3,5 meter recht. eventueel zou ik er nog een regelklep tussen kunnen zetten waardoor de haard regelbaar is.

Is dit een iedee of juist niet? Plus wat voor diameter aanzuigkanaal zou ik toe moeten passen? De diameter van de schoorsteen heb ik nog niet opgenomen.

alvast bedankt voor de reacties
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
De vuistregel is eigenlijk, dat de diameter van de buis voor de lucht toevoer, net zo groot moet zijn als de diameter van je rook kanaal.

En een openhaard geeft nooit niet zo veel warmte af om een heel huis te verwarmen.
De meeste warmte gaat weer door het rook kanaal naar buiten.
Het is alleen de stralings warmte die je voelt.

Als je het echt warm wilt stoken, neem dan een goede hout kachel.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
U kunt ook een kanaal maken van pvc buis, houdt dezelfde diameter aan als de afvoerbuis.
 

Paul24

  • #4
Ja ben ik met je eens Peter alleen vind ik dat niet zo heel erg. Zolang ik maar geen kou naar binnen trek. Ik moet ook zeggen dat ik niet zoveel houtkachels echt mooi vind om te zien. veelal wat oudere stijl en best prijzig in aanschaf/montage. Zou het trouwens geen gevaar kunnen dat door de aanvoer rook de kamer in trekt. Misschien als er wind op de inblaas staat?

Ik denk maar even hardop.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Nee er is geen gevaar, dat de rook de kamer binnen komt vanwege de lucht toevoer.
Je krijgt er alleen maar beter vuur en betere trek door.
Als je de lucht toevoer onder de openhaard maakt is dat het beste.
Zo krijg je ook geen tocht in huis.

Plus je houd wat meer zuurstof over in huis als je de haard stookt. :wink:
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Het beste is een kruisbeluchtig van bv pvc maar als je genoeg roosters in de gevel hebt ,zou je ook met een gat kunnen volstaan door de vloer. dan is ook de vraag stook je op een rooster of op stenen, op stenen liever niet van onder af. bij de meeste openhaarden is een beluchting van ongeveer 15 cm genoeg ik zou dan wel een klep of afsluitbaar rooster plaatsen vooral als er water onder de vloer staat . nooit een buis naar een kant van de gevel kans op drukvershil
 

Paul24

  • #7
Wat bedoel jij precies met een kruisbeluchting Delea?
Is dat een aanzuiging langs 2 gevelzijden ofzo?

Enkel een gat door de vloer lijkt me geen succes.
Onze kruipruimte is droog maar dan ga je (koude) buitenlucht, langs de gevelroosters in de kruipruimte trekken, met als gevolg misschien juist vocht onder de vloer en anders zoiezo een koude vloer. stalen of pvc kanalen zijn ook de kosten niet. Daar kan ik via m'n werk zo aankomen.

hieronder een vooraanzicht van de open haard, voor het iedee.



 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #8
Ja 2 zijden of evt 4 om drukverschil zo veel mogelijk te voorkomen
 

BeeTeeWee

  • #9
Dat het in de rest van het huis koud blijft / wordt als de open haard in de woonkamer brandt is logisch: de warmte van de open haard zorgt ervoor dat de thermostaat (die meestal in de woonkamer hangt) het daar warm genoeg vindt en de cv-ketel geen opdracht meer geeft om te gaan stoken. De rest van het huis wordt dan evenmin centraal verwarmd.

Ik heb zelf vanaf de buitengevel 50mm PVC pijpen naar weerskanten van mijn open haard gelegd. Die komen uit achter de vuurvast gemetselde stookplaats, waarin enkele stootvoegen zijn opengelaten. Daardoor "zuigt" de haard buitenlucht aan, die ook meteen weer door de schoorsteen naar buiten toe wordt afgevoerd.

Het resultaat is dat de open haard uitstekend trekt, je verbruikt niet de zuurstof die je zelf had willen inademen en je ruikt 'm totaal niet. Voor de warmte-afgifte zou je een gietijzeren plaat achter het vuur kunnen monteren, die platen geven veel meer stralingswarmte af.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #10
Bij de meeste haarden zit aan de zij en achterkant van de chamotte , meestal een isolerende korrel meestal aangemaakt met lichte cement .als je daarin gaten gaat boren is de kans groot dat die isolatie eruit loopt.met als gevolg grote kans op scheuren achterwand dit is alleen toe te passen bij een plat gemetselde vuurvaste steen [meer massa]
 

Paul24

  • #11
Er zitten inderdaat stlem platen achter en onder.
Ik denk dat het makkelijkst is om naast het vuur een gat te boren in de steen tot onder de vloer. Dit is rechts voor het witte gedeelte in de haard op de foto. Die toevoer hoeft natuurlijk niet recht onder of achter het vuur te zitten.

Nu nog de uitdaging, hoe maak je het eenvoudigst zo'n groot gat.

Uit een aantal reacties te zien krijg ik het iedee dat een vrij dunne buis van 50mm van Beeteewee bijvoorbeeld al voldoende is. Dat scheelt in ieder geval al iets boorwerk in plaats van 160mm
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #12
Zorg wel dat als je twee gaten boord dat je dat symetrisch doet anders heb je kans dat de vlam een kant optrekt
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu