Houtkachel op plaats van openhaard

Jis

 • #1
Beste allemaal,

Ik heb een vraag over mijn schouw. De vorige eigenaar heeft met bouwen een schouw voor openhaard in de woonkamer geplaatst. Deze heeft hij na verloop van tijd dicht gemetseld en hier een gaskachel voor geplaatst.

Wij willen hier graag een houtkachel in plaatsen. Houtkachel hebben we al reeds gekocht, de nestor martin S23.
Vandaag hebben wij ook al het dichtgemetselde gedeelte weer opnieuw open gebroken. Zie bijgevoegde foto's.

Optie 1:
De kachel past in de breedte in het huidige gat, deze heeft dan aan de zijkanten +-3cm speling. De kachel kunnen we dan steendikte in de schouw plaatsen +- 10cm. De kachel steek vervolgens nog 25 cm uit voor de schouw. Wel zal ik het gat in de hoogte nog moeten corrigeren door de stenen tussen de 2 zwarte lijntjes weg te kappen en de kachel te laten zakken, hiermee creëer ik +-12cm speling boven de kachel en het gat in de schouw.
het rookkanaal kan aangesloten worden op de achterzijde van de kachel, dat is dus geen probleem.
Mij is nu de vraag of de 3cm speling aan de zijkant een probleem gaat geven? Aan de achterkant heeft de kachel royaal plaats, +-20cm en loopt taps naar binnen, vandaar dat de kachel niet dieper kan.

Optie 2: (dit willen we het liefste)
De schouw inslijpen conform de gele lijnen zodat de kachel rondom +-12cm speling heeft. Ik zit hiermee alleen met het probleem dat de openhaardsteen van de oude open haard in de weg zitten. kan ik deze zomaar (een stuk) wegkappen zonder dat ik de stevigheid van de schouw in gevaar breng? Het liefste plaatsen wij namelijk de kachel +- 20cm naar binnen zodat deze niet te ver in de kamer uitsteekt.


Hopelijk heb ik het enigszins duidelijk omschreven.
Alvast bedankt!

Groetjes,
Jis en Denise,Ps. boven de rollaag links en rechts zit een scheur door het metselwerk, dit heeft er al ingezeten toen we het huis kochten.De schouw voor het kappen:


De schouw na het kappen, gat voor openhaard weer zichtbaar:


De schouw met de beide opties welke we eventueel willen uitvoeren:


Hoek links onder van gat in schouw:


Hoek links boven van gat in schouw:


De kachel:
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • GDelea

  Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
  Ik zou gewoon dat metselwerk voor de schoorsteenmantel ook weg halen.en dan de vloer afwerken met een vloerplaat. optie 2 is inderdaad de betere al gaat de kachel echt in het gat plaatsen ten koste van het rendement het binnenwerk kan er meestal zonder problemen uit,alleen even zien hoe het kanaal op het verloop geplaatst anders evt een gat maken in de schoorsteenmantel dan kun je het hele verloop verwijderen en ook de kachelpijp recht aansluiten
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
  Als je dit soort kachels in een gat gaat plaatsen, ben je zeker 80 % van het rendement kwijt.
  Beter de kachel er voor plaatsen, of de gehele schouw met ombouw verwijderen.
   

  Jis

  • #4
  Bedankt voor de reacties!

  We hebben besloten om de schouw nu aan te passen zodat de kachel erin past en we deze winter kunnen stoken. Volgend jaar gaan we de hele schouw weghalen en de kachel gewoon in de kamer plaatsen. Volgend jaar hebben we hier wat meer tijd en geld voor, moeten nu eerst de badkamer klaar hebben :mrgreen: .
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu