Luchtafvoer keuken en toilet combineren

Jaben

  • #1
Ik zal mij eerst even voorstellen. Mijn naam is Joris en ben een redelijk ervaren klusser, maar noem mijzelf niet een kenner. Ik heb al veel geleerd via dit forum, alleen kom ik er nu even niet uit en hoop dat jullie mij kunnen helpen.

Op dit moment zit er geen afzuiging in het toilet. Het toilet zit naast de keuken, waar een centrale luchtafvoer zit. Deze komt van zolder en eindigd ter hoogte van het keukenplafond (gemetseld afvoerkanaal). Daar zit nu een haaksebocht, waar de slang van de afzuigkap op zit.

Kan ik de haakse bocht verwijderen en daar een soort T-splitsing op zetten, waar dan 1 pijp voor de afzuigkap is en de andere voor het toilet? Welke diameter pijp is gebruikelijk voor luchtafvoeren?

Het andere probleem is dat via deze oplossing er luchtjes van de keuken naar het toilet worden geblazen en andersom. Zijn daar contructies voor zodat het wel op een afvoer zit, maar dat het niet terug geblazen kan worden?

Hopelijk is het duidelijk. En anders kan ik evt een foto maken.

Alvast bedankt.

Groet
Joris
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Zondermeer een T stuk erop gaat niet goed, zoals je zelf al aangeeft. Als je maar één kanaal tot je beschikking hebt, zou je er ipv een persleiding, een zuigleiding van kunnen maken. Je zou de motor vd afzuigkap dan moeten laten vervallen en een ventilator aan het einde van het kanaal (op het dak) moeten plaatsen. Redelijk ingrijpend maar dan kun gewoon met een T stuk werken. Zit er stiekem geen tweede (weggesmeerd) kanaal in de schoorsteen? Dat zou uiteraard veel makkelijker zijn. Een gangbare diameter voor ventilatie leidingen is 125mm.
 

Droid

  • #3
Is het een centraal MV systeem? (MV box op de zolder)
Zit de afzuigkap ook op het systeem?
Zo ja, is het een motorloze kap?
 

Jaben

  • #4
Het gaat hier om een oud huis, waar geen MV systeem inzit.

De afzuigkap heeft een motor en de afzuiging in het toilet wil ik ook een actieve van maken, dus met motortje.

Ik heb eigenlijk geen goede ervaringen met een afzuiging elders plaatsen en dan een motorloze afzuigkap te gebruiken afzuigkap. Die dingen werken altijd veel minder dan een afzuigkap met motor.

De afvoerpijp is een oude enkele pijp. Er is geen ruimte om er een andere naast te maken. Gezien de diameter van de schoorsteen is niet te verwachten dat er ergens nog een andere dichtgesmeerde pijp zit.

Zijn er een soort van eenrichtingskleppen verkrijgbaar, die terugslag voorkomen?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Ja, zoek eens op terugslagklep. Je zou een constuctie met 2 kleppen, aan beide zijde voor de T-splitsing kunnen bedenken. Bij gelijktijdig gebruik zal eea niet goed functineren mi.
 

Jaben

  • #6
Bedankt voor jullie reacties.

Ik heb inmiddels even beter kunnen kijken naar het rookkanaal. Het lijkt me niet verstandig om dit kanaal te gebruiken voor en de afzuigkap en het toilet. Zelfs met kleppem zal dit nooit goed gaan! Zoals jullie ook al aangaven!

Ik ga het helemaal anders doen. Ik heb gelukkig ruimte om een nieuwe pijp vanuit het toilet naar boven te plaatsen. Boven plaats ik een centrale afzuiging die ik ook kan gebruiken voor de badkamer. Ik zal nu wel een pijp over de zoldermuur lopen, maar soms moet je consessies doen.

Waarschijlijk kom ik binnenkort met nog veel meer vragen. Het vernieuwen van de badkamer begint over een weekje.

Groet Joris
 

Ronald42

  • #7
Daar ook mechanische ventilatie maken is een goed idee.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Uit nieuwschierigheid, blijft de afzuigkap dan op het oude rookkanaal?
 

Jaben

  • #9
Voorlopig nog wel.

Het oude rookkanaal is niet voorzien van een buis. Ik heb nu niet de middelen om een volledige nieuwe buis in het rookkanaal te laten zakken.

Als het goed is zal komende zomer er een nieuwe dakopbouw op komen. Dan laat ik meteen het oude rookkanaal voorzien van een buis.
 

Bbobb

  • #10
Anders plaats je toch een decentraal afzuigsysteempje zoals de Silvento?

Dan hoef je minder te klussen, alleen maar een gat in de gevel te maken, unit te plaatsen en klaar.

owja, dit ding hoor je niet, in de wc hoeft hij toch niet extra af te zuigen, dus kun je de goedkoopste variant nemen en daar heb je geen geluidsoverlast van. Hij blijft met een zeer laag energieverbruik 24 uur per dag op 30 m3/h afzuigen, meer dan genoeg!

Gr
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu