Losse kasten stapelen zonder te verankeren aan de muur

Hp5

 • #1
Hallo,

Ik wil IKEA BESTA in deze opstelling.Het zijn kasten in blokken van 2 die op en naast elkaar worden geplaatst/gestapeld. In mijn geval wil ik er aan beide kanten nog een kolom bij plaatsen. Moet ik een dergelijke opstelling altijd verankeren aan de muur?

Ik heb geen kinderen of huisdieren. En heeft iemand ervaring met IKEA BESTA? Ik lees verschillende verhalen over de stabiliteit van deze reeks. Sommigen beweren dat deze kasten zo uit elkaar vallen.

Ik heb zojuist mijn muren strak laten stucen en spuiten. Daarom wil ik niet in de muren boren. Ik zou ze het liefst op elkaar willen stapelen, eventueel aan elkaar schroeven, maar niet aan de muur. Kan dit kwaad? Hij zal uiteindelijk even hoog zijn als mijn lichaamslengte. Ik kan me voorstellen dat het dan een stuk minder gevaarlijk is dan een kast die veel hoger is dan mijzelf.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ciecie

  • #2
  Ikea kasten vallen niet zomaar uit mekaar. Ik heb er al heel wat geassembleerd.
  Wat ik wel doe en dat staat niet in de gebruiksaanwijzing is zoveel mogelijk onderdelen verlijmen met goede houtlijm. Dat maakt de kast al sterker.
  Op elkaar stapelen zonder te verankeren zou eventueel kunnen als de kasten boven niet te zwaar beladen worden, maar alle kasten moeten dan wel onderling aan elkaar vastgemaakt worden.
  Het is natuurlijk altijd beter als er een paar aan de muur verankerd worden.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Welke diepte hebben de kasten? Op de site zie ik Besta van 20 en 40cm. 40cm zal naar verwachting stabiel genoeg zijn. 20 zeker niet.

  Je kan eventueel klem zetten tussen de muren of vloer-plafond. Maar een gaatje in de muur is toch ook niet zo erg?

  Als je een houten vloer hebt, die eigenlijk teveel doorbuigt, kunnen de kasten ook wat meer bewegen.
   

  Hp5

  • #4
  Lijmen is wel een idee. Vooral omdat de hoogste rij voorover zou kunnen vallen als de deur zwaar is. Ik wil 40 diepte nemen.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #5
  Gewoon met het daarvoor meegeleverde beugeltje vastzetten... En de gestapelde kasten onderling ook. Ik heb het meegemaakt dat een boekenkast omviel omdat hij niet aan de muur bevestigd was. Geloof me, dat wil je niet meemaken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu