Lood op dakpannen schuin dak

Ruupoe

  • #1
Hoi klussers,

Sinds kort heb ik een dakkapel. Prima dakkapel tot nu toe. Het valt mij wel op dat de loodslab onder het kozijn niet al te ver over de pannen hangt. Nu had ik verwacht in deze rubriek of elders op het internet normen te kunnen vinden hoe ver een loodslab over de pannen moet liggen, maar tot nu toe niets gevonden? Zijn er normen voor? Moet het minimaal evenveel zijn als de pannen over elkaar steken?

Wie heeft hier een idee over?

Groet,
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Via deze site kan je een hoop info vinden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Hoe ver is niet al te ver. :wink:
Hoe stijl staan de pannen dat speelt ook een rol.
*wgb*
 

Ruupoe

  • #4
Frank,

Op die site had ik inderdaad uitgebreid gezocht, maar ik lees nergens hoeveel cm het over de pannen moet liggen.
Wgb, ik heb het (nog) niet gemten, maar ik schat 2 a 3 cm. De pannen liggen op 40 graden. Ik heb 1 publicatie gevonden gisteren die 8,5cm aanraadde bij een dak van 60 graden. Hoe platter het dak, hoe breder de loodslab, of te wel hoe meer hij over de pannen moet hangen.

RvP
 

Droid

  • #5
Geheel afhankelijk van meerdere factoren. Wat foto's zou een boel verduidelijken.

Heb je het zelf gedaan, of laten doen? Als je het hebt laten doen, haal dan de aannemer er bij en vraag om uitleg.
 

Ruupoe

  • #6
De dakkapel heb ik laten plaatsen en morgen komt de aannemer langs, omdat ik op 1 punt nog een kleine lekkage heb. Op zich is die eenvoudig te verhelpen. Ik wilde dan gelijk over de lengte van de slab over de pannen praten. Ook reeds aangegeven aan hem. Om niet in een oneidige discussie te verzeilen hoopte ik iets van een norm te vinden.

Inmiddels heb ik wel antwoord van het Bouwcentrum Rotterdam. Zij geven aan dat er niet echt een norm bestaat, dat er wel richtlijnen zijn, maar dat zelfs de richtlijnen niets over minimum lengtes zeggen. Verder in het antwoord geven ze aan dat dakpannen ook niet waterdicht, maar waterkerend zijn.

Foto's kan ik later deze week pas maken
 

Gekske

  • #7
En al een uitslag bekend? Toen ik mijn dakkapellen plaatste adviseerde de dakdekker om het lood niet te ver over te laten steken aan de zijkant ivm vuil en capilaire werking, voorkant heeft hij het niet over gehad maar daar ligt het lood bij mij 10cm over de dakpan. succes
 

Ruupoe

  • #8
Ik heb geen minimum normen kunnen vinden. Tevens heb ik van binnen uit gekeken en dan lijkt het toch weer mee te vallen. Maar 10 cm haalt het niet.

Wel lijkt het mij belangrijk dat het goed aangeklopt is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Die normen heb ik in 45 jaar ook niet kunnen vinden. :wink:
Het wordt aan het vakmanschap van de loodgieter etc. overgelaten hoe het lood aan te brengen.

Over het algemeen mag het lood niet te ver in de holling van een dakpan liggen i.v.m. de capillaire werking, meestal is iets over de helft van de holling goed, ik hou maximaal 2/3 aan, afhankelijk van de pan en de dakhelling.
 

Mark en 3 meiden

  • #10
Heb hier even gekeken bij een dakkapel die er al 20 jaar opstaat lood ligt 5cm over de pannen dakhoek circa 55 graden en pannen tule du nord
nog nooit water lekage gehad
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu