Logen van eiken meubel

Sillae

 • #1Weet iemand hoe je een eiken meubel krijgt zoals dit tafeltje op de foto's? Ik denk dat het werd geloogd (zoutzuur, caustic soda of andere) maar ben benieuwd of iemand er ervaring mee heeft?

Mvg,
Sillae


Topic gesplitst, kapen is niet toegestaan, mod.
 

Pepjo

 • #2
Dat hangt van je uitgangssituatie af.
 

Sillae

 • #3
Uitgangssituatie. Je bedoelt of het meubel ervoor was vernist, geboend of reeds gedecapeerd was?

Ik denk dat het een al-in-one 'operatie' moet zijn. Volgens mij wordt het meubel gewoon ingesmeerd met een chemisch product dat zodanig sterk is dat het de laag op het hout er af bijt (boensel, vernis en verf) en nadien nog verder inwerkt op het hout zelf. Ik denk ook eventueel in de richting van logen met caustic soda (oude manier)...
Het is echter wel een werkwijze waarbij eikenhout bijna altijd zo'n effect verkrijgt. Heb ooit nog een eiken deur gezien en die had hetzelfde 'uiterlijk'. (barsten, ruw, sterk gebleekt-lichtgrijs)

Ik ben er zeker van dat iemand die vroeger eiken voorwerpen zo heeft behandeld onmiddellijk zal weten hoe dit word bereikt. Nu nog die persoon vinden :D
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #4
Ik denk ook eventueel in de richting van logen met caustic soda (oude manier)...
Daarom zijn die lui waarschijnlijk niet meer te vinden. :wink:
 

Migs

 • #5
Niet dat ik er veel verstand van heb maar mijn 5 cent.

maar was logen van eiken-hout niet met ammoniak.
in een tent stoppen en dan een emmertje ammoniak er bij zetten en 24 uur wachten? (ik dacht wel dat dat de ammoniak toen sterker was als je tegenwoordig kunt krijgen, maar testjes op mijn meubelen gaven aan dat het wel werkt.)

zoutzuur had geen effect op mijn eikenhout.

azijnzuur ook geen effect.

een andere leuke is ebbenizing van eiken hout.
ik dacht dat het azijn was met staal wol dit 24 uur laten roesten en dan op het hout smeren het word echt zwart. erg afhankelijk van de hout kwaliteit is het wel. van te voren in smeren met sterke thee schijnt te helpen. het kan helaas soms wel paars kleuren.

uiteindelijk heb ik al mijn meubels (vers eikenhout) met een staalborstel bewerkt en in gesmeert met danish oil. gaaf effect maar veel geler.

ik denk dat logen met ammoniak het systeem is wat je zoekt maar niet telang anders word het donkerder.

wat ik je ook wil mee geven is dat mijn opa 30 jaar lang bij de dsm heeft gewerkt. bij de ammoniak torens. hij is niet erg oud geworden en had veel long problemen. dus denk aan je gezondheid.

ik heb nog wel meer tips maar probeer eerst maar eens wat testje op een onzichtbare plaats.
 

Waldy

Specialist Zonwering
 • #6
Zoutzuur wordt wel gebruikt om te logen, maar je krijgt dan niet de grijze kleur maar een bruine kleur.
(neem onverdund zoutzuur daarvoor. Puur zoutzuur maakt het hout dr bruin wat verdunnen met water verlicht de kleur.)
 

Sillae

 • #7
Waldy,

wat is volgens jou de behandeling geweest van dit tafeltje?

Heb ondertussen reeds verder opzoekingen gedaan en het is zo goed als zeker geloogd geweest met caustische soda. Ik heb reeds geloogd met caustische soda, maar om het hout zo te verweren, zo bleek-lichtgrijs te krijgen... misschien door in volle zon te zetten?

Migs, je bedoelt 'roken' met ammoniak. Niet logen. Hierbij wordt inderdaad een potje ammoniak in afgesloten ruimte geplaatst etc...
 

Tiho

 • #8
Idd en vanaf het begin wordt het hout meteen donkerder met dat roken.
 

Waldy

Specialist Zonwering
 • #9
Ook met caustische soda wordt het hout bruin van kleur.

Ik vermoed dat deze tafel buiten gestaan heeft in weer en wind. Dan krijg je nl ook die vergrijzing in eiken
 

Sillae

 • #10
Het heeft niet buiten gestaan, want de 'kleur' is op alle plaatsen gelijk. Anders zou bijvoorbeeld de onderkant al donkerder moeten zijn van kleur. Het heeft wel het effect alsof het lang heeft buitengestaan, dat wel. Maar ik denk dat het tijdens het 'procédé' (logen, ...) telkens is opgedroogd in volle zon.

Op de foto's van de kast in bijlage merk je dezelfde 'kleur".Iemand een idee?....
 

Kraats

 • #11
Als er was zit op eiken meubels kun je deze verwijderen door middel van een mengsel van spiritus en groene zeep dit laten intrekken en verwijderen met warm water en een schuurspons dan heb je het houd blank maar nog steeds een bruine kleur om het hout oud te laten lijken en de beoogde grijze kleur te verkrijgen kun je hey hout daarna behandelen met pure ammoniak.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu