Litze van YMVK-as afwerken

System7

  • #1
Hallo,

In diverse reakties op dit forum lees ik dat de litze van een YMVK-as kabel in een adereindhuls moet worden vastgeknepen, waarna deze via een kroonsteentje aan een stuk 2,5 mm2 geel/groene draad kan worden aangesloten. Een paar vragen:

1) Is zo'n adereindhuls verplicht en zo ja, zijn er dan ook voorgeschreven types of is iedere passende adereindhuls toegestaan?
2) Moet iedere afzonderlijke litze op deze manier worden aangesloten? Ik heb in een schuur een lasdoos waarop meerdere YMVK-as kabels uitkomen; als ik die allemaal afzonderlijk een adereindhuls plus kroonsteentje geef wordt het wat druk :-) Niet dat het niet kan, en als het zo moet dan is dat ook hoe ik het ga doen, maar ik vroeg me af of je bijv. meerdere litzes in een grotere kroonsteen mag samenvoegen.
3) Welke lengte mag de litze maximaal hebben en moet deze met geel/groene tape worden omwikkeld?

Bij voorbaat dank!

Grtz,
Joost
 

Fiesiekus

  • #2
Volgens mij moet je het praktisch bekijken: als het deugdelijk en veilig aan elkaar verbonden zit, is het oké .

Dus meerdere adereindhulsjes in 1 kroonsteen die daarin stevig vastgeklemd zitten, lijkt me geen probleem (bestaan zulke grote kroonsteentjes dan???) En tapen zou ik doen met geel/groene tape, die is overal verkrijgbaar.
 

System7

  • #3
Als die adereindhulsjes niet verplicht zijn (dat was ook een vraag van mij :wink: ) dan kun je met gemak twee of meer litzes samenvlechten en in een niet al te klein kroonsteentje 'proppen'. Meerdere adereindhulzen in één kroonsteentje zal moeilijk worden, volgens mij zit dat nooit mooi stevig vast en is dus gerommel.
 

Fiesiekus

  • #4
Aangezien je wel adereindhulsjes moet gebruiken, zal die truc met meerdere litzedraden dus niet werken. Dan zou ik adereindhulsje via kroonsteentje aan geel/groene VD-draad verbinden en alles in een steeklasdop bij elkaar laten komen.

Hoeveel kabels komen er bij elkaar?
 

System7

  • #5
Er komen op dit moment 3 YMVK-as kabels bij elkaar in één lasdoos. In de toekomst zou er nog eentje bij kunnen komen. En dan heb ik dus vier adereindhulsjes in 4 kroonsteentjes en 4 stukjes geel/groen 2,5 mm2 draad naar één en dezelfde lasklem. Op zich best passend te maken maar het leek me wat omslachtig.

En in het verleden heb ik wel eens een installatie gezien waarbij de litze gewoon zonder adereindhuls in een kroonsteentje was gestopt. Op zich zag dat er helemaal niet verkeerd uit, zat gewoon goed vast. Maar ik begrijp van jou dat adereindhulsjes verplicht zijn. Dank!

Weet je toevallig ook nog hoe lang de litze maximaal mag zijn (als daar al normen voor zijn gesteld tenminste) en of je 'm verplicht geel/groen moet aftapen?

Dank tot zover.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #6
Er bestaan ook grotere adereindhulzen.
 

Xr8

  • #7
Of dat aftapen verplicht is weet ik eigenlijk niet eens. Ik doe het zelf wel altijd, mede omdat het me zo geleerd is.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu