Linksdraaiend frezen fraizen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Bestaan er ook linksdraaiende fraizen? Met natuurlijk ook een linksdraaiende machine...
Soms draait een beitel de verkeerde kant op voor de nerfrichting van het hout. Een grote (stationaire) machine kan je soms twee kanten op laten draaien maar bestaat zoiets ook voor handgereedschap?
 
Voor zover mij bekend bestaan die frezen niet, anders zouden er ongetwijfeld ook linksdraaiende machines voor bestaan, handgereedschap dus.
 
Er bestaan ook linkse boren, die moet je toch ook ergens in stoppen. Ik heb er volgens mij nog een liggen maar ik heb er niet veel aan.
Maar begrijp je wel waar ik heen wil met linksdraaiende fraizen?
Ik heb ze ook nog nooit gezien maar het kon toch zijn dat ze toch ergens te koop zijn.
Misschien is de draairichting van een machine ook wel makkelijk te veranderen. Maar dat zijn al twee vragen :)
 
Ik repareer o.a. dit soort machines maar ik ben ook in de documentatie nog nooit een linksdraaiende bovenfrees tegengekomen.
De draairichting is niet zomaar te vervangen, waarom dat zo is kunnen de elektra experts beter uitleggen dan ik.
 
Bij een industriele motor wordt vaak gebruik gemaakt van een condensator (indien de motor één snelheid heeft) of driefase. Dat zijn dan meestal motoren die maar één snelheid hebben.

Vaak is het dan mogelijk de draairichting te veranderen door twee fasen te verwisselen, of de aansluiting op de andere kant van de condensator te zetten.

Maar dit kan alleen indien het zeker is dat de motor ervoor geschikt is, en er zal een veilige schakeling moeten worden gemaakt om te voorkomen dat de motor in één klap van rechtom draaiend naar linksom draaiend omgeschakeld kan worden.

Voor zover mij bekend bestaan voor dat laatste speciale "relais", headhunter zal daar vast meer van weten indien nodig.

Wat ook nog invloed kan hebben is dat de mechanica van de machine (tandwielen) het niet toelaat de draairichting om te draaien. Je moet dus echt heel zeker zijn dat het kan, anders verniel je misschien een dure machine.

Bij boormachines werkt het anders, daar wordt de (fase van de) veldwikkeling gewisseld ten opzichte van de rotorwikkeling (of andersom).
 
Een driefasenmotor is zo om te draaien, maar dat zijn motoren voor zwaardere (geen hand) machines.
Ja, het is inderdaad te link om de draairichting zomaar te veranderen. De spankop, of de frais zelf, zit rechts op de as geschroefd en zou andersom kunnen loslopen.
Een cirkelzaag mag ook niet de andere kant op draaien, om dezelfde reden.

Maar het alternatief is, achteruit fraisen, dus teruglopen, ofwel met de klok mee om het werk. Daar moet je ook erg mee oppassen anders krijg je net zo goed ongelukken.
Hoe doen de mensen het dan, tegen de draad in fraisen. Vraag ik nu iets raars?

Iemand die ik ken had 6 mm massief padoek op een rond blad gelijmd, in een aantal blokken, dwars en langs. Bij het gelijkfraisen met een kantenfrais, was het niet overal goed gegaan :D. Vandaar mijn vraag, want dit soort situaties komt best wel vaak voor als je massief hout wilt fraisen.
 
Ik doe dat werk niet zo vaak maar ik gebruik dan een profielfrees, welke maakt niet zo gek veel uit en zorg dat het bovenste laagje mooi glad gefreesd is, daarna met de kantenfrees steeds dunne laagjes weghalen, ongeveer zoals je bij kops hout doet met schaven.
 
Je kunt in principe elke motor links- en rechtsom laten draaien.
Je noemt echter zelf al een erg belangrijke reden om het niet te doen, n.l. het loslopen van gereedschap.
 
Ik ken het probleem!
Massief blad frezen en zodra je tegendraads gaat vliegen de splinters om je oren..
Wat wij ooit deden was dit:
Deuveltje in het midden aan de onderzijde,
blad van de lintzaag stevig verlengen en verbreden,
Scherpe lintzaag er op en via die deuvel in het verbrede blad het tafelblad rond zagen op een paar mm van de lijn.

Dan dezelfde constructie op de stationaire bandschuurmachine en netjes tot de lijn vlak en glad schuren. Je moet wel met twee man zijn om de eerste aanzet te maken want je begint uiteraard buiten je werk met zagen.

Aangezien dit best tijdrovend was lieten we dit later gewoon doen door een bedrijf met CNC frees, die kwamen toen net op. CNC kun je alle kanten op laten draaien op elk gewenst punt.

Voor 1 blaadje is dit echter een beetje duur..
Misschien kun je hem wat groter uitfrezen (ook als het op een profiel gaat) en dan het laatste millimetertje meelopend frezen. Gestrekte arm en tegenduwen maar dat weet je allemaal wel :wink:
 
Ohja! Motor andersom laten draaien kan wel maar is bloedlink als je een voor rechtsom bedoeld freesje gebruikt. De frees schiet dan namelijk heel makkelijk uit de spantang want die schroefdraad draait nog wel gewoon normaal...
Helm op dus :-|
 
H@ns schreef:
Deuveltje in het midden aan de onderzijde,
Een blad rond maken is geen punt. Ik maak gewoon een mal van 6 mm mdf en die zet ik met een paar nageltjes op de onderkant vast. Dan kan ik het nafraisen met een sponningblok met daaronder een aanlopring die dezelfde diameter heeft als het blok.

Waar het tegendraads dreigt te gaan, sla ik het over. Als ik rond ben dan draai ik het blok om, laat de frais de andere kant op draaien en loop de rest even na.

Soms doe ik iets dergelijks ook voor een profiel, maar dan moet ik twee beitels maken.
Maar even voor de klussers :D en wie verder een bovenfrais gebruikt, die toch wel eens een profiel aan een stukje massief hout zullen fraisen? .. Hoe doen die dat? Of moet ik maar geen slapende honden wakker maken? :mrgreen:
 
Sorry, je vraag viel me nu pas op.

Ik trek de frees naar me toe met de kopse kant aan de linkerkant, tegen de zijkant waar de kopse kant eindigt klem ik een balkje om te voorkomen dat er hout gaat splinteren op het einde.

Afhankelijk van het hout doe ik dat in meerdere freesgangen dus niet te veel tegelijk afnemen.
 
Ja de verkeerde kant op fraisen dus, zoals ik een paar berichten hierboven al schreef. Maar hoe vertel je dat een hobbyist?
Jij moet nog aan je frais trekken :?: :-) maar als een ander dat probeert dan is de kans groot dat het een ritje ziekenhuis wordt.

Ik heb er al een paar dagen over nagedacht en ik denk dat de hobbyist maar gewoon moet fraisen en als de stukken er uit springen dan stoppen ze het maar dicht ofzo. Of men moet maar ergens gaan kijken hoe het moet.

Wat ik eerder voorstelde om achteruit te fraisen, was eigenlijk niet zo slim. Ik weet helaas geen andere oplossing en blijkbaar zijn er geen slimme truken voor die niet verkeerd kunnen aflopen.
 
Ik denk dat de gemiddelde klusser veel beter met een decoupeerzaagje voor kunststof de boel nauwkeurig kan zagen en dan gaan schuren met een schuurblok of bandschuurmachine, geen gewone schuurmachine want dan krijg je enige bolling van de kopse kanten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan