Liggers onder vlonder aan piketpalen

Sacul

 • #1
Hallo,

Mijn naam is Lucas en ik ben nieuw op dit forum. Ik ben redelijk handig en klus graag. Ik heb gezocht of mijn vraag al is gesteld, maar heb het niet kunnen vinden. Sorry als dat wel zo is.

Ik ga een vlonder maken met Douglas vlonderplanken en ga daarvoor de liggers (geimpregneerd) monteren aan azobe piketpalen. Vorige keer dat ik dat deed heb ik daarvoor M8 slotbouten gebruikt. Ik wil nu graag telllerkopschroeven gebruiken omdat dat makkelijker en sneller werkt en deze ook zeer grote trekkracht hebben. Ik ga ervan uit dat de trekkracht de reden is om slotbouten te gebruiken i.p.v. gewone schroeven en tevens omdat de houten delen dan strak tegen elkaar gemonteerd worden. Met tellerkopschroeven kan dat ook.

Mijn vragen:
* Kan ik hiervoor 8x80 tellerkopschroeven gebruiken? (Ligger is 45x70)
* Moet ik voorboren in het azobe? Ik neem dan aan 5 of 6 mm
* Moet ik schroeven vanuit de paal of vanuit de ligger?

Alvast bedankt voor iedere hulp, tip of link.

Groeten,
Lucas
 
Laatst bewerkt door een moderator:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • BertPleizier

  • #2
  Voorboren in hardhout (en Adobe is hardhout) moet je altijd doen. Bij schroeven moet je voorboren op de kerndiametet van de schroef. Als je niet voorboort breekt de schroef.

  maar waarom gebruik je niet gewoon slotbouten? Met een lijmklem de ligger aan de piketpaal klemmen, doorboren, slotbout er door en klaar.

  Op deze verbinding komt geen trekkracht te staan. Wel dwarskrachten (naar beneden).

  Kies je toch voor schroeven, dan moet je vanuit de liggerkant boren en schroeven. De reden is simpel: een schroef gaat niet door en door (een slotbout wel). Je wilt niet dat de schroef niet helemaal door de ligger gaat, want die wil je juist vastmaken aan de piketpaal. Dan kun je beter de schroef niet helemaal in de piketpaal hebben dan dat deze niet helemaal door de ligger geschroefd is.
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #3
  Ook ik zou slotbouten gebruiken hier. Voelt toch een stuk steviger aan. Qua werktempo maakt het weinig uit hoor. Boren moet je toch, nu met grotere diameter en door de paal heen. Dan ram je de slotbout erin en zorgt dat je een dop bit op de schroefmachine hebt zitten zodat je de moeren machinaal vast draait. Slipkoppeling 1x goed instellen en je gaat als een speer.
   
  • Like
  Waarderingen: BertPleizier

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Ik snap de voorkeur voor tellerkopschroeven wel. Lijkt me een prima oplossing. 8mm tellerkop is even sterk als 8mm slotbout (er is alleen een afschuifkracht hier). Vastzetten vanuit de ligger. Die is meestal dunner dan de paal.

  Denk eraan dat je lange boren voor het voorboren nodig hebt. Neem een goede kwaliteit houtboor, anders is deze zo bot (en/of breekt).
   

  Sacul

  • #5
  Goedemorgen allen,

  Bedankt voor de antwoorden, ik ga ermee aan de gang.

  Groeten,
  Lucas
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu