Licht geknikte 16mm pvc buis en bonusvraag :-)

Romb

  • #1
Is lichte knik op foto nog toelaatbaar ?

Ik herinner ergens gelezen te hebben dat een versmalling niet meer dan 2/3 van buisomvang mag zijn ofzo, maar weet dat niet zeker. Is op smalste punt iets van 12/13mm.

De bocht was eerst perfect maar toen ik met trekdraad erdoorheen ging rekte de buis naar een wat wijdere bocht dan 90 graden en toen ik hem voorzichtig weer richting de 90 graden bewoog knikte hij in. Zit 3x een 2,5mm draad in.

Heb eigenlijk ook een 2de vraag :roll: Iemand een tip om uiteinde van een 16mm wat te versmallen zodat hij in een 16mm uit de muur kan worden geschoven ? Verhitten, wat inkepinkjes maken en een licht puntige vorm eraangeven wordt snel rommelig. Er moet wel een manier zijn want de oude buis die erin zat had een nette egale versmallingsvorm in de laatste 1 of 2 cm.

Thank you klussers ! :wink:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Bochten zijn te strak gebogen. Maar het is geen probleem.
Een buis verjongen gaat niet, te kan hem wel optrompen zodat deze over een andere buis geschoven kan worden, zo werd dat voor het bestaan van de sok ook gedaan.
Nu zet je er een sok op en door.
 

CV__

  • #3
Bocht inderdaad te krap. Met name het zadel in het verticale deel zit te dicht bij de bocht. Draad er uit en losse prefab bocht inzetten en draad weer terug.

Buis ook niet verdunnen maar externe sok gebruiken. Als er een bestaande buis zit... daar aan koppelen met sok of anders die buis uitboren. NIET versmallen.

Die andere bocht is ook te krap. 3*D ofwel 48mm van center tm hartlijn, minimaal.

Als je het moeilijk vind om goede bochten te buigen gewoon prefab bochten er in lijmen.
 

Romb

  • #4
The headhunter

Thanks, doe ik stukje muur weghalen en sok erover, inderdaad wel beter
 

Romb

  • #5
CV__,

Thanks, externe sok zal ik doen, zal niet versmallen. Ook wel tegenstrijdig, aan ene kant vraag ik of ingeknikte buis wel veilig is en aan andere kant vraag ik of een buis mag worden versmald :lol:

Mbt de bochten, kan ik het ook gewoon zo laten ? Het is een 2 meter buis met 3 bochten erin, 2 buiten beeld zijn wel iets wijder en nul ingeknikt. Het was een hels karwei om die buis goed te krijgen en draad erdoor.

Zit nieuw draad in (fase, nul, aarde 2,5mm), volgens mij is het niet beschadigd, al heb ik er redelijk aan zitten sjorren om het erdoor te krijgen.

Was balen toen helemaal op het eind die knik ontstond. Het liefst doe ik het over, maar vind het ook zonde van al het werk.

Als het veiligheidshalve kan wil ik het graag zo laten. Met stroom erop gebeurde er niks, dus lijkt geen kortsluiting door beschadigde draden te zijn.

Ik weet eigenlijk ook niet wat er wel zou gebeuren als draden sluiting maken, maar ik denk dat het wel goed zit in de buis.

Zou je het aandurven het te laten zoals het is ?
 

CV__

  • #6
Ik zou het gewoon goed maken. Nu ligt het nog open. Is nu niet norm-conform...

Met meer dan twee bochten hoor je sowieso een maat groter te pakken.

Al eens van kabelglijmiddel gehoord?
 

Romb

  • #7
Mmm dat is wel een goeie, werkt dat goed ?

Is namelijk al 2de keer dat ik het op het eind net verpruts, heb al 2x 3 rollen vd draad gekocht en heb alles al geinstalleerd (installatiedoos, lasdoppen etc.) en draden zijn al op maat dus weinig draadlengte over om mee te knoeien.

Je hebt gelijk dat ik het goed moet maken, maar wil niet voor de 3de keer het schip in :shock: Zeker niet als het nu misschien niet 100% is maar wel veilig (heb iets van marge omdat er maar 3x vd in zit). Prefab bochten zijn een optie, maar gebogen buizen zijn zoveel mooier :cool: (als niet ingeknikt :lol:)

Is kans op succes echt aanzienlijk groter met draadglijmiddel ?
 

CV__

  • #8
Je moet gewoon beginnen met een goede basis; zo min mogelijk bochten en geen geknikte bochten of te krappe bochten...

Als je eenmaal geconfronteerd wordt met in beton gegoten misbaksels is kabelglijmiddel een uitkomst.

Draad waar veel te hard aan getrokken is heeft waarschijnlijk ergens langs geschraapt en dan is de kans groot dat de isolatie beschadigd is. Kan ook nog prima een jaar (of tien..) goed gaan en dan opeens doorslaan. Dan moet je het draad vervangen en vervloek je jezelf omdat die te krappe bochten er nog steeds in zitten...

Je hebt eigenlijk al te veel bochten voor 16mm, waarvan ook nog eentje te krap.

En dat draad; tja, euh... niet zo krap afknippen, dan kun je nog eens een paar cm verliezen met opnieuw trekken. Is ook maar 2m lees ik, dus 2 x €0,85. Plus natuurlijk een nieuwe PVC buis of een prefab bocht. Voordeel van prefab bocht is direct dat die niet te krap is.

Merk-buis geeft ook minder frictie op de draad dan het bouwmarkt-huismerk. Idem met het draad. Merk-draad heeft een glijlaagje er op zitten, bouwmarkt draad niet.
 

Romb

  • #9
Super, dank je. Je hebt gelijk, ik doe het over, 3x is scheepsrecht.

Draad is helaas wat duurder, 5m nodig en gaat per 10m van 7,-,x3, plus buizen, dus inmiddels best duur stukje stroom :-)
Maar hoop dat ik zelfde kan gebruiken na visuele inspectie.

Minder bochten kan helaas niet, muur is vreemd gevormd. Maar is allemaal opbouw dus je klikt het er zo af.

Qua bocht scherpte ga ik hoek van prefab bocht als leidraad gebruiken.

Hopen dat kabelglijmiddel doet wat het moet doen, mijn zaterdag is weer gevuld (ik werk erg langzaam :-))
 

CV__

  • #10
Oh, ik koop dozen van 100m voor 28 euro ofzo. Vandaag besteld morgen in huis...
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #11
Wat kan ik winnen met de bonus vraag, voordat ik alles ga doorlezen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
@CV_

een notificatie krijg je als er een nieuwe reactie geplaatst is, ook als dat een melding over een quote is.
Wat ik er van weet zijn er geen aparte notificaties mogelijk.
Ik vind het vreemd dat je daar een uitzondering op wilt.
Het komt een paar keer voor dat er een melding van teveel quotes wordt gedaan, die paar meldingen per jaar zijn m.i. best te verteren afgezet tegen de positieve reacties van anderen.
Ik zal het kort houden, je zal er mee moeten leven, ik ga ook niet meer in op vragen hierover.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu