Lewis/Zwaluwplaten voor grote woonkamer. Ervaringen?

StefDeStuntpiloot

  • #1
Hoi mensen van Klusidee. Ik lees al een tijdje mee, maar gezien over enkele maanden eigenaar van een mooie, vrijstaande (eind) jaren 20 woning zal zijn waar genoeg aan geklust moet worden, heb ik toch maar besloten om een account aan te maken en informatie in te winnen. ;)

Een van de projectjes is de woonkamervloer. Het huis heeft een behoorlijke L-vormige woonkamer (40 m²) met een houten vloer (h.o.h. ongeveer 55 á 60 cm), in de grote rechthoek van de L-vorm ondersteund door 2 stalen balken/liggers. Een deel van de woonkamer is onderkelderd (volwaardig), onder een ander deel is een kruipruimte van 30 á 40 cm aanwezig. Ongeveer een kwart van de woonkamer is niet onderkelderd. De houten balken zijn 3 jaren geleden volledig vernieuwd.

Nu willen wij in plaats van de plankenvloer die er nu in ligt grote plavuizen (50x50 of 60x60) leggen. In eerste instantie hadden we het idee om de kelder dicht te storten gezien deze erg laag is en we deze toch niet gaan gebruiken. Echter na wat leeswerk zijn we daar van af gehaakt omdat er behoorlijk wat kubieke meters zand/beton in zouden moeten en dat dus een behoorlijke belasting zou worden. Dan blijven 'broodjesvloeren' en zwaluwplaten over. Laatstgenoemde lijkt me een relatief eenvoudig en mooi systeem om te leggen: https://reppel.nl/onze-oplossingen/lewis-zwaluwstaartplaten/vloerverwarming/

Echter, lees ik dat ze met name gebruikt worden voor badkamers en WCs; ik kan vrij weinig vinden van mensen die dit ook in een woonkamer, laat staan eentje met een oppervlakte van 40 m², hebben toegepast. Zitten er hier ervaringsdeskundigen? Kan hetgeen ik van plan ben wel? Ik lees overigens dat de dikte van beton op zwaluwplaten i.c.m. vloerverwarming in totaal maar zo'n 6 cm (sterker nog, 56mm, volgens https://reppel.nl/onze-oplossingen/lewis-zwaluwstaartplaten/montage/ bedraagt. Dit lijkt me erg dun en niet stevig, of vergis ik mij hier ontzettend in?

Uiteraard zal ik t.z.t. een constructeur langs laten komen om te kijken of de balken wel voldoende draagkracht hebben voor een dergelijke vloer. Maar gezien er schijnbaar zelfs mensen zijn die dit op een houten vloer (dus nog eens zónder de stalen balken/liggers die wij daar onder hebben...) leggen, lijkt me dit geen probleem. :)

Tips, suggesties of advies zijn welkom. :)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dit wordt vaker gedaan hoor. Dat dunne laagje beton is al voldoende. Voorwaarde is wel dat de balklaag niet veel doorveert. Als de balken sterk genoeg zijn, veren ze normaal ook niet veel door (het omgekeerde is ook meestal waar). Dus goed dat je een constructeur erbij haalt. Naast de check van de balklaag kan deze ook bepalen of de fundering het extra gewicht aankan.

Denk ook aan vloerisolatie. En kruipruimteventilatie.

Ik zou de kelder in stand laten. Is altijd handig en waardevermeerderend.
 

StefDeStuntpiloot

  • #3
De kelder zullen we hoogstwaarschijnlijk intact gaan laten; wellicht zelfs nog laten behandelen zodat deze minder vochtig wordt (impregneren?).

Is zo'n betonlaagje van maar enkele centimeters zelfs sterk genoeg om zware meubels en 10 á 20 mensen (stel dat je eens een keer veel bezoek krijgt...) te houden? Ik kan het me nog steeds zo moeilijk voorstellen... ;)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Jahoor. Kan al vanaf 36mm zelfs! En nog dunner met een Max4-vloer. De balken dragen het. Daarover underlayment of een laagje beton is om het even.
 

Bernhard

  • #5
Dat wordt een hele klus.
Mijn oplossing is een klimaatplafond voor verwarming en koeling.
De voordelen zijn:
- een zeer goede regeling van de temperatuur
- geen verhoogde vloer in de woonkamer
- geen beperking in de keuze van de vloerafwerking, hout
tegels
- minder werk
- minder duur
- belasting van de vloer geen probleem.
Nadeel is dat de warmte aan het plafond blijft hangen?
Dat is geen bezwaar. Een klimaatplafond zal de warmte naar beneden stralen. Een lamp en de zon straalt ook licht en warmte naar beneden. Een klimaatplafond is ook zeer geschikt om later aangesloten te worden op een warmtepomp.
mvg Bernhard
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
En hoe leg jij dan de tegelvloer vast ?
 

Bernhard

  • #7
Dat kan jij vast wel. mvg bernhard
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Raar antwoord op een normale vraag. :shock:
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #9
Vreemd. Bernhard vindt t een hele klus, dus bedenkt er een 2e klus bij?

De genoemde oplossing met zwaluwstaart platen werkt prima. Vergeet niet GOED te isoleren, en dat is meer dan 5 cm ;-)
 

Bernhard

  • #10
Hessie,
het gaat om een mogelijke een oplossing.
Jij zegt een klus er bij.
Wat is jou oplossing tegen een klus?
TS heeft nu 2 mogelijkheden. TS kan dan de voor en nadelen naast elkaar zetten. mvg bernhard
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #11
Je begrijpt best, dat met wand- of plafondverwarming de gewenste tegels nog steeds niet liggen. En dat was het uitgangspunt: Plavuizen van 50x50 of 60x60 op de vloer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu