Levensduur bedrading

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allen,

Ik ben zeer nieuwsgierig naar de levensduur van bedrading in een huisinstallatie, ik ben een doe het zelver die een hoop aan durft, maar die ook durft toe te geven dat je niet alles kan.
Ik heb nog rode en groene bedrading in mijn huis en ben zeer benieuwd of er over de levensduur bepaalde richtlijnen zijn.

MVG Jan
 
Er zijn nog veel woningen voorzien met deze kleuren bedrading,
de isolatie van deze vinyl draad is na al die jaren nog steeds goed intact, behoudens beschadiging van buitenaf.
Zolang er geen belangrijke wijzigingen in de electrische installatie worden aangebracht is het toegestaan de groene, zwarte, rode en grijze bedrading te handhaven.
De eerstkomende jaren hoef je je daar echt niet druk over te maken dat je deze moet vervangen, deze blijft echt wel nog een jaar of ---tig goed.
 
Heb het idee dat deze draad behoudens de kleur hetzelfde is dan het vd draad wat tegenwoordig verkocht wordt. Heb er veel mee te maken gehad en niet of nauwelijks problemen mee gezien.

Succes.
 
Uitsluitsel is te geven door de elektricien die de installatie kan meggeren. daarmee mee je de weerstand van de isolatie bij hoge spanning.
 
De technische levensduur van een installatie is 15 jaar.
Na ca 15 jaar hoort een installatie herzien te worden, dit houd in aanpassingen zodat deze weer voldoet aan de huidige norm.
Net als de inspecties elke 5 jaar zijn deze niet verplicht en dus word het dus nooit gedaan.

De feitelijke levensduur van VD draad zoals de TS heeft is , als er geen uitwendige beschadigingen/invloeden zijn, minstens 100 jaar.
 
Rond 1969 werd de nieuwe kleurcodering ingevoerd. Als je groepenkast, schakelmateriaal etc. ook uit die tijd stamt en je gaat toevallig toch verbouwen, is vervangen zeker geen overbodige luxe. Mede ook omdat het door elkaar gebruik van oude en nieuwe kleuren door één buis niet toestaan is.
 
Bedankt voor al jullie reacties het geeft mij meer duidelijkheid over mijn situatie.
Blijft er nog een nieuw gerezen vraag over, hoeveel draden mogen in een centraal doos bijeengebracht worden en mag de centraaldoos dezelfde zijn als het lichtaansluitpunt midden in het plafond ( niet dat ik dit op korte termijn zou kunnen veranderen maar toch een weet voor de toekomst )
Groetjes Jan
 
Centraaldoos=lichtaansluitpunt. Een volstrekt normale constructie. De meeste centraaldozen hebben 8 spruiten X gemiddeld 3 draden is 24 draden. Dit is overigens geen maximum.
 
Dank je, ik weet even genoeg, als ik nog wat heb weet ik jullie te vinden.
Echt klasse dit forum, geen geslijm maar voor amateur doehetzelfers zoals ik een echte aanvulling voor informatie.

Groetjes Jan
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan