Lekkende afvoerbuis

Whmeeske

  • #1
We hebben last van een lekkende afvoerbuis. Vanmorgen een heel waterballet in het toillet... dachten dat de toilletpot lekte of zo maar toen bleek de afvoerbuis van boven te lekken. Dus de ombouw weggehaald en toen maar kijken waar het lekte. Blijkt deze buis nogal provisorisch in elkaar gezet te zijn door vorige bewoners van ons huis!

Zo zit er op de buis uit de vloer een afvoermanchet, doorop staat een vrij ruime pvc buis met de afvoeropening van de wamachine, daarop een buis met de afvoeropening van het fonteintje in het toillet (zo kwam ik dus achter de lekkage).

Nu is het zo dat er water komt sijpelen tussen de afvoermanchet en de buis die daarop zit. Deze was rondom nogal dik verlijmd met lijm, deze is in de loop der jaren hard geworden en waarschijnlijk door mijn vrouw haar schoonmaakwoede :wink: nu helemaal langzaam los gaan laten.

Nu is mijn vraag hoe we dit snel en tijdelijk even op kunnen lossen, zodat we de was kunnen doen (zijn net terug van vakantie!) en kunnen douchen.
 

H@ns

  • #2
Een tijdelijke oplossing is een manchet maken van bijv. stevig kunststof of beter nog rubber bijv. een open gesneden fietsband.
Deze wikkel je om het lek en bindt die stevig vast met tie-wraps of een slangenklem.

Voor het overige snap ik niet veel van de beschrijving en zal een foto denk ik een hoop duidelijk maken.
 

Whmeeske

  • #3
Het viel ook niet mee om het probleem zo te omschrijven dat iedereen gelijk begrijpt wat we bedoelen.
Daarom hebben we maar even wat foto's gemaakt, hopelijk wordt het dan duidelijker:




Het gedeelte van de afvoerbuis tussen beide manchetten is in zekere mate op en neer te bewegen, maar niet zover dat we het gedeelte eruit kunnen halen.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat zijn machetten voor onder een wcpot.

Je zou voor nood de machet kunnen afplakken met tape.

De pijp zelf kan je goed repareren met een exspansiestuk en een moffen,en een t-stuk indien nodig.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Controleer ook de riolering op verstopping, het is niet normaal dat in 1 keer zoveel lekkage optreedt, zelfs niet met deze wat wankele constructie.

Nu alles toch open ligt is er gelijk een reden de afvoer aan te passen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Leuk om te zien hoe sommige doet het zelvers iets oplossen. :mrgreen:

Sorry Whmeeske, maar is niet tegen jou bedoeld maar tegen de vorige bewoner.

Volg even de tijdelijke oplossingen, zoals hier al opgegeven.

En zorg dan dat je het ineens goed aansluit.
 

Fiesiekus

  • #7
Als ik zie hoe die onderste manchet in de PVC-pijp zit gefrot is een verstopping inderdaad heel waarschijnlijk. Dit is vragen om een puinhoop. Komt het water niet toevallig behalve vanaf de manchet ook uit 1 van die zijaansluitingen (naar wasmachine, fonteintje)?
 

Whmeeske

  • #8
Het is niet zo dat de onderste manchet in de PVC-pijp zit gefrot, het zit juist heel erg losjes. Dom van diegene die dit aangelegd heeft om een buis over een pijp/manchet te plaatsen, iedereen snapt toch wel dat je dat nooit waterdicht kan krijgen.

Er is inderdaad wat mis met die buis maar wat weten we niet want we kunnen hem er niet tussenuit krijgen. Het afvoerbuisje van het fontijntje is nu ook nog wat nat maar er komt geen water uit. Maar als je ook ziet hoe dat in elkaar zit geprutst... het zat gelukkig niet verlijmd dus konder we alles er snel afkrijgen en dus ook makkelijk weer in elkaar zetten.

We hebben het tijdelijk op kunnen lossen met tochtstrip en wat kit. We hebben het eerst ff goed vetvrij gemaakt en daarna een dubbele tochtstrip om de onderste manchet geplakt zodat er wat minder ruimte tussen zat. Daarna hebben de afvoerbuisjes van de wasmachine en het fontijntje weer teruggeplaatst. Toen maar met lekkagekit de naad tussen de manchet en de buis dicht gesmeerd. En vanmorgen konden we gelukkig de was doen en douchen, er komt nu geen water meer uitgesijpeld.

We zijn er nog niet uit of het het laten vervangen of het zelf gaan doen. We weten ook niet van wat voor spul de bovenste buis gemaakt is en of we alles moeten vervangen. Bij de douche zal het wel net zo'n zootje zijn, we kunnen niet eens bij de afvoer onder de douchebak, moeten we het plafond in het toillet er eerst uit gaan halen? of anders de boel gaan slopen?

Iedereen bedankt voor de reactie en het meedenken om het probleem op te lossen! We moeten ons dak nog isoleren, in een slaapkamer + badkamer het plafond vervangen, enz enz... dus wie weet tot ziens :D
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Gezien uw reactie en met alle respect kan ik niet anders concluderen dat er weer "gefrot" wordt.
Haal er een loodgieter bij, die hebben de materialen en de kennis.
 

Whmeeske

  • #10
Jan schreef:
Gezien uw reactie en met alle respect kan ik niet anders concluderen dat er weer "gefrot" wordt.
Haal er een loodgieter bij, die hebben de materialen en de kennis.
Uit onze vraagstelling blijkt toch duidelijk dat het ons in eerste instantie ging om het SNEL EN TIJDELIJK verhelpen van ons lekkage probleem, zodat we weer kunnen wassen en de douche kunnen gebruiken. Dat is erg handig als je 2 kleine kinderen hebt en net terug bent van vakantie!

Nu gaan we de boel verder onderzoeken en bekijken hoe we dit definitief goed gaan oplossen. En als het nodig is halen we er een specialist bij, zoals we ook al aangegeven hebben.

Wat ons betreft kan deze discussie gesloten worden omdat we voorlopig geholpen zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu