Lekkage schoorsteen? Ten einde raad..

Haori

  • #1
Beste forumleden,

Wellicht kan iemand mij hier helpen, daar ik een totale leek ben op dit gebied (alle inzichten zijn welkom), we hebben al een geruime tijd te maken met een vervelende (schoorsteen?) lekkage. We delen de schoorsteen met onze buren, deze hebben nergens last van. We wonen sinds eind 2019 in dit huis.

Bij zware regenval (tientallen millimeters) komen er behoorlijk natte plekken op zolder, als er geen bakken onder staan drupt het ook op de vloer. Het probleem zit hem aan de achterkant (tuinkant) van de schoorsteen en niet de voorkant.

Eind 2021 zijn door een partij de voegen vervangen (was het verhaal, al heb ik daar nu een hard hoofd in), deze persoon heeft voor het opnieuw voegen de gehele schoorsteen met een hoge drukspuit schoongemaakt (ontdoen van mos), ik heb het gevoel dat de problemen sindsdien alleen maar erger geworden zijn - uiteraard kwam toen het water door het plafond. Na zijn werkzaamheden leek het (tijdelijk) opgelost maar we zijn er nooit helemaal vanaf gekomen. Echter zo erg als op onderstaande fotos was het toen niet.

Eind vorig jaar een andere partij erbij gehaald, bij inspectie vertelde deze mij dat in ieder geval het er niet op lijkt dat de gehele schoorsteen (goed) is gevoegd in 2021. Deze persoon heeft zeer netjes de loodslabben vervangen (alleen aan onze kant, niet de buren), en aan beide zijden de schoorsteenopeningen met een rooster bedekt, mocht het daardoor naar binnen gaan. Helaas.. (behalve dat het nu alleen bij zeer veel regenval/ als het meerdere dagen achter elkaar regent de vochtplekken te zien zijn; eerder kwam dit bij vrijwel elke regenbui al voor). Ook al een tuinslang test gedaan (lastig reproduceerbaar wellicht), toen geen lekkage opgetreden. - Wel is de schoorsteen ook vochtig van binnen

Volgens deze partij is het dak / isolering in orde vooralsnog, ze hebben uiteraard dat deel wel geïnspecteerd voor bovenstaande werkzaamheden hebben plaatsgevonden. Het is een hoop gedoe/ lastig de vinger op de zere plek te leggen helaas maar hoop het uiteraard snel opgelost te hebben. Zowel ik als huidige partij hebben nog geen idee waar het vandaan komt zover.

We zijn een beetje ten einde raad, wellicht moet de betonplaat vervangen worden en/ of de schoorsteenpotten, mocht het daardoor kunnen komen. Zoals op een foto te zien is drupt het vandaag (zeer veel regen en harde wind gehad) ook van het ''betonblok'' naar beneden (onderkant schoorsteen).

Zou het kunnen dat het vocht inslaat aan de achterkant in de bakstenen/ voegen en dan naar beneden loopt?
Of zijn dergelijke vochtproblemen ook te wijten aan slechte schoorsteenpotten?
Of zou er toch nog vocht achter de loodslabben kunnen doorlopen?

Alvast hartelijk bedankt voor jullie reacties!

Ter illustratie:

20230104_134421.jpg

Vochtplekken dak (achterkant)

20230104_134206.jpg

Druppels ''betonblok''

Schoorsteen van buiten, aan de achterkant (probleemkant omcirkeld):
IMG_8577.JPG
 

Sander 1972

  • #2
Mis een stuk lood over je nok vorst en geen loket er boven??

Dat rooster heeft er geen stukje lood boven zitten, dus helpt niks
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Waarom zitten hier roosters?
1672855404278.png
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
ook grote kans dat het water achter het lood langs loopt ook omdat het er niet ver in zit
 

Haori

  • #5
Bedankt voor jullie reacties zover,

@Sander 1972 als ik u goed begrijp hoort er nog lood over de (nok)dakpannen tegen de schoorsteen aan?

@Henk253 de roosters zijn daar gemonteerd omdat eerst gedacht werd dat water eventueel via de ventilatie openingen aan de zijkant kon binnendringen
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Hoe mag ik dat zien die ventilatie openingen wel vreemd op die plek daar.
Bij regen en wind jaagt hier sneeuw en regen in en zo te zien aan het zwarte water is het de kanaal daar in de hoek die lekt (buren geen last luwte)
Er mist dan daardoor ook nok lood wat al eerder aangegeven werd Kijk bij tekening "Dakdoorvoer door schuine kap:"

zie tekening
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu