Lekkage plafond / vloer balkon

robinr06

 • #1
Goedemorgen,
wij zitten al een aantal jaren met een nare lekkage die helaas nog steeds niet opgelost is.

Wij wonen in een rijtjeshuis waarbij boven onze slaapkamer een balkon is (linker huis). Dit is aaneengeschakeld met de buurman (rechter huis).
Schermafbeelding 2023-01-11 092257.jpg


Sinds een paar jaar hebben wij een lekkage aan het plafond in de slaapkamer, wat dus afkomstig moet zijn van de vloer van het balkon.
8.jpg


Wij hebben het balkon opnieuw laten dekken, we hebben later nog een extra dakdekker laten kijken, maar alles aan onze kant ziet er goed uit. Alles netjes ingevoegd, ruime loodlappen, bitumen netjes zonder scheuren en gaten.
3.jpg


De lekkage komt vanaf de kant (scheiding) met de buurman. Op het balkon staat een scheidingsmuurtje (roze) tussen ons balkon en die van de buurman. Aan onze kant is daar ook netjes een loodlap goed ingevoegd. De lekkages komen alleen in januari, februari en maart met de voorjaars stormen. Dus alleen als het hard waait (3 a 4 beaufort) vanuit het zuid westen in combinatie met harde regenval (zoals rond 1 januari en eind vorige week). De rest van het jaar kan het super hard regenen en waaien, maar hebben we nergens last van.

Ik heb een gat in het houten muurtje gemaakt om achter het schot en onder de dakpannen te kijken (schematische tekening, onderste stuk, gele balkje omhoog) Maar daar is weinig te zien en ook de vloer daaronder is droog (op de locatie waar het ongeveer zou moeten lekken).

De buurman heeft nog nooit wat aan zijn huis gedaan en het onkruid staat ook bijna een meter hoog op zijn balkon. Nu is er vorige week nog een dak specialist komen kijken die zei dat er aan onze kant niets geks te zien is, alles er netjes uit ziet en hij vermoed dat de lekkage bij de buurman vandaan komt. Hij zei in ieder geval niets aan onze kant te kunnen doen.

We hebben de buurman al meerdere malen hiermee geconfronteerd, maar hij beweerd zelf nergens last van te hebben en zegt ook dat het niet van hem kan komen... Erg vervelend allemaal. Want de lekkage is in onze slaapkamer precies boven ons bed. Dus je slaapt ook niet lekker in afwachting van weer een druppel.

Nu zijn er mensen die zeggen dat de buurman gelijk kan hebben omdat er een scheiding zit tussen de twee huizen en het water dus niet van zijn kant naar ons kan komen. Naar mijn idee zijn het gewoon beton platen die of gewoon doorlopen tussen de buurman en ons of tegen elkaar aan liggen zonder een goede scheiding ertussen, maar dat kan je niet zien. De bouw is uit 1979. Kan iemand hier iets van vinden? Ben benieuwd naar andere meningen en eventuele oplossingen. Alvast bedankt voor het meedenken!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  robinr06 schreef:
  We hebben de buurman al meerdere malen hiermee geconfronteerd, maar hij beweerd zelf nergens last van te hebben en zegt ook dat het niet van hem kan komen... Erg vervelend allemaal. Want de lekkage is in onze slaapkamer precies boven ons bed. Dus je slaapt ook niet lekker in afwachting van weer een druppel.
  Er bestaat een middel wat je in het water kan doen en dat laat zien waar het komt. Dat simuleer je bij de buurman op het dak en bij jouw komt dat water naar binnen. Het is in kleur of iets met infrarood.
  Wel vreemd dat die specialist daar geen opmerking over heeft gemaakt.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
  Hoe ziet dat muurtje op de scheiding eruit?
  Is dat aan de bovenzijde waterdicht afgewerkt?
  Een loodslab een paar cm invoegen is onvoldoende als het voegwerk erboven slecht is.
   

  robinr06

  • #4
  Hoi Rola, bovenop dat scheidingsmuurtje ligt ook een lood laag en het voegwerk is een jaar of 2 geleden van het hele huis inclusief dat muurtje (aan onze kant) opnieuw gevoegd.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  Kan je op het plattegrondje de noordpijl toevoegen?
   

  robinr06

  • #6
  Bij deze geprobeerd de Noord kant aan te geven

  nozw.jpg
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
  De muur blijft verdachte.
  Kan je via een open stootvoeg met een endoscoop in de spouw kijken?
   
  • Like
  Waarderingen: Charel

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Maak eens een foto van de hemelwater afvoer genomen van de kant van het terras.
  Ik zie niets wat op een afvoer lijkt aan de kant van de pannen.
  Loopt de afvoer inwendig in de kolom tussen jullie woningen.

  Heb je bestek tekeningen van de bouw. De aannemer moet dan volgens die tekeningen de woningen hebben gebouwd.
   

  robinr06

  • #9
  Ik ben het ermee eens dat dat tussen muurtje de verdachte blijft. Maar ik heb helaas geen endoscoop om in de spouw te kijken.

  Ik zal vanmiddag even een foto maken van de afvoer.
  Op het balkon heb je helemaal links onderin en helemaal rechtsonderin een afvoer richting de dakgoot. Beiden zijn niet verstopt en werken gewoon
   

  Charel

  • #10
  Dus die afvoeren vanaf het dakterras lopen een stukje quasi horizontaal onder dat kleine dakje onderdoor naar de dakgoot ?
  En één van de twee bevindt zich net op de plaats van het lek dus ?
  Ze zijn niet verstopt en werken goed zeg je, maar het zou best wel eens kunnen dat er een klein lek zit bij de aansluiting van de dakuitloop en de verbinding met de buis naar de dakgoot. In ieder geval iets om zorgvuldig te inspecteren.
  Echter het feit dat het vooral bij veel regen gepaard met wind een probleem geeft doet me ook wel vermoeden dat de scheidingsmuur de oorzaak zou kunnen zijn. Sommige gevelstenen kunnen behoorlijk wat water doorlaten bij een stevige windbelasting.
   

  robinr06

  • #11
  Dat klopt. De afvoeren lopen gewoon vanaf de vloer van het balkon horizontaal naar de afvoer. We hebben daar al eerder aan gedacht, maar dan zouden we bij elke flinke bui last moeten hebben als daar een lek in zou zitten? Het is echt de combinatie van zuidwester wind en veel regen. Zoals afgelopen nacht.

  En dan drupt het niet gelijk, maar een paar uur later. Het heeft afgelopen nacht flink gewaaid en geregend en toch begon het pas om 06:15 door te lekken.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  volgende keer bij dat bepaalde weertype naar buiten of je kan ontdekken waar het water naar binnen wordt geblazen.

  Ik denk dat het geen lek in je dak is maar meer ergens water dat omlaag komt langs de verticalen delen in combinatie met een niet goed functionerende afdruip rand

  Als het lekt komt er dan veel water naar binnen of gaat het om enkele druppels.
  heb je ook wel eens last bij sneeuw en veel wind?

  kan je de windrichting waarbij het lek optreedt met een pijl op je plattegrond zetten?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #13
  Zie weinig staande buizen wel netjes toch.
  Misschien is via de pannen kijken of je daar wat wijzer kan worden.

  Afvoer terras pannen verholen goot .jpg
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu