Lekkage kozijn

Matheos

  • #1
Het is weer echt Hollands winterweer, en het heeft de afgelopen dagen weer flink geplenst. Nu heb ik vanmorgen aan de binnenkant van het kozijn, aan de bovenzijde, een waterdruppel zien hangen, met daaronder een flink plasje water. Ook zitten er hier en daar wat blaasjes op het verf op het kozijn, waaronder, als je drukt, vocht naar buiten komt.

Voor zover mij bekend is de buitenmuur niet geimpregneerd. Het huis hebben wij vorig jaar gekocht, en men heeft destijds de muur professioneel laten reinigen, maar niet laten impregneren. Maar ook is het dakleer op het platte dak niet helemaal meer nieuw, en over een aantal jaartjes wel aan vervanging toe denk ik.

Ik heb al op het dak gezocht, maar kan geen scheur of gat vinden.

Wat moet ik nu doen? Een dakdekker zoeken, of iemand met verstand van muren? Omdat ik niet weer waar deze lekkage vandaan komt, weet ik mij even geen raad.

Heeft iemand tips of suggesties alsjeblieft??????
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Suggestie:
- iets meer info over opbouw van muren en kozijn (spouw, isolatie, aanwezigheid van lood boven het kozijn)
- plaats een foto van de situatie
- profesioneel gereinigd? hm ik zag vorige week bij Nova een item over het schoonstralen van muren en daar werd je niet vrolijk van. Misschien kan je die nog zien via "uitzending gemist".
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #3
Frank schreef:
profesioneel gereinigd? hm ik zag vorige week bij Nova een item over het schoonstralen van muren en daar werd je niet vrolijk van. Misschien kan je die nog zien via "uitzending gemist".
Laat je niet bang maken door de Nova uitzending. Het probleem dat daar besproken werd had betrekking op de buitenkant van de schoongemaakte bakstenen en vochtdoorslag in oude gebouwen zonder spouwmuur. Het is heel normaal dat een halfsteens muur, dus het buitenblad, water doorlaat. Dat water moet weer naar buiten afgevoerd worden door een lood-of plastic flap boven het kozijn. Als deze lekkage pas recent voor de eerste keer is opgetreden dan lijkt het me logischer om naar het dak te kijken. Het heeft in het afgelopen jaar wel eens vaker geregend, nietwaar?

Groeten, Hein
 

renehi

  • #4
Mss dat beton van de latei water doorlaat; maar het blijft gissen zonder foto.
 

Matheos

  • #5
Ik heb hier wat fototjes meegezonden. Er zit geen loodslab boven, wel een latei. Er zit een grote barst in, maar al onze buren hebben dat ook. Wat mij wel opviel is dat de barst destijds professorisch is dichtgesmeerd met wat purschuim en wat kit. Omdat de muur dus niet is behandeld, zou het water dan door zo'n latei kunnen sijpelen? En wat moet ik hier aan doen??




 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #6
Er zit echt wel een slab vanaf het binnenblad naar het buitenblad, waarschijnlijk eindigend op de latei. Daarboven horen open stootvoegen te zijn die het water weer naar buiten afvoeren. door het zonnescherm kan ik niet zien of die er wel zijn. Misschien zijn ze na de gevelreiniging dichtgevoegd? De slab kan ook beschadigd zijn door de breuk in de latei.
Als je in de horizontale voeg boven de latei krabt zul je waarschijnlijk de slab vinden en kijken of er een scheurtje in zit ter plekke van de breuk in de latei. In ieder geval moeten er een drietal stootvoegen open gemaakt worden om het doorslagwater af te kunnen voeren. Als dat gedaan is en er is nog altijd een lek dan kan de gevel alsnog geimpregneerd worden.

Groeten, Hein
 

renehi

  • #7
Mss is de slab door reparatiewerkzaamheden beschadigd. Pur zou ik uit het gat halen en dan de laatste pur-delen wegbikken. Dan reparatiemortel erin doen, even sauzen en het is weer zo goed als nieuw. Maar wel even wachten totdat het beter weer is.
 

Matheos

  • #8
Ik heb bij niemand zo'n loodslab zien zitten. Ik weet hoe deze eruit ziet, maar ik kan echt niets zien.

Dus ik moet eens bij het scheurtje (wat ieder huis in deze buurt heeft) moeten kijken of daar zo'n flap zit, en of ik aan de voorzijde een scheurtje zie zitten?

Kan het overigens geen kwaad dat het kozijn gisteren nat is geworden? Ik snap dat het niet goed is, maar rot zoiets nou snel???
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #9
Zo snel rot hout nou ook weer niet. Het is wel belangrijk dat het lek gevonden wordt.

Een loodslab zie je normaal ook niet. Meestal eindigt hij achter een voeg.

Zijn er bij de buren wel open verticale voegen boven de latei?

Als er bij alle huizen in de buurt de latei gebroken is, dan hebben het wel over een berekenings- of fabrikagefout!

Groeten, Hein
 

Matheos

  • #10
Ik heb inderdaad even bij beide buren gechecked, en zij hebben inderdaad van die kleinie verticale uitsparingen hier en daar. Jullie noemen dat stootvoegen, nietwaar?

Bij ons is dat blijkbaar tijdens de reinigen het het opnieuw voegen, compleet dichtgesmeerd door de vorige bewoners.

Zou dit een dergelijke lekkage kunnen veroorzaken? En denken jullie dat het een fout is die ik op hun kan gaan verhalen???
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ja, dat kan zeker zo'n lekkage veroorzaken. Het water dat door de gevel sijpelt hoopt zich op boven de loodslab en zal uiteindelijk een weg naar binnen vinden. Ik neem aan dat de vorige bewoners dat voegwerk niet zelf hebben uitgevoerd en dus te goeder trouw zijn.

Kijk eens bij meerdere buren of er een vast patroon is in de open voegen en por dan met een stevige schroevendraaier in de meest waarschijnlijke stootvoegen tot je de open stootvoegen gevonden hebt. Voegmortel is tamelijk zwak en tamelijk gemakkelijk weg te krabben. Maak ze goed schoon en waarschijnlijk ben je dan van de problemen af.

Doe dat niet met een lange boor of zoiets. Achter de muur loopt de slab omhoog naar het binnenblad. Als je daar doorheen steekt heb je pas echt een probleem.

Groeten, Hein
 

Matheos

  • #12
Dank je wel, ik ga dat vanavond direct proberen! Aan gezien wij er al een jaar wonen, en het nu pas zichtbaar word, zal het water er al een tijdje hebben gezeten. Hoe kan ik nu voorkomen dat het kozijn door gaat rotten? Kan ik het door de stootvoeg heen iets inspuiten???? of moet ik het maar gewoon rustig afwachten?
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #13
Als het probleem opgelost wordt droogt het kozijn vanzelf. Niets inspuiten! Je weet niet waar zoiets precies terecht komt en het heeft verder ook geen zin. Ik zou ook niet weten wat.

Groeten, Hein
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #14
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #15
Als daar water binnen komt moet dat afgevoerd kunnen worden door de slab boven de latei.

Groeten, Hein
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #16
En als nu door uitkappen van voegen lood is beschadigd en de vraag is nog steeds zit hier wel lood in

Ps zat die scherm er al op toen u hem kochte
 

Matheos

  • #17
Ja het scherm zat er al toen we het huis kochten. Of er lood boven de latei zit weet ik niet. Maar anders zouden meerdere mensen last moeten hebben van zo'n lekkage denk ik?

Sowieso ga ik vandaag eens proberen voorzichtig hier en daar de stootvoegen weer open te krabben, en dan maar hopen dat het voorbij gaat.

Ik hou iedereen op de hoogte na de eerstvolgende stortbui...
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #18
Misschien met plaatsen van scherm, het boren van gaten door het lood heen geboord zodat je lekkage krijgt
 

Chathanky

  • #19
Heb je al eens gedacht aan je zonnenscherm?
Deze kan door de bevestigingspunten wel eens water opvangen en naar binnen transporteren.
 

renehi

  • #20
Misschien kunt u aan de hand van de situatie bij de buren herleiden welke voegen ze hebben dicht gevoegd. Wanneer dat kan, dan scheelt dat weer wat boor- of hakwerk. Bevestigingbouten zonnescherm, zou u na ontvetten/schoonmaken, kunnen in/opspuiten met een transparante bouwsiliconen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu