Lekkage door overstromend labyrint bij Bosch SMV5503

Johanvanderspoel

 • #1
Beste vaatwasdeskundigen.

Ik probeer nog maar weer eens de levensduur van mijn SMV5503 op te rekken.
- Bosch SMV5503/03
- Het FD-nr 0 730 302 968

Het labyrint loopt soms over.
In het doorlopen van het programma wordt met het aantal malen binnen halen van water, het grote middendeel van het labyrint (zie groene deel) steeds voller. Bij de afronding van het (normale) programma, is dit dan geheel vol.
Als vervolgens de vaatwasser opnieuw wordt gestart voor een volgende wasbeurt, stroomt bij het water inladen dit deel van het labyrint leeg in het onderste deel (de vlotterkamer), en zou dan de kuip in moeten lopen, maar omdat er (blijkbaar) te veel water is, stroomt de vlotterkamer over bij de vlotter, en ook door het ronde openingetje iets rechts daarvan. Zie ook foto.

Het groene deel is het labyrintdeel dat volloopt, de rode lijn markeert de maximum waterhoogte van dit deel voordat het leegloopt in de vlotterkamer (via rode pijl), en de blauwe pijlen markeren waar dan vervolgens het water overstroomt.

Het is alweer even dat dit aan de orde is, gelet op de roestvorming bij de twee linker pootjes die onder uit het frame steken. Overigens is de lekkage niet zo erg dat de vlotter in de onderkuip de lekkage registreert en in werking treedt. Bij mijn vorige klusactiviteiten aan de machine in 2007 had ik van deze lekkage nog geen last.

O ja, de zwarte slang is schoon en niet verstopt. Ook de rest van de slangen lijken mij door te lopen. En hoewel het labyrint er wat groezelig uitziet, is het niet verstopt en de vlotter werkt ook goed.

Kan dit op enige manier te maken hebben met een onjuiste verloop van het prograamma? Bijvoorbeeld combinatie printplaat/schakelklok die er voor zorgt dat te vaak (te veel) water in wordt geladen?
Bedankt alvast voor jullie analyse.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #2
  Heb je de niveauschakelaar al ohms doorgemeten?
   

  Johanvanderspoel

  • #3
  Eh, nee. Nu moet ik bekennen dat ik niet alle namen van de onderdelen ken. Niveauschakelaar, is dat de rode schakelaar op de foto?
  Volgens mij werkt die gewoon. Wat kan daar defect aan zijn? Het is voor deze schakelaar toch een kwestie van wel of niet werken.
  Mocht de niveauschakelaar een andere betreffen dan hoor ik het graag!

  Nog wat extra informatie van mijn kant:
  Het euvel treedt op als het water inlaten door de vlotter/rode schakelaar wordt gestopt (zoals normaal gaat, o.a. bij de stappen 13, 30 en 38 van de schakelklok) en de motor het water begint rond te pompen. Dan wordt het water de machine ingepompt, en dat triggert de overloop van het 'groene' deel in het labyrint (uiteraard alleen in het geval dit deel helemaal vol staat, gedurende de wasbeurt loopt het 'groene' deel in drie stappen vol).
  Volgens mij is dat wel allemaal de normale gang van zaken, allen wordt feitelijke onvoldoende snel het water de machine ingepompt (naar de sproeiarmen etc) waardoor het leeglopen van het 'groene' deel niet kan worden opgevangen en het laatste beetje door de openingen zoals vermeld overloopt.
   

  Johanvanderspoel

  • #4
  Nog even een foto van een 'afsluiter' van de rechterkant van de machine, onder aan het rechter waterreservoir:  Betreft dit de wellicht de genoemde 'niveauschakelaar'?

  Het ding is redelijk warm. Het opschrift geeft aan: 1 min on; 3 min off. Moet deze afsluiter de wateruitloop van het rechter reservoir afsluiten? Volgens mij doet hij niet veel, althans ik zie geen beweging in het ding gedurende het programmma. Warm is ie wel. Doorgemeten heb ik hem dus (nog) niet.

  Voor de zekerheid heb ik dit bericht er nog maar even aan toegevoegd.

  Zoals ik al aangaf komt er dus bij het leeglopen van het grote deel van het labyrint meer water (ietsje meer) in de vlotterkamer dan dat de machinemotor het er uit en de kuip in werkt. Het overlopen van de vlotterkamer treedt dus 1x per wasbeurt op; bij het aanslaan van de machinemotor aansluitend aan de eerste waterinlaat, stroomt het reservoir leeg. Bij de volgende waterinlaten in dezelfde wasbeurt stroomt dit reservoir stapsgewijs weer vol (totdat hij aan het eind van de wasbeurt helemaal vol staat).
   

  Johanvanderspoel

  • #5
  Heb nog wat op internet rondgekeken; 'afsluiter' is inlaatventiel begrijp ik nu.
  Wat is de werking ervan? Ik heb namelijk niet de indruk dat die werkt bij mij. Zou het kunnen dat hierdoor te veel water wordt ingelaten?
   

  Co de Witgoedman

  • #6
  Ik zou eerst eens kijken of de vulslang van het labyrint naar de kuip niet verstopt zit..
   

  Johanvanderspoel

  • #7
  Sodatest nog maar een keer gedaan, hoewel de zwarte slang niet veel aanslag had. Overigens is het zo dat de sodatest slechts hoofdzakelijk het sodawater door de brede slangen richting de motor en naar de afvoerpomp doet gaan, de zwarte slang van het labyrint naar de kuip valt buiten dit soda-circuit. Daarom heb ik, hoewel omslachtig, ook een aantal malen heet water en soda in het onderste deel van het labyrint gedaan. Door daarna de vaatwasser dit water telkens weg te laten pompen, wordt het door de zwarte slang heen geleid. Dit een keer of vier zo herhaald. Wilde ook de slang nog demonteren, maar dat was mij te veel gedoe (kreeg ook de bodem niet los, dus dan kun je er niet bij).

  Daarnaast heb ik ook het metalen boompje van de rode schakelaar een fractie bijgebogen, daardoor laat de machine telkens iets minder water in dan voorheen.

  Al weer zo'n 10x gedraaid, geen overstromingen meer.
   

  Pietjan

  • #8
  Had precies hetzelfde probleem als Johanvanderspoel :( Eerst advies opgevolgd en sodatest gedaan. Geen resultaat vervolgens soda onderin het labyrint, ook dit gaf niet de gewenste doorstroming... Daarna machine op zijn achterkant gelegd, bodem aan de voorkant losgeschroefd en met gepaste kracht bodem iets gebogen. Er ontstond voldoende ruimte om de zwarte slang van onderin het labyrint naar spoelarm onderin de machine te demonteren. Deze bleek vervuild te zijn en heb hem na grondige schoonmaakbeurt weer teruggezet. Loopt weer als een zonnetje, doorstroom is weer prima :D
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu