Lekkage bij gefelst spouwlood

Ernesto

  • #1
Beste bouwspecialisten,

Al enige tijd heb ik lekkage boven het kozijn van onze slaapkamer, onder het dakterras. Nu heb ik vorig jaar op de betonplaat boven het kozijn een nieuwe loodslab laten plaatsen. Deze is (als het goed is) in de binnenmuur vastgezet en loopt door tot en met onder de buitenmuur. In de buitenmuur zijn 3 rijen nieuwe stenen gekomen, en de muur is netjes afgevoegd.
Het betreft loodstukken van ongeveer 110 cm, die op een bepaalde manier in elkaar gevouwen zijn. Volgens de aannemer zou zo een waterkering gewaarborgd zijn.
Als ik de tuinslang in de bovenste rij stootvoegen zet, dan komt er niet alleen water uit de onderste stootvoegen, maar ook onder de loodslab naar buiten.
Dit betekent dus dat er water op de betonplaat kan komen.
Een paar vraagjes:
1. Is het de bedoeling van spouwlood om een waterdichte kering in de de spouw te vormen?
2. Is het mogelijk 1 geheel stuk lood over de volle breedte van onze tussenwoning als spouwlood boven de betonplaat te plaatsen?
3. Is het mogelijk om met loodstukken een waterdichte kering van lood te maken die het water vanuit de spouw weghoudt van de betonplaat? Of heb ik dan zoiets als EPDM rubber nodig?

Bij voorbaat dank voor het meedenken.
Mvg,
Ernesto
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat zegt de aannemer hierover?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Tuinslang in de stootvoeg zetten is geen reële manier van testen.
2) Lood mag niet in lange lengtes verwerkt worden, dan scheurt het.

Gevalletje garantie.
 

Ernesto

  • #4
IJkenhout schreef:
Wat zegt de aannemer hierover?
De aannemer reageert tot nu toe nog niet op de oproep om contact op te nemen.
 

Ernesto

  • #5
Ik heb een lekdetectie laten doen. Dit bureau zette de tuinslang op de bovenkant van de muur van het terras. Vervolgens kwam het water onder het spouwlood uit de muur.

Vraagje, wat is dan een reële test om de effectiviteit van het spouwlood te controleren?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

KareldeKlusser

  • #6
Je kan met een endoscoop in de spouw kijken maar ik weet niet of je die tot je beschikking hebt. En dan zal het als nog moeilijk zijn om het probleem te vinden.

Maar denk je dat het lood kapot/beschadigt is of dat het water tegen het binnenspouwblad naar beneden loopt en dan achter de loodslab naar beneden komt.
Dit laatste lijkt me moeilijk omdat er nooit/amper water tegen het binnensppuwblad komt.

En wanneer heb je last van de lekkage als het regent en/of als het stormt?
 

Ernesto

  • #7
Als het hard regent dan komt er vocht in de betonplaat. Het is dan een kwestie van druppels. Die kunnen echter alleen via het plafond verder naar beneden, waardoor het stucwerk wordt beschadigd.
De loodslab zou de betonplaat toch vrij moeten houden van het water? De aannemer heeft in zijn offerte aangegeven dat er door het felsen van de loodstroken een waterkering zou worden aangebracht. Bij testen stroomt het water er letterlijk doorheen. Wat voor zin heeft dan die loodslab in de spouw?
Ik heb het gevoel dat ik er beter epdm-rubber in had kunnen laten zetten.
Er kan op diverse manieren water in de spouwmuur komen, mede omdat we die delen met de buren. Mijn gedacht was juist om de problemen met het spouw-lood definitief op te lossen.
Het zal wel tussen de regels door klinken, maar ik ben hier nu al een paar jaar mee bezig en wordt er moedeloos van......
 
Laatst bewerkt door een moderator:

WilhelmusB

  • #8
Maak is een foto met voldoende afstand. Misschien dat er water van hoger in de spouw kan komen. Als ik in Google voetlood gevel en afbeeldingen bekijk zie ik heel veel voorbeelden.

Als het lood in de breedte van de spouw in een kuiltje ligt en niet schuin naar buiten afloopt snap je dat het lood slordig is aangebracht. Lijkt mij dat dit met een endoscoop te zien is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu