Leidingen van meterkast naar kookeiland

Tjeemig

  • #1
Hallo,

Ik heb een vraagje,

Is het bij het aanleggen van een polystyreen-combinatie(broodjes)vloer verstandig of handig en toegestaan om een flinke mantelbuis te leggen beginnend in de vloer van de meterkast tot de plek in de vloer waar het kookeiland komt?

Op deze manier denk ik alle leidingen die daar moeten uitkomen achteraf eenvoudig onder de vloer door te kunnen trekken.
Eventueel twee mantelbuizen, of zelfs drie. Ik wil van de meterkast gas, koud en warm water, en electra naar het kookeiland voeren.

Alvast bedankt voor reacties.
 

Gerrit

  • #2
Wordt vaak gedaan. Wel even overleggen met de aannemer/konstukteur.
 

Pepjo

  • #3
En hoe wil je die leidingen achteraf door de mantelbuizen krijgen ?
Lijkt me nog al een opgave.

Meestal worden de leidingen zelf (al dan niet in mantelbuizen) gelijk meegestort. Denk gelijk aan cv-leidingen naar andere punten in de ruimte.
 

Tjeemig

  • #4
Ik zat te denken aan flexibele leidingen, en ik bedoel ook niet een pijp met 90 graden bochtjes.
Ik heb in de bouwmaat wel eens van die flauwgebogen pvc(achtige) pijpen zien liggen die volgens mij voor de doorvoer door fundering heen zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Water, gas en afvoerleidingen altijd leggen voor het storten van beton, elektra kan naderhand door de pijpen getrokken worden.

Die flauwgebogen leidingen die u bedoelt zijn waarschijnlijk flexibele pijpen voor gas en/of water, ook deze moeten eerst gelegd worden voor het betonstorten.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Denk nog even om de waterleiding koud en warm die niet tesamen met de vloerverwarming mee mogen lopen in de vloer ivm legionella besmetting.

Vr Gr
 

Gerrit

  • #7
Als je (zoals je schrijft) een paar flinke buizen wilt toepassen, dan denk ik aan een 2 duims buis (50 mm.) De bochten die hier bij horen hebben een radius waar je gemakkelijk een paar kabels door kunt trekken.
 

Tjeemig

  • #8
Bedankt voor alle reacties.
Ik leg alle leidingen van te voren aan, en doe de electra in een buis die ik mee stort, en een reserve buis. Je weer maar nooit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu