Leiding doorvoeren vanaf plintsysteem

Status
Niet open voor verdere reacties.
In een werkkamer wil ik de wandcontactdozen op een plintsysteem monteren. Logistiek gezien (omdat ik zoveel mogelijk oude leidingen hergebruik) is het het handigst als ik vanaf de groepenkast - op de onderliggende verdieping - een buis trek naar dit plintsysteem om van daaraf door te gaan via een oude stijgleiding naar de centraaldoos in het plafond.

Mijn vraag: mag ik de leiding vanaf het plintsysteem doorvoeren naar de volgende bestemming (in dit geval een centraaldoos) of moet een plintsysteem het laatst aangeslotene zijn? Vooropgesteld natuurlijk dat er voldoende ruimte in het plintsysteem aanwezig is om op een nette manier te lassen met lasklemmen.

Dank alvast!
 
Een argument is ook dat het beter is het plintsysteem vanaf de centraaldoos te voeden, dan andersom.
Naar behoefte zal het plintsysteem een keer verwijderd worden, je bent dan de voeding van de CD kwijt.
Mocht het lukken dan is het beter eerst de CD onafhankelijk van, te voeden.
 
Goed punt, Lichtpunt :wink:

Ik wilde de leiding die van onderaf komt aankoppelen op een leiding die van de centraaldoos naar een wandcontactdoos op zo'n 30 cm boven de grond loopt, zodat ik enkel nog het stukje van de wandcontactdoos naar beneden uit de muur zou moeten frezen. Wat ik ook kan doen is daar 2 gleuven uitfrezen, eentje voor de leiding vanaf de meterkast omhoog naar de muurdoos waar de wandcontactdoos op zat en eentje weer 'terug' naar beneden voor het plintsysteem. In de muurdoos maak ik dan de lassen en het geheel dek ik af met een blindplaat. Als iemand dan later het plintsysteem wil weghalen blijft de leiding naar de centraaldoos gewoon intact.
 
Nog niet ideaal, maar minder slecht.
Zorg ervoor dat de "koppeldoos" bereikbaar blijft.
Vraag me alleen af hoe nu het lichtpunt annex centraaldoos, gevoed is.
 
De centraaldoos krijgt nu spanning via een andere centraaldoos, en geeft deze ook weer door aan de volgende centraaldoos. Op die manier is heel mijn bovenverdieping plus zolder op één groep aangesloten. Dat is onwenselijk en niet volgens de normen van nu, vandaar dat ik dat wil veranderen. En dus moet deze centraaldoos op een andere groep worden aangesloten.

Overigens heb ik nog steeds de optie om de centraaldoos wel rechtstreeks aan te sluiten i.p.v. via een muurdoos als tussenstation. Alleen moet ik daarvoor de vloer van de voorzolder uitbreken en daar ben ik op dit moment nog niet aan toe. De vloer van de kamer waar het allemaal om gaat ligt er nu uit dus vandaar dat ik deze vraag stelde; nu alles open ligt kan ik er goed bij en het netjes aanleggen. Neemt niet weg dat je wel gelijk hebt en het wel zo net is als alles vanaf de centraaldoos bedraad is. Ik denk er nog even over na, dank in elk geval.
 
Probleem is dan ook , je gaat de cd anders gaat voeden.
Betekent dat de de verbindindings draden naar de andere cd moet verwijderen, maar dat ook de buisverbinding verwijderd, cq afgesloten dient te worden.
Af sluiten met een kurk aan beide zijden?
 
Omwille van de overzichtelijkheid en eenvoud heb ik niet het hele verhaal verteld :) Het gaat om een *nieuwe* centraaldoos die ik ga inbouwen in het plafond, met zijn eigen voeding vanaf de groepenkast. De buis van de wandcontactdoos haal ik los van de oude centraaldoos en sluit ik op deze nieuwe centraaldoos aan. De oude centraaldoos blijft inclusief de verbindingen naar de andere centraaldozen intact omdat ik daar de rookmelders incl. doorkoppeling op aansluit.

Dat inbouwen van die nieuwe centraaldoos doe ik echter pas als ik de vloer van de zolderverdieping eruit heb gehaald.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan