Leiding buitenkraan automatisch leeg laten lopen

Marcgk

  • #1
Wij hebben achter het huis een buitenkraan waarvan de leiding op de buitenmuur naar beneden loopt, en dan onder de grond door de muur de kruipruimte in gaat. Vandaar loopt hij naar de meterkast waar een stopkraan zit. In de leiding onder de vloer zit een aftapkraantje.

Als ik voor de winter de kraan wil afsluiten kan ik in de meterkast de stopkraan dichtdraaien en buiten de buitenkraan opendraaien maar vervolgens moet ik in de kruipruimte om het water eruit te laten lopen. Ik vroeg me af of dat niet anders te maken is.

Mijn idee is om in de kruipruimte een klep te hebben die afsluit op moment dat er druk op de leiding staat (stopkraan open, buitenkraan open of dicht), en die open gaat op moment dat de druk wegvalt (stopkraan dicht + buitenkraan open). Is zoiets te realiseren?

Ik heb natuurlijk al druk gezocht op internet, maar geen kant en klare oplossing kunnen vinden. Wel zag ik dat er zoiets bestaat als een leegloopautomaat (normaal bedoeld om het water uit de doucheslang te laten lopen na het douchen.) Het lijkt dat die precies doet wat ik wil. Misschien dat zoiets ook kan werken voor mijn toepassing?
Ook zag ik iets als een valstroom beluchter, al is me niet helemaal duidelijk wat die normaal doet en hoe die werkt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Compressor of fietspomp erop zetten en leegblazen werkt ook.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Enige controle op wat er gebeurd in de kruipruimte is wel wenselijk. Het laatste wat je wilt is een waterrekening die verdrievoudigd is, omdat de kruipruimte vol loopt (en al het water in de bodem zakt)
 

Marcgk

  • #4
Bedankt voor de reacties.

Het punt van het kunnen gaan lekken (of erger) van een automatische klep in de kruipruimte zonder dat je dat door hebt was mij ook al door het hoofd geschoten, en is inderdaad een sterk argument om het niet op die manier te doen.

Ik houd het dus maar op het verplaatsen van de aftapkraan van de kruipruimte naar de meterkast, om er beter bij te kunnen en dan de leiding leeg te blazen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Aftappen op het laagste punt is wel zo handig...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu