Leiding aanleggen

Richard70

  • #1
Hallo,

Binnenkort ga ik het elektrisch aanleggen in mijn nieuwe woning (cascobouw). Nu is mijn vraag het volgende: mijn wanden zijn van het materiaal cellenbeton ik ga zelf freezen en boren. De oude manier van leidingen leggen is wel bekend nl. de leiding werd in de betonnen muur gestort op de eerste verdiepingsvloer werd er een bocht op gelijmd en ging men met de leiding verder naar de centraaldoos. Nu is mijn vraag hoe doen ze het tegenwoordig in de wanden waar men makkelijk in kan freezen.
Wordt er nog steeds 19 mm buis gebruikt met lijm om te verlengen (geen sokken dus), en hoe worden de leiding vastgelegd op de betonnen vloer.
mvg.
 

Michiel_H

  • #2
Wat jij de "oude manier" noemt is niet zomaar de "oude manier", dat is gewoon een methode die samenhangt met een bepaalde bouwwijze, gietbouw. In dit geval werk je met stapelbouw. Tegenwoordig wordt ook nog uiteraard veel gewerkt met gietbouw, dus ook met jouw "oude methode".
Aangezien je over zachte wanden beschikt moet je vanaf de aansluiting die uit de vloer komt een sleuf frezen naar de plek van de inbouwdoos. Niet moeilijk, maar ik zou er de eerste keer even naar kijken met iemand die bekend is met de methode.
 

Toon

  • #3
Vastleggen kan bv met een inslagbeugel.

 

R.klusser

  • #4
Die beugels zijn het beste om buizen in de muur vast te zetten, maar ik maak tegenwoordig steeds vaker mee, dat mensen flexible buis met reeds ingevoerde aders( VD, coax, utp) gebruiken. Dit scheelt heel veel tijd.

Dit wordt al jaren gedaan in belgie en engeland, enige nadeel is dat later toevoegen niet mogelijk is. denk hier wel aan.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #5
Die inslagbeugels zijn bedoeld om electrabuizen vast te zetten op de betonvloer voordat er een afwerkvloer overheen komt, niet om buizen in de muur vast te zetten.
 

Appeltje

  • #6
@Ron321: dat is ook wat er gevraagd wordt "vastzetten op de betonnen vloer" ;) (zie laatste zin).

Gr. Richard.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #7
@Richard, ik reageerde op R.klusser.
 

Appeltje

  • #8
Me=blond :). Had ik idd overheen gelezen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu