Legrichting parketvloer

Edgarpiet

  • #1
Ha Allen,

Ik ben nieuw op dit forum en omdat ik voor het eerst naar een huis ga waar wat in geklust moet worden leek me dit een mooie gelegenheid om me voor dit forum aan te melden!

Ik ga verhuizen naar een huis dat dwars op de lichtrichting staat en daar ga ik een houten (of eigenlijk parket) vloer in leggen.

Ik heb altijd geleerd dat je een houten vloer in de richting van het licht moet leggen voor het ruimtelijk effect en om ervoor te zorgen dat de zon niet op de naden schijnt. Deze woning (derde verdieping in Amsterdam) ligt echter dwars op de lichtrichting. Voor de woonkamer op de zuidkant is dat geen probleem, maar ik heb het gevoel dat als we de planken in de lichtrichting leggen dat dat in de gang niet mooi wordt en dat dat juist weer mooier is om het haaks op de lichtrichting te leggen. Ik heb een schematisch tekeningetje van de plattegrond bijgevoegd om één en ander te verduidelijken.

Weet iemand waar ik op moet letten en wat ik nu ter overweging mee moet nemen?

Ik hoor het graag en alvast bedankt,

groeten

Edgar
 

Woony

  • #2
Volgens mij leg je eigenlijk uw vloer dwars op uw balkenlaag?
hoe is uw ondervloer?
 

Edgarpiet

  • #3
Ik weet niet precies hoe de balken liggen, maar de ondervloer is extreem vlak en zeer solide. Ligt een of andere 3,5 cm dikke geluiddempende laag op!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Het mooiste vind ik zelf, om de lengtes haaks op de langste lengte te leggen in een ruimte.

Vooral als je een lange kamer of gang hebt.
Dit maakt de ruimte opties ruimer.

Als je bv een lange smalle gang of kamer hebt, en je legt de planken in de lengte van de gang of kamer, dan wordt het een nog langere smalle pijp, opties gezien.
En zeker als je veel licht inval hebt, zal dit effect zich nog meer vormen.
 

Geus

  • #5
Ik denk dat het voor alle ruimtes het mooist is als je haaks op het raam gaat leggen, dus in de richting van het licht. Vooral je lange woonkamer wordt er optisch breder van. Ik ga ervanuit dat je alles zoveel mogelijk doorlopend legt. Dan komt 'ie dus in de gang dwars. Misschien vanuit de gang bekeken niet de meest mooie oplossing, maar de gang is toch zeker niet de belangrijkste ruimte? Toch maar diagonaal leggen dan? ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu