LED driver van badkamermeubel vervangen

Jakub Cech

  • #1
In onze badkamer hebben wij een mooie Philips Hue lamp hangen. Op de muur heb ik een bijbehorende afstandsbediening geplaatst (zie foto 1)
[foto 1]


Nu hebben wij van de Ikea een badkamer meubel met spiegel deurtjes, aan twee zijde zit er een LED strip in die wordt aangestuurd via de meegeleverde driver (foto 2)
Probleem is echter dat deze moet worden aangesloten op een schakelaar en het geen gezicht is om een normale schakelaar te plaatsen naast de afstandsbediening zoals op foto 1

[foto 2] LED driver - max 12w


Nu heb ik twee andere LED drivers liggen welke een via een afstandsbeding kan worden bedient.
Als ik zo naar de originele meegeleverde driver kijkt en de 2 alternatieven zie ik dat ze alle drie 24v output hebben, er zit verschil in de wattage de originele is 12w, op foto 3 is 10w en op foto 4 is 30w.
Op foto 3 met 10w valt al af denk ik.
Dan zit er verschil de de ampère, de originele heeft 600mA en de driver op foto 4 heeft 0~1.25A.
Dat laatste, 0~1.25A, begrijp ik dat goed dat daar het bereik mee wordt bedoeld?
Kan ik de origineel meegeleverde LED driver kunnen vervangen voor die op foto 4?

[foto 3] LED driver - max 10w


[foto 4] LED driver - max 30w
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Je kunt een constant current driver nooit vervangen door een constant voltage driver.
 

Jakub Cech

  • #3
Oke, hier had ik nog nooit wat van gehoord en moest ik even op Googelen.
Constant Current vs. Constant Voltage
Daarom staat er natuurlijk bij foto 2 Max. 24 volt (variabel voltage) en bij foto 3+4 0~1.25A (variabel ampère).

Wel balen is dat.
Als ik eigenwijs ben, gaat het dan gewoon kapot of werkt het dan niet?
foto 2 levert maximaal 24v en foto 3+4 leveren constant 24v. 0,6a zit weer in het bereik van 0~1.25a.
Of denk ik nu te simplistisch.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een LED is een diode, en als je daar (in de geleidingsrichting) zonder meer spanning op zet (van een constant voltage driver of gewoon van een batterij), zal de stroom erdoorheen heel hoog worden. De driver vind dat niet leuk, maar is hopelijk beveiigd voor kortsluiting of overbelasting. De LED vind het nog minder leuk en de kans is groot dat ie het niet overleeft.

Dat is de reden dat bij een (eenvoudige) schakeling waarin een LED wordt gebruikt er altijd een weerstand in serie wordt gezet. Daarmee wordt de stroom op een bepaalde waarde begrensd. LED lampen zoals ze normaal verkocht worden voor gebruik in bestaande armaturen (bijv. voor 230 V of 12 V) hebben dan ook altijd een of andere vorm van stroombegrenzing ingebouwd.

Een constant current driver maakt het mogelijk dat de LED-lamp zelf veel eenvoudiger uitgevoerd wordt: er hoeft niets aan verdere elektronica ingebouwd te worden dan alleen de LED (en evt. een beschermende diode voor verkeerd om aansluiten). Al het andere wordt gedaan door de driver. Die zorgt voor een bepaalde stroom door de LED(s).

Maar als je zo'n LED-lamp aansluit op een constante spanning, zal ie het dus meestal niet overleven. De lamp dus vooral, zonde van je mooie spiegellampen.

Edit: ik zocht even met google en vond hier (klik) een makkelijk te volgen beschrijving van LED's en de reden waarom er een stroombegrenzing serieweerstand nodig is.
 

Jakub Cech

  • #5
Beste Kees, Bedankt voor deze geweldige uitleg, het geeft mij meer inzicht hoe het in elkaar steekt. Volt, watt en ampère en dat is het wel een beetje dacht ik, CC of CV had ik nog nooit wat van vernomen. De uitkomst is dat het gene wat ik wil gewoon niet kan, maar ik ben wel een stuk wijzer geworden en dat is ook veel waard. nogmaals bedankt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu