LED 24 V meeschakelen met thermostaat

Goedemorgen, ik heb een schakeling bedacht waarbij 2 on-off thermostaten (via een switch) mijn cv ketel kunnen bedienen. Qua schakelgedrag kunnen ze elkaar niet beïnvloeden.
Gisteren een test opstellinkje gemaakt en tot zover werkt het goed! Alleen, nu lukt het me niet om (bij de keuze voor ruimte 1 of 2) een 24 volt signaallampje te laten branden, zodat ik kan zien (gewoon voor het gemak) welke thermostaat is geselecteerd. Bij het omschakelen gaat het ledje wel branden, echter zodra de themostaat "vragend" staat, schakelt het ledje weer uit, en dat is niet de bedoeling. Ik zal ongetwijfeld iets niet goed doen, heeft iemand een idee hoe ik dit kan fixen? Vast bedankt voor het meedenken!Bekijk bijlage 88322
schakeling 2 thermostaten.jpg
 
  • Waarschuwing
    Klusidee
    Waarschuwing
  • Dit werkt niet, de automaat geeft geen spanning maar een stroom, als de contacten gesloten worden gaat de spanning onderuit.
    Voer je wisselschakeling dubbelpolig uit waarbij je een setje gebruikt voor omschakelen van de thermostaten en de 2e set via een eigen voeding de controle lampjes laat branden.
     
    Een schema tekenen vind ik te lastig, maar ik wil het wel voor je beschrijven.

    De thermostaten hoeven niet dubbelpolig geschakeld te worden. Je kunt één kant van de thermostaten aan elkaar knopen en dan aan één van de twee blauwe leidingen vanaf de ketel verbinden. De andere leiding vanaf de ketel schakel je om met 1 helft van de dubbelpolige schakelaar.

    De andere helft van de dubbelpolige schakelaar gebruik je om twee indicatielampjes om te schakelen, waarbij het niet uitmaakt voor welke spanning die zijn (5V, 12V of 24V), zolang je dat circuitje maar voedt met dezelfde spanning. Gebruik je DC-LED's van bijv. 12V, dan neem je een of andere (gelijkspannings) adapter met ook 12V. Of gebruik je 5V LED's, dan kun je een USB voedinkje gebruiken. Dat doe je dan met een 'misbruikt' oud USB-kabeltje, de A-zijde laat je zitten, de andere kant knip je af en zoekt de twee spanningvoerende aders op. Welke dat zijn kun je zo vinden met afbeeldingen zoeken. Er bestaan ook kant-en-klare voedingskabeltjes met een plugje voor USB-A, maar die mag je eventueel zelf opzoeken.

    Let bij de aansluiting van de LED's wel op de polariteit. Bij 5 Volt kunnen ze meestal wel tegen (kortstondig) verkeerd aansluiten, bij 12v of 24V betekent verkeerd gepoold aansluiten vaak het einde van de LED. Tenzij het een LED is die eigenlijk voor gelijk- en wisselspanning geschikt is.
     
    Die optie werkt wel, alleen is het niet toegestaan om iets te schakelen vanuit een spanningsbron
    naar de aarde. Je moet de spanning voor de lampjes aan beide kanten aansluiten op de spanningsbron.
    Een spanningsbron kan b.v. 24V gelijk- of 24V wisselspanning zijn of b.v. 12V enz.
     
    Aanvullend: dan zou het schema er zo uitzien (kleine wijzigingen kan ik best wel aanbrengen, alleen zo'n heel schema tekenen had ik gisteren geen zin in, vooral omdat ik daarvoor het juiste programma niet geïnstalleerd heb staan):

    schakeling-2-thermostaten.jpg


    Welke aansluitpunten op de ketel je dan zou moeten gebruiken om de twee kanten van de 24 V spanningsbron te realiseren weet ik niet. Anders inderdaad makkelijker een apart voedinkje inzetten.

    Edit: heb even gekeken in de installatie-handleiding van de Nefit Trendline HRC30cw5, of er iets aangegeven is over de aansluitklemmen en eventuele constante 24 V spanningsvoorziening. Voorzover ik kon vinden, staat dat niet in die handleiding. Je zou kunnen meten of er klemmen zijn waar die spanning permanent aanwezig is, maar daarmee loop je wel enig risico, dat je de werking van de ketel verstoort. Wil je zeker zijn, dan voorzie je je kleine schakeling inderdaad van een eigen voedingsbron. :wink:
     
    Laatst bewerkt:
    Ik vond in mijn verzameling elektronica materialen nog een 24 V trafo, deze ga ik gebruiken als externe voedingsbron voor het schakelen van de indicatielampjes! Allen bedankt voor het meedenken!
     
    Dit:
    002602.jpg

    rijmt niet helemaal met dit:
    Ik vond in mijn verzameling elektronica materialen nog een 24 V trafo...
    Dan zul je daar óf een gelijkrichter op moeten zetten, óf je moet ervan overtuigd zijn dat de signaallampjes ook gevoed kunnen worden met 24V wisselspanning.

    Anders is het eventueel snel gebeurd met je lampjes!
     
    Of een diode in serie met de DC lamp, niet helemaal ideaal maar als indicatie werkt het.
    Maar let op, Kees heeft gelijk maar het komt soms voor dat iemand met een trafo per ongeluk
    eigenlijk een adapter/voeding bedoelt.

    Trafo/transformator, zet wisselspanning om naar een andere wisselspanning, bv. 230V AC naar 24V AC.
    Een voeding zet een spanning (meestal AC maar soms ook DC) om naar een andere gelijkspanning.
     
    Geen zorgen! Ik heb de omschrijving op het doosje iets te letterlijk vertaald 😅. Het is een LED Transformer, primair 230 V AC, secundair 24 V DC. Zojuist getest, de groene ledjes branden perfect! 👍
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
    or Log in via
    Back
    Bovenaan Onderaan