Lawaai bij centrifugeren en zwarte smurrie uit de trommel

Martin40

  • #1
Wij hebben sinds 2001 een Whirlpool Imola 1200, s/n 857051220300.

Na diverse grote reparaties, welke gelukkig in de garantie vielen is de machine sinds kort bij het centrifugeren gaan wandelen (stond waterpas etc.). Na de machine weer op zijn plek gezet te hebben is het wandelen achterwege gebleven maar tijdens het centrifugeren een oorverdovend lawaai. Bij het open van de trommel ruikt het wat naar "benzine".

Vandaag hoorde wij ook bij het centrigugeren iets rammelen, vermoedelijk tussen de trommels en bij het open van het achterpaneel bleek er een complete zwarte smurrie net onder de trommelas uit te komen. Er zit daar een aanhecht punt voor de aarde draad.

Iemand enig idee hoe dit probleem zelf aan te pakken.?
 

Pepjo

  • #2
Ik ben geen witgoedspecialist, maar mijn gok is een kapotte lager.

Even wachten wat de profi's hier over zeggen. :D
 

Co de Witgoedman

  • #3
Hellaas, .........................de lagers.
De zwarte smurrie en de geur is lagervet en vervuiling, het kabaal : defecte lagers.....
 

Martin40

  • #4
Dank u voor de reactie. De machine is al helemaal open, voorpaneel eraf en vliegwiel is gedemonteerd.
Voor het vervangen van de lagers moet ik dan de hele trommel demonteren zoals eerder binnen dit forum beschreven.
Vervolgens de buiten trommel (met de klemmetjes) openen? Of is dit niet noodzakelijk en heb ik speciaal gereedschap (pullytrekker e.d.) nodig?

Alvast bedankt
 

Witte Hond

  • #5
Het makkelijkste is inderdaad de complete kuip te demonteren. Dit is een vrij grote klus, je zult bijna alles er af moeten halen en dan de kuip via de achterzijde uit de machine moeten halen.

Markeer de plaatsen waar de klemmen zitten, en verwijder deze door ze met een grote schroevendraaier los te wrikken. Je kunt ze later met een hamer voorzichtig terug tikken.

Als alle klemmen eenmaal verwijderd zijn kun je kuiphelften splitsen, en vervolgens de binnentrommel verwijderen. Als deze niet los wil komen, kun je op de as de moer van het vliegwiel draaien, en er vervolgens met de hamer een paar klappen op geven. Kijk wel uit dat je de as niet beschadigd.

De lagers kun je nu doormiddel van een ijzeren pen, botte schroevendraaier enz. voorzichtig los tikken. Ze zitten er als ware in geperst.

Vervang altijd beiden lagers met de kering, en vet later de kering goed in met een bijbehorend vet.

Je kunt de nieuwe lagers terug monteren door de oude lagers op de nieuwe lagers te zetten en deze met een hamer er in te slaan. De keerring kun je op de zelfde manier terug monteren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu