Latex spuiten!

Raymonsan

  • #1
Ha collega klussers!

Na 3 maanden hard klussen ben ik bij de volgende stap aangekomen; verven! Ik heb enorm veel geleerd de afgelopen tijd en ook van jullie via dit forum, waarvoor dank!

Nu zou ik graag jullie het volgende willen voorleggen en om advies vragen. Ik heb een oud huis bijna volledig zelf opgeknapt met hier en daar wat hulp en het stucwerk heb ik uitbesteedt.

Ik heb aardig wat gelezen over het wel of niet spuiten met latex en de voor en nadelen tegen elkaar afgewogen. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om te spuiten. Redenen hiervoor; grote oppervlakte ongeveer 425 m2, huis is leeg en uiteraard om mezelf weer iets nieuws te leren!

Hoe wil ik het aanpakken;

- muren repareren en schuren. (kleine oneffenheden etc.)
- afkitten
- alles afplakken
- uiteraard een voorraad verf!
- airless spuit huren
- schildersoveral + M3 masker
- op een muur testen van de tip (517,612,521) en oefenen

Nu de vragen;

Afplakken - Is het verstandig om de tape over de kit rand heen te plakken, dus strak in de hoek? Of beter om het tegen de kitrand te plaken?

Kan ik het tape laten zitten tussen de 3 lagen of is het verstandig om het iedere keer opnieuw te af te plakken? Is er specifieke tape die jullie aanraden of de gele schilderstap?

Verf - Het is vers stucwerk, dus ik denk eraan om het in 3 lagen te doen; een primer en 2 lagen latex. Is er een specifieke primer en latex die ik dien te gebruiken? En kan je de primer ook spuiten? Als er geen merken genoemd mogen worden, kan dat dan via een PB of een generieke beschrijving?

Spuiten - Wat is de beste volgorde om te werken? Dus in een slaapkamer heb je een plafond, muren, een raam en een deur. Mij lijkt de volgorde; Eerst de hoeken van de plafond en dan de plafond zelf in stroken van 2 a 3 meter en 50% overlappend en dan in banen de gehele oppervlakte. Vervolgens de hoeken om de ramen en in de hoeken van een muur en dan weer in stroken de muur spuiten. Is het verstandig om lange stroken te maken over de gehele oppervlakte of juist stroken van 2 a 3 meter en dan weer een volgende baan?

Spuit-tip - Wat is hier het verstandigst als ik moet kiezen tussen de eerder genoemde tips?

Planning - Is het realistisch om de 3 lagen in 3 dagen te spuiten? Ik begrijp dat dit een lastige vraag is omdat het afhankelijk is van een aantal factoren waaronder de snelheid waarmee ik het onder de knie krijg. Wellicht hebben jullie hier een idee bij.

Uiteraard hoor ik ook graag of jullie nog andere adviezen, tips en waarschuwingen hebben.

Alvast bedankt voor het lezen van dit bericht en de eventuele antwoorden / adviezen.

Grtz,
Raymon
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Een heel verhaal dat als volgt kan worden samengevat:

Afplakken: Hiervoor gebruikt u glastape indien u de randen met acrylaatkit dichtzet. Deze tape plakt u in het midden van de kitril indien u verschilllende kleuren gebruikt en onder de kitril indien u met dezelfde kleur werkt.

Verf: 2 lagen latex. De eerste verdund met de kleinste tip, de toplaag onverdund met de grootste tip ( 17 / 19 ). Ik ga ervanuit dat u spray latex gebruikt dat fabrieksmatig al op de juiste viscositeit is gebracht en verwerkt wordt bij de voorgeschreven temperaturen.

Spuiten: Kwestie van ervaring, is niet zo uit te leggen. Indien u een lans gebruikt heeft u een beter overzicht en kunt u sneller werken.

Spuittip: zie onder Verf. Indien u met structuur werkt is het aanbrengen van een primer gewenst. Deze bevat een percentage structuur waardoor de ondergrond egaler droogt en de hechting van de toplaag bevorderd.

Planning: Realisme is niet afhankelijk van uw snelheid maar van binnentemperatuur en opgebrachte laagdikte. Hoe snel u verder kunt moet u meten door de muren met een vochtigheidsmeter te controleren.

Advies: Oefen eerst eens op een paar oude gipsplaten oid om het gevoel te krijgen. Spuit ook parallel aan uw werk op gelijke afstand en vermijdt zwaaibewegingen.
 

Raymonsan

  • #3
Kees,

Allereerst bedankt voor je reactie en advies!

Tape, planning en advies; duidelijk!

Over de verf heb ik nog een vraag wat je bedoeld met structuur? Zo ver ik het begrepen heb is de primer bedoeld om de zuigende werking van het verse stucwerk te verminderen. Er wordt geen structuur verf of iets dergelijks toegepast. Ik vermoed dat ik je niet helemaal begrijp.

Zou je het kunnen toelichten? En nog wat tips qua merk/type (pb)?

Alvast bedankt, oh en ik ga zeker eerst wat oefenen! ;-)

Grtz,
Raymon
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Indien je geen structuur gebruikt kun je als primerlaag ook verdunde latex gebruiken.
 

Jpandriesse

  • #5
Graag wil ik even inhaken op dit topic.

Vorige week latex verf gehaald om het huis te gaan verfen. Complete verbouwing, waarna alles gestuced is. Hiervoor Praxis eigen merk latex gehaald als 1e laag en Histor mono-dek als 2e laag.

In eerste instantie was het idee om de verf met een roller op te gaan brengen, maar nu ben ik ook aan het kijken naar de mogelijkheden om het te spuiten.
Zelf ben ik in het bezit van een goede compressor en wil hiervoor een spuitpistool gaan halen (zodat er in de toekomst ook kasten/deuren etc. zelf gespoten kunnen gaan worden).

Vraag 1. Is dit überhaupt realistisch of kan ik hier beter op deze manier niet aan gaan beginnen?

Vraag 2. Indien wel realistisch, wie weet wat voor een nozzels er voor het spuitpistool gehaald moeten worden. Standaard meegeleverd is 1,4mm, maar dat zal waarschijnlijk voor (dunnere) lakken zijn. Heb ik om Latex te kunnen spuiten een grotere maat nodig?


Alvast dank
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Met die "goede compressor" bent u nog niet. Een goed spuitpistool geschikt voor latex bijvoorbeeld hoort daar ook bij.

We hebben op dit forum al zeer veel geschreven over dit onderwerp, ook over Tips, spuitdrukken, temperaturen en viscositeit enz. Raadpleegt u deze eens.

Wat ik wel wil benadrukken: oefen eerst eens op een paar gipsplaten, want spuiten is niet zomaar "effe doen".
 

Jpandriesse

  • #7
Daarom ging de essentie van de vraag ook over het spuitpistool.

Dat dit er 1 van goede kwaliteit moet zijn staat buiten kijf. Daarom was hierover (en dan vooral over de nozzle) de vraag gesteld.

Zoeken had ik al gedaan, maar wellicht dan nog niet uitgebreid genoeg. Ik zal nog eens verder zoeken.
Thanx.
 

Jpandriesse

  • #8
Nu heb ik toch nog wat meer info kunnen vinden, maar ben er nog niet helemaal uit.

In 1 van je posts schrijf je namelijk dat voor het spuiten van latex een tip 0,017 / 0,019 (grofweg 0,4 / 0,5 mm) gewenst is.
Nu zie ik dus bij de meeste spuiten een standaard nozzle (tip??) van 1,4 mm, verhoudingsgewijs dus veeeeel groter.
Dus op zoek naar een andere nozzle, of gaat dit toch over wat anders?

Wat zijn hier verder wat goede merken in? A kwaliteit hoeft niet, ik ben geen professioneel spuiter, maar iets met een goede kwaliteit / prijs verhouding is toch wel gewenst.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
In welk markt- / prijssegment zoekt u dan?

De tipgrootte die u noemt is mij niet bekend en komt niet voor bij professionele apparatuur. Tips worden uitgedrukt in mm / inch. Het is waarschijnlijk een aanduiding voor spuiten in de DHZ sector neem ik aan.

0,017 /0,019 zijn de meest gangbare Tips om latex te verspuiten / cq geadviseerd door de grootste fabrikant van airless / aircoat installaties. Let wel: voor fabriekmatige spraylatexen dus.

Wat u met bouwmarktlatex voor resultaat kunt verwachten kan ik u niet vertellen.
 

Jpandriesse

  • #10
Op het moment ben ik op marktplaats aan het kijken voor gebruikte spuiten. Dan kan je vaak voor weinig een goed merk vinden (En dan slijtage gevoelige onderdelen, bijv. de naald, nieuw bestellen). Bijvoorbeeld de volgende link, is dat wat?
niet meer werkend


Over de maatvoering waar ik het over had, zie bijvoorbeeld:
niet meer werkend
 

Jvsteenb

  • #11
De eerste link die je opgeeft betreft een lakspuit.
Ik heb een bovenbekerspuit liggen van dat fabrikaat, en die is zeker niet verkeerd, maar latex spuiten is met een dergelijke spuit ws. een heilloos plan.

Ik ken de HVLP spuit van de tweede link niet, maar gezien de constructie is dat ook geen erg geschikte spuit om latex mee te verspuiten.

Bij het latex-spuiten breng je een forse laagdikte in één keer op, en praat je dus over héél andere volumes dan bij het lakspuiten. Het vernevelgedrag is ook nogal anders.

Zelfs al zou je latex acceptabel kunnen verspuiten met de getoonde HVLP spuit, dan zou je nog na iedere baan van een beetje plafond je beker bij moeten vullen, zogezegd.

Bij een lakspuit is het niet ongebruikelijk dat de debietregelnaald tot buiten de sproeier doorsteekt - daardoor zijn de sproeiergroottes anders.
Een ander regelgedrag wordt met een andere naald of een ander naaldprofiel geregeld, evt. i.c.m. een andere sproeier.

Een airless spuit gebruikt de "tip"-grootte i.c.m. de druk als debietregeling. Die sproeiers zijn qua konstruktie of afmetingen dus niet echt te vergelijken. Ik heb ( nog ) geen ervaring met aircoat apparatuur, maar vermoed dat de sproeiers ( tips ) vergelijkbaar zijn met airless apparatuur.

Vr. gr.

Job
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #12
Helaas heer vd Steen, dat zijn ze niet: :cry: de enige overeenkomst is de vorm : Airless en Aircoat Tips verschillen "wereldwijd".

Het lijkt pinuts, bijvoorbeeld een Tip van 0,017 of een van 0,035, maar in Tip begrippen is dit verschil enorm, wat ook te zien is in de spuitbeelden.

Waarom schrijf ik dit? Omdat het heel fijn zou zijn als we de Tips onderling zouden kunnen uitwisselen indien we naar de kostprijs van een Tip kijken.

We onderscheiden 2 systemen:

Aircoat systeem, waarbij we een extra compressor aansluiten met een luchtregelset om een juiste verneveling te verkrijgen. Hierbij wordt de naald teruggetrokken uit de Tip waardoor de suppletielucht voor de juiste verneveling zorgt. De bijbehorende spuit is dus voorzien van 2 aansluitingen: 1 x HD toevoer materiaal, 1x extra suppletielucht, en een regeling om rond- of vlakstraal in te stellen.

De spuittips voor dit systeem: 0,011 /0,012, mede afhankelijk van de laksoort die wordt verspoten.

Airless systeem, waarbij we alleen de pomp gebruiken met alleen de HD slang. Deze zijn o.a. voor het verspuiten van muurverven. De bijbehorende spuit heeft 1 aansluiting.

Afhankelijk van de muurverfsoort en de beschikbare capaciteit van de pomp (!) varieeren de Tips van 0,017 tot 0,035.

De debietregeling van een Aircoat systeem is zoals u beschrijft, echter met met 1 aanvulling: het pistoolfilter. De maaswijdte is hier uitemate belangrijk.
 

VeroNL

  • #13
Ik heb zelf een spuitapparaat van 't 'american pizza' merk. Het is een complete set en geschikt voor muurverven. Deze zijn in sommige bouwmarkten gewoon te koop. Ze zijn wel behoorlijk prijzig (voor de DHZ-er).
De tip is volgens mij 0,015 (,38mm). Helaas heb ik er nog geen ervaring mee, aangezien ik het hele huis gespachteld heb ipv strak stucwerk en latex. In januari ga ik 'm pas uitproberen bij iemand, dus ik kan je er dan pas iets nuttigs over melden.
Waar ik overigens nu aan denk: Ik zag onlangs van hetzelfde merk in diverse bouwmarkten een goedkoop model. Dit model was alleen geschikt voor muurverven en die was niet zo duur. Een los pistool van een goed merk is duurder...
Misschien heb je iets aan deze info.
 

Jpandriesse

  • #14
Hoi Vero,

Ik begrijp niet zo goed wat je bedoelt met het American pizza merk?
Als je me eventueel een linkje (mag per pb) kan sturen met wat je bedoelt/ waar je het gezien hebt, zou ik je zeer erkentelijk zijn.




Ik heb trouwens ook de Felder (die van de mp link)gehaald. Ik ga gewoon een stukje muur proberen, mocht dit niks lijken heb ik iig een prima pistool voor lakken :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu