Latei onder muurplaat

Fr.

  • #1
Beste klussers,

Ik wil in een halfsteens muurtje, waarop een muurplaat rust, een breder kozijn plaatsen dan er nu zit (150 om 90 nu). Nu zit er boven het bestaande kozijn een rollaag, en direct daarop de muurplaat.

Het nieuwe kozijn komt drie of vier lagen onder de muurplaat.

Vraag:

1- kan ik een betonnen latei direct onder de muurplaat plaatsen en daaronder enkel voor het zicht de ruimte tussen latei en kozijn opvullen met een rollaag?

(Een betonnen latei boven het kozijn zie ik niet zitten, ten eerste omdat deze dan vrij dicht bij de muurplaat zit waardoor mijn gootbeugels er deels op komen te rusten, terwijl ik ze daar niet aan kan bevestigen, en ten tweede omdat er zo weinig metselwerk boven zit dat ik bang ben dat die lagen gaan scheuren doordat de latei naar boven duwt.)

2- Is een stalen hoeklijn tussen de muurplaat en de muur waar de muurplaat op ligt een alternatief? Die zou ik dan wel 'ondersteboven' van binnen willen plaatsen.

3- De muurplaat is 16 breed en steekt naar binnen 6 cm uit. Ik zou ook rechtstreeks aan de binnenkant iets ter ondersteuning kunnen plaatsen, waarbijbik gebruik maak van de 6cm overstek. Bijvoorbeeld een hoeklijn koud tegen de muur en de uiteindes daarvan op balken die over de volle lengte aan de muur zijn bevestigd, links en rechts van het kozijn - de muren worden sowieso namelijk nog afgetimmerd met rachelwerk, isolatie en gips.

Meedenken is welkom. Ben door alle mogelijkheden beetje zicht kwijt op wat afdoende is en het makkelijkst te realiseren.

Zie foto voor de situatie, met muurplaat en daarop spanten en eronder het kozijn dat na een opknapbeurt erin moet.

Groet,
Fr.

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik heb je vragen even voor het gemak genummerd.

1. Latei op een rollaag is een prima oplossing.
Snap alleen niet wat je bedoeld met dat de latei het metselwerk "omhoog duwt"?

2. Een stalen latei mag niet ondersteboven liggen.

3. Zie ik niet helemaal voor me. Maar de muurplaat is niet bedoeld om zulke overspanningen te maken. Een latei is dus nodig.

Is het buiten schoon metselwerk? Een betonlatei zit in het zicht.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu