Last van doordringende geur na verbouwing zolder in dakkapel

JolandaT

 • #1
Hallo,

Aangezien mijn berichten met slotje zijn afgesloten, :? begin ik maar met nieuw bericht.

Afgelopen kerst is onze dakkapel klaargekomen. We hadden een rieten dak dat door de dakkapel is afgetimmerd en daar overheen zit stucwerk (op waterbasis). We blijven last houden van een doordringende geur die lastig te omschrijven is.
Tot vanavond dachten we de oplossing gevonden te hebben, nl dat het door het nieuw gelegde vinyl met MDF als ondervloer kwam. Dat hebben we paar dagen geleden eruit gedaan en sindsdien veel geventileerd. Net hebben we de ramen dicht gedaan en gelijk kwam de geur heel sterk weer terug.

Heeft iemand idee waar dit door komt? Sowieso zullen we de aannemer bellen om te vragen of hij wil komen kijken of hij de geur herkent, maar misschien dat hier iemand een briljante ingeving heeft. Kan het misschien komen door vocht, door het riet, door de combi ketel die zich in de ruimte bevindt?* We zijn ten einde raad. :cry:

Alvast heel erg dank!

Groetjes Jolanda

* is al wel gecontroleerd door gasservice en op koolmonoxide.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Nou een poging: zit er bij de combiketel een afvooerpijp zonder sifon of een sifon die leeggetrokken wordt zodat er rioollucht vrij komt?
   

  JolandaT

  • #3
  Bedankt voor je reactie! Maar ik heb geen flauw idee waar je het over hebt. :? Wat is een sifon? Nadat we de ketel hadden uitgezet bleef de geur net zo sterk, dus waarschijnlijk ligt het niet aan de ketel. :roll: We hebben in ieder geval een gesloten systeem met 1 afvoerpijp.

  Groetjes
  Jolanda
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Een sifon is een stankafsluiter in een afvoerpijp. Kijk eens in je keukenkastje, onder de gootsteen zit een sifon. Normaal blijft daar altijd wat water in staan zodat de stank uit het riool niet door de afvoer omhoog kan komen.
  Kan je een foto plaatsen van de afvoerpijp bij de ketel?
   

  BeeTeeWee

  • #5
  Komt het beluchtingspijpje van de riolering beneden niet in de buurt van de dakkapel uit? Of issie zelfs gewoon afgezaagd op de plek waar nu de dakkapel zit? Als de luchtstroom namelijk de onbedoelde kant op gaat kun je dat misschien nu ruiken.
   

  JolandaT

  • #6
  |Bedankt voor alle tips / adviezen! :) We zijn er alleen nog niet helemaal uit. Jullie hebben wel gelijk, want de loodgieter is inmiddels geweest en die liep gelijk naar die buis van het riool. Die dop zat er niet goed op, nu wel. De geur lijkt minder, maar ik ruik het nog wel. Dat was het dus toch niet? :cry:
   

  Fiesiekus

  • #7
  Zal langzaam wegtrekken. Raampje op een kier dan moet 't morgenochtend weg zijn. BEdankt voor de terugmelding, het lijkt op een installatieprobleempje.
   

  JolandaT

  • #8
  Nou, helaas dat was het dus niet! Het is nu al weken geleden dat die dop is vastgezet en het stinkt nog steeds naar dezelfde geur! :cry:

  We zitten met onze handen in het haar. Ik weet het niet meer. Als iemand nog ideeën heeft, graag!! :D

  Groetjes,
  Jolanda
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Is het een scherpe urine achtige geur ?
  In dat geval zou het een steenmarter kunnen zijn die zijn verblijfplaats bij u heeft gekozen.
   

  JolandaT

  • #10
  Bedankt voor uw reactie! :D

  Een marter? Op zolder? :roll: Het is niet echt een urine geur, lastig te omschrijven :? , maar het lijkt een scherpe houtgeur, beetje chemisch.

  Groetjes,
  Jolanda
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Ik heb eens een marter onder de dakpannen gehad, die beesten slepen van alles mee en hun afscheiding is niet de lekkerste geur die er bestaat.
  De beesten zijn helaas beschermd dus ze mogen niet omgelegd worden o.i.d.

  Er zijn ongediertebestrijders die een vergunning hebben om de marter bij overlast te verjagen, er zijn ook andere middelen te koop, zie o.a. hier.

  Er moet eerst vastgesteld worden of het wel een marter is natuurlijk.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #12
  Misschien dat het toch de geur is van het nieuwe hout dat gebruikt is.
  Mijn vrouw heeft daar ook altijd last van, als we bij de houtafdeling zijn in de bouwmarkt.
  Zij kan daar ook niet tegen, en het geeft bij haar ook een allergische reactie.

  Maar is er ook spaanderlaat gebruikt bij de dak kapel ?
   

  JolandaT

  • #13
  Spaanderlaat? Is dat hetzelfde als spaanplaat? :roll: Zou ik mijn man vanaaf ff moeten vragen, geen idee. De dakkapel zelf is 100% kunststof.

  Voor het aftimmeren van de zolder verder hebben ze volgens mij alleen gipsplaten gebruikt en van dat isolatiemateriaal, soort spul dat ook in matrassen kan zitten (bruin en valt snel uit elkaar).

  That's it volgens mij! Er zat dus een rieten dak en daaroverheen hebbben ze bovenstaande spullen erop gedaan. Daarna is er gestuct en structuurverf zit er nu op.
   

  JolandaT

  • #14
  Onze aannemer dacht dat het toch door het riet komt. Dat heeft nu niet de kans om te ventileren omdat er nog een tussenschot tussen het riet en de dakpannen zit.

  Hij wil (ik hoop kosteloos) gaten boren in tussenschot zodat lucht weg kan. Dan zouden we die geur niet meer moeten hebben.

  Iemand hier ervaring mee?

  Jolanda
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #15
  Het lijkt me geen normale gang van zaken dat het riet door een (tussen)schot is afgedekt, riet is een natuurlijk materiaal dat moet ventileren.
  Vraag eens bij een bouwkundige/architect of dat zomaar mag, zo niet dan moet de aannemer zijn fout (kosteloos) herstellen.

  Jammer dat u nu pas met deze info komt, ik heb dit niet op kunnen maken uit het eerste bericht, de andere beantwoorders klaarblijkelijk ook niet.
   

  JolandaT

  • #16
  Eerlijk gezegd wist ik ook niet dat er nog een tussenschot tussen zat, leek dat ik ben. :roll: Het tussenschot (dakschot?) zit overigens tussen het riet en de dakpannen. Eerder was de zolder nog niet afgetimmerd maar keek je tegen het riet aan. Het aftimmeren is pas met de dakkapel gedaan.

  Ik hoop maar van harte dat dat het is, zijn we van de ellende af! wordt vervolgd.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu