Last van contactgeluid op houten vloer ondanks isolatieplaten

Aurielle

  • #1
Hallo allemaal,

Mijn probleem is er een van geluidsoverlast.

Op de balkenvloer op de tweede verdieping liggen 28 mm vloerdelen, vastgeschroefd aan de balken. Daarop 30 mm fermacell (met 1 cm houtvezelplaat), en daarop weer 7 mm houtvezel met laminaatvloerbedekking..
De balkmaat is 25 cm x 7 cm, overspanning 4,75 meter. De hoh is 72 cm.

Volgens de balkenschuif (gaat maar tot overspanning 4,60) zou dit adequaat moeten zijn, hoewel de hoh niet ideaal is.
De balken zijn op de verdieping eronder voor 20 cm in het zicht; tussen de balken is pavatherm 4 cm en 15 mm gipsplaat aangebracht.

Het probleem is: er is nog steeds gigantisch veel contactgeluid naar beneden toe, als de buren (huurders) boven op sokken rondlopen. Dit is beneden niet of nauwelijks leefbaar.

Ik vond op internet dat bij houten vloeren de fermacelplaten het contactgeluid soms niet oplossen.
Misschien omdat ze het gewicht vergroten en de resonantie frequentie naar beneden brengen, of omdat door het grotere gewicht de balkenlaag harder moet "werken" en daardoor minder stabiel wordt?

Ik heb met twee haakse plastic stripjes, van onder aan een balk bevestigd, gecontroleerd of de balken veel trillen bij loopbelasting.
Resultaat: de balk heeft een verticale trilling van 1-1,5 mm alleen op het moment dat de bovenbuur hier precies boven loopt.

De technisch adviseur van fermacell vertelde mij dat hij dit probleem eerder had gehoord, hoewel (volgens hem) hoogst zelden.

Volgens hem was het nog gunstig dat de balken bij mij grotendeels in het zicht liggen, zodat je tussen de vloer en gipsplafond (indien zonder isolatie) geen klankkast effect krijgt.
Een oplossing had hij niet, behalve het laminaat boven verwijderen en op de al liggende fermacellaag, nog extra fermacelgipsplaten ( 1 cm) oplijmen, voor extra massa.

Mijn vraag: heeft iemand anders dezelfde ervaring? Zou het kunnen helpen om de balken op te klampen, zodat de vloer stijver wordt en minder "resoneert"?
Ik kijk uit naar iemand die hier ideeën over heeft.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
M.i. de verkeerde fermacell plaat, de versie met steenwol eronder helpt een stuk beter tegen contact geluid.
Vrijhangend plafond eronder wil helpen, mits correct uitgevoerd.
Mbt brandwerendheid voldoet de vloer zoals nu omschreven ook niet aan de gestelde eisen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu