Lampen in kelder brandden niet gelijktijdig, maar om en om.

Tungsten

  • #1
Ik ben aan het klussen bij een collega. In een kelder heb ik een lamp aangelegd. Uit de muur kwam een blauwe en een bruine draad.
De blauwe draad heb ik aangesloten op de lamp.
De bruine draad heb ik uit de kelder naar boven bij de trap in de kelder gevoerd en aangesloten op een schakelaar. Vanaf de schakelaar een zwarte draad weer de kelder in naar de lamp.
Niets bijzonders dus. Een standaard situatie (de lamp deed het).
Later vroeg ie aan mij of bovenaan de trap ook een lamp gemaakt kon worden.
Dat heb ik als volgt gedaan. Op het aansluitpunt in de schakelaar van de bruine fase draad, heb ik een extra zwarte draad aan gekoppeld. Op het aansluitpunt van de zwarte schakeldraad nog een extra zwarte draad.
Deze extra draden in een buis van circa 40 cm omhoog gevoerd en vervolgens gekoppeld aan een fitting.
Stroom weer ingeschakeld en in de kelder brandde de lamp. De schakelaar stond aan.
De lamp die ik boven extra had gemaakt brandde niet.
Ik zette de schakelaar in de uit stand. Lamp in de kelder ging uit, maar nu brandde de lamp boven wel. De schakelaar nog een paar keer aan uit gedaan, maar beurtelings brandde de ene lamp wel en de andere weer niet en omgekeerd.
IK begrijp niet hoe dit nu kan. De bedoeling is uiteraard dat beide lampen gelijktijdig branden en niet oms te beurt.
Hoe los ik dit op?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Heb je de zwarte draden toevallig op verschillende aansluitingen van een wisselschakelaar aangesloten?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Je hebt bij de schakelaar geen nuldraad (blauw), die mis je om de bovenste lamp aan te kunnen sluiten.

Nu staan bij uitgeschakelde schakelaar beide lichtbronnen in serie, dat geeft onverwachte effecten. In dit geval is het effect schijnbaar dat 1 van de lampen gaat branden.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Waarbij ik je zou willen adviseren om van de elektra af te blijven als het je aan de kennis ontbeert dat je bij een lamp ook de nuldraad nodig hebt. Dat zijn toch echt wel de basics van de elektrische installatie.
 

Tungsten

  • #5
Oké, dan weet ik voldoende en zal ik alsnog een blauwe draad vanuit de kelder naar boven voeren. Ik wou het makkelijk oplossen, maar dit gaat even wat meer tijd kosten.
Bedankt.
 

Tungsten

  • #6
Ik heb er nog even over nagedacht waarom die lampen niet gelijktijdig branden als de schakelaar op aan wordt gezet.
Als de schakelaar op uit wordt gezet, dan wordt de stroomkring naar de kelder lamp onderbroken en brandt dus niet.
De stroomkring naar de extra lamp wordt niet onderbroken. De stroomaanvoer gaat via de extra zwarte draad naar het extra lampje. Gaat vervolgens door de draad in het lampje en wordt weer afgevoerd via de extra zwarte draad die gekoppeld is aan de schakeldraad die naar de lamp in de kelder loopt. Deze extra draad wordt als het ware de nuldraad van de extra lamp. De retour stroom loopt vervolgens door de dunne draad in de kelderlamp en komt zo in de blauwe nuldraad van de kelderlamp. De extra lamp brand dan.
Als de schakelaar weer aan wordt gezet, dan is de stroomkring voor de kelderlamp weer hersteld en de kelderlamp brandt dan.
De extra lamp krijgt nu van twee kanten fase stroom aangevoerd (via de bruine fase draad en de zwarte schakel draad die nu weer fase draad is geworden). Bij de extra lamp is er dus geen spanningsverschil. Er kan dan geen stroom lopen en dus brandt ie niet.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Exact.

Zouden beide lampen een gelijke gloeilamp zijn, dan zouden ze allebei op halve sterkte gaan branden met de schakelaar "uit". Met bijvoorbeeld LED-lampen is het resultaat wat minder voorspelbaar.

Je moet een nuldraad naar de extra lamp trekken en beide lampen gewoon aansluiten tussen de schakeldraad (zwart) en nul (blauw).
 

Tungsten

  • #8
Er is inderdaad in de kelder een normale gloeilamp gebruikt, maar in de extra lamp is een led geplaatst.
Dus dan is het nu helemaal verklaard hoe het zit. Interessante situatie. Ik moet er vandaag weer naar toe en zal de nuldraad gaan aanleggen.
Bedankt voor het meedenken.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
De LED-lamp boven heeft een laag vermogen, dus daar loopt een lage stroom doorheen. Wanneer je beide lampen in serie aansluit zal deze lamp de stroom door de gehele stroomkring beperken. Door de gloeilamp beneden loopt dezelfde stroom, maar die is blijkbaar te laag om de lamp (zichtbaar) te doen gloeien.

Wat je nu hebt gecreëerd is eigenlijk hetzelfde als wat je ziet in lichtschakelaars met oriëntatielampje (welke brandt met het licht uitgeschakeld).
 

Tungsten

  • #10
Inmiddels de blauwe draad geïnstalleerd en nu werkt alles naar behoren. Toch weer wat geleerd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu