Lamp vervangen badkamermeubel

Alext81

  • #1
Goedemorgen,

Even een vraag waar ik zelf niet uit kom, maar misschien zegt dat al genoeg.

De lamp van mijn badkamermeubel is stuk, ik wilde toen de lamp openen, maar krijg dat niet voor elkaar, heb het idee dat ik hem dan afbreek. Weet iemand de oplossing?

 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Lijkt me dat je dat kunststof profiel genoeg moet kunnen vervormen om het tussen het aluminium profiel uit te halen, zonder dat het breekt. Als je wel bang bent voor breken, kun je het misschien eruit schuiven?

Maar wat voor lichtbron zit daar dan in? Het lijkt een LED-strip? Deze zijn doorgaans niet bedoeld om vervangbaar te zijn en ik zou er ook niet op rekenen dat je zo een 1:1 vervanging kunt kopen in de eerste de beste bouwmarkt. Vervangen betekent waarschijnlijk wat soldeerwerk.

Maar buiten dat, LED-strips en dan met name de 12V/24V "constant voltage" strips zijn opgebouwd uit allemaal parallel geschakelde stukjes, die gaan niet zomaar in één keer helemaal "kapot". Kan er niet iets anders aan de hand zijn? Kapotte voeding? Een los draadje ergens?

Btw, gezien ingebouwde LED-strips geen vervangingsartikel zijn en het ding bedoeld is voor de badkamer, zou het me ook niet verbazen als het kunststof profiel met het aluminium profiel is verlijmd voor extra waterdichtheid. Dan krijg je het waarschijnlijk niet zonder schade open.
 

RR81

  • #3
Toevallig heb ik zo'n lamp een keer opengemaakt.
En het klopt wat XanderH aangeeft.
Je moet beide uiteindes verwijderen en dan kan je de plastic beschermkap schuiven of iets samen knijpen zodat deze uit zijn geleide rail valt, maar dit is vrij lastig en zou mij niet verbazen dat wanneer de lamp al beetje ouder is dat dit plastic makkelijk breekt.

Het klopt ook wat XanderH aangeeft dit lijkt op een ledstrip en is moeilijk te vervangen, maar ik zou eerst eens de transformator gaan meten als deze nog wel spanning afgeeft.
Dit is eerder het probleem dan de ledstrip zelf.
De transformator zal zich achter de spiegel bevinden.
 

DSR9500

  • #4
Controleer ook of je een zwart stipje ziet in een led. dan is deze doorgebrand.

nieuwe strip is dan de oplossing.

led repareren/vervangen is een specifiek smd klusje
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Met een kapotte LED valt er met dergelijke strips meestal maar een klein stukje (bijvoorbeeld 5cm) met 3 LEDs uit.

Ik verdenk eerder de voeding.
 

Alext81

  • #6
Dank jullie wel voor jullie reacties, fijn dat jullie de moeite nemen om te reageren. Ik ga eerst kijken naar de voeding, mocht ik er niet uitkomen meld ik mij hier weer.

Alex
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu