Lamp aansluiten in kast op blauw-zwarte draad. Geen licht?

Charliefox

  • #1
Dochter woont op kamers in nieuwbouwhuis, opgeleverd januari 2017. Ze heeft 'n inbouwkast met daarin 'n lasdoos (zie foto) en ca 50 cm daaronder 'n schakelaar. Uit de lasdoos komt aarde, nul en schakeldraad. Bruine fase draad loopt ononderbroken door de lasdoos van onder naar boven.

Vanmorgen vol enthousiasme fitting en bijbehorend snoer aangesloten op blauw-zwart, maar helaas geen licht. Er staat überhaupt geen spanning op na omzetten van de lichtschakelaar.

In de meterkast beneden staan alle groepen omhoog (aan). Zo moeilijk kan het toch niet zijn. Zie ik iets over het hoofd?

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Kijk bij de schakelaar, zwarte draad wel aangesloten?
En meten of er spanning op de bruine en zwarte staat. Schakelaar kan ook defect zijn.
 

Charliefox

  • #3
Ben inmiddels weer thuis, maar zal inderdaad de schakelaar eens openen.

Op de schakeldraad staat geen spanning, ongeacht de stand van de schakelaar. Fase weet ik (nu nog) niet, want die loopt door de lasdoos. Zal dus het weekend moeten meten in de schakelaar.

Is het gebruikelijk dat in nieuwbouwhuizen uit veiligheidsoverwegingen de fase draad niet met de schakelaar verbonden wordt? Totdat het lichtpunt gebruikt gaat worden?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Hoort gewoon aangesloten te zijn.
Meten bij de schakelaar of anders in de centraaldoos als er bij de schakelaar geen spanning op bruin staat.
 

Petersch1

  • #5
Het lijkt er op dat de bruine (fase) naar de schakelaar niet is aangesloten richting schakelaar. Ik meen te zien dat er een bruine draad eindigd (on-aangesloten) bij het schroefje links in de centraaldoos.....
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu