Laminaat door laten lopen naar andere ruimte

Hvdk

 • #1
Beste Forumleden.
Ik ga over een week of 2 laminaat leggen op de 2e en 3e verdieping. Zie er een beetje tegenop omdat het nogal een klus is: plinten verwijderen, kamers leeghalen en en het mooi proberen te leggen. Maar ik heb voor hetere vuren gestaan :cool:.
Ik wil de vloer van de ene kamer naar de andere door laten lopen en daartussen zit een hal. Wat is de beste aanpak?

Mijn idee:
Schermafbeelding 2022-07-15 om 22.44.12.png

 • Eerst de stoken leggen ter hoogte van de hal. Vervolgens links en recht van deze strook de vloer in de beide kamers aan te vullen. Is dat een goed idee?
 • Zag bij de fabrikant dat het mooiste is de laatste strook tegen beide muren even breed te houden. Zeg maar net als je een ruimte gaat betegelen. Maar ik weet niet of dat haalbaar is zowel in de hal als beide kamers?
 • Is de optie eerst de hal doen dan het beste? Die is nogal smal en het lijkt mij daar het meest opvallen als het niet even breed is aan beide zijden. Verder heb ik daar ook de aansluiting naar de trap. Daar heb je denk ik ook wel een bepaalde breedte nodig. Niet dat je een heel smaal strookje overhoud bij de trapovergang.
 • Of moet je de planken eerst even naast elkaar leggen of berekenen en daar een tussenweg in zoeken?
Aansluiting naar de trap naar beneden:
Moet je de overgang naar de trap voorzien van een hoekprofiel dat alleen is vastgeschroefd aan de trap met een kleine tussenruimte met het laminaat ivm het zwevend leggen? Of juist het profiel monteren op het laminaat en niet op de trapneus? Maar dan ben ik bang dat als je de trap oploopt je per ongeluk het laminaat omhoog schopt.
Schermafbeelding 2022-07-15 om 23.10.32.png

Ruimte tussen muren:
Wordt aangeraden 8-10mm. Wat is het verstandigst? Totale lengte ruimte 11,5m, breedte 4,75m. Kan het laminaat ook krimpen. Dit ivm de keuze van de dikte van de plinten.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #2
  Je moet het laminaat niet doorleggen. Mooie dorpel of profiel plaatsen in de deuropening. Eventueel kun je daarbij proberen de laminaatdelen in elkaars verlengde te laten lopen.

  De lengte van 11,5 meter is te lang om aan een stuk te leggen. Meestal is 10 meter het maximum volgens het legvoorschrift en ook doorleggen naar verschillende ruimtes mag niet volgens voorschrift.

  Als je toch gaat doorleggen, heb je grote kans dat er spanningen komen in de vloer, vooral ter hoogte van de hal. Dat kan gaan kraken en de verbindingen kunnen stuk gaan. Niet doen dus.

  Wat betreft het hoekprofiel ter hoogte van de trap, dat schroef je alleen aan de trap, zodat het laminaat eronder kan werken.

  Tenslotte is het zo dat een laminaatvloer inderdaad ook kan krimpen, vandaar dat je de vloer eerst moet laten acclimatiseren voordat je deze plaatst. Verder geldt hoe groter de vloer, des te groter de ruimte moet zijn tussen vloer en de muur. Ook om deze reden moet je eigenlijk niet willen doorleggen.
   

  Hvdk

  • #3
  Oké duidelijk. Helaas is een dorpel geen optie. Onder mijn deuren moet een bepaalde ruimte zitten ivm luchtstroom. Evt een uitzettingssvoeg, huis uit 2005 met wtw.
  Volgens fabrikant mijn laminaat (QuickSt...) mag 13m aan een stuk. Langste lengte bij mij is 11.5m. Dus goed binnen de grenzen. Verder heb ik het idee dat het vochtklimaat binnen mijn woning redelijk overal hetzelfde is. Energielabel A. Mocht ik een overgangsvoeg gebruiken, zit ik nog steeds met hetzelfde problem, omdat ik de planken in ieder geval voor het zicht wil laten doorlopen.
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #4
  Je hebt bijvoorbeeld ook te maken met temperatuurverschillen tussen de verschillende ruimtes. Dat geeft onherroepelijk spanning in de vloer. Ik spreek uit ervaring, doorleggen is technisch gezien een slechte oplossing.

  Een dorpeltje is prima te maken, deze hoeft maar iets hoger te zijn dan de vloer. Ik heb in mijn huis ook een wtw installatie en ook met een dorpel is er ca 2 cm ruimte onder de deuren voor de ventilatie:

  vloer 2.jpg  De planken kun je ook met een dorpel door laten lopen:
  vloer 1.jpg
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  wat voor soort laminaat hebben we het over?
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #6
  Hier in huis alles door gelegd, zowel beneden als op de 2 verdiepingen erboven. Echt geen problemen mee gehad.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
  Op jouw legwijze moet je het laminaat voor een gedeelte verkeerd om in elkaar klikken.
  Nauwkeurig terugmeten en dan onder of boven beginnen.
   

  Hvdk

  • #8
  Door laten verdient mijn voorkeur qua look. Heb een modern huis en dat ziet er naar mijn mening dan veel strakker uit. Zal het nog een keer bij de fabrikant navragen. Mocht ik het idd moeten voorzien van overgangsvoegen, dan wel in de zelfde kleur.
  Ben wel bang dat deze er tussen moeten. Hoewel mijn temperatuur binnenshuis bijna overal gelijk is.
   

  Hvdk

  • #9
  Rola schreef:
  Op jouw legwijze moet je het laminaat voor een gedeelte verkeerd om in elkaar klikken.
  Nauwkeurig terugmeten en dan onder of boven beginnen.
  Je bedoeld als ik de lange strook in de hal in beide kamers door laat lopen?
  Verkeerd om in elkaar klikken : kan dat of mag dat niet?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu