Laminaat bovenverdieping, waar beginnen?

Van3

  • #1
Goedemiddag,

We willen in ons 'nieuwe' huis op de bovenverdieping alle vloerbedekking vervangen voor laminaat en dit ook door leggen, dus liever geen 'naden'. We hebben al vaker laminaat gelegd, maar niet zo'n grote oppervlakte en ook niet zoveel kamers in een keer.
Vraag: waar te beginnen?
Ik heb een plattegrond bijgevoegd. Het gaat om alle ruimtes, behalve de badkamer en het balkon.
Vast bedankt voor alle tips.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Normaal begin je in de grootste ruimte en werkt je dan naar de kleinere kamers.
Verder rekening houden met de lichtval.
Laminaat gelegd met de lichtval mee laat de ruimte langer lijken, haaks op de lichtval korter maar breder.
Maar ik heb ook gezien dat men juist begon op de overloop en ervoor zorgde dat die zo gelegd werd dat het probleemloos in alle ruimten door kon lopen.
Maar ik denk dat je met de laatste optie wel de nodige ervaring nodig hebt.

suc6

Gerrit
 

S.T.A.L.K.E.R.

  • #3
Wat Gerrit zegt, met lichtinval meeleggen laat je kamer wat dieper lijken. Er zijn eigenlijk twee opties welke je kunt hanteren.

Het idee is als volgt. Als je op de plattegrond van onder naar boven wil leggen (ivm laminaat klik kant) begin je in de onderste slaapkamer, die leg je totdat je bij de overloop bent.
Dan begin je met leggen op de 1ste bovenste slaapkamer tot aan de overloop.

Vanaf daar heb je twee opties (hier moet je wel aan het begin al rekening mee houden).

1. je komt precies uit met je laminaat (wellicht een klein beetje opschuiven) dan leg je de volgende rij er zo in, en tik je hem langzaam weer terug op zijn plek. Hier kun je dan een plint overheen zetten.

2. je rekent uit hoe breed je laminaat planken zijn, rekent totaan de overloop. Dan kom je niet helemaal uit, dus de eerste rij die je legt (tegen de muur in de slaapkamers) zaag je over de lengte van de rij op lengte, zodat je uitkomt bij de overloop. Wellicht klein beetje terugtrekken, zodat je makkelijker kan leggen (immers moet je de rij in zijn geheel optillen en er in leggen. Hier heb je ruimte voor nodig.)

In beide gevallen kan het nodig zijn dat je bij de drempel richting badkamer geen plint wil (zeker als je voor hoge plinten gaat) dan zul je moeten zagen in de eerste rij op de slaapkamers, alsmede ook het deel op de overloop om deze goed te leggen. Anders kun je vaak het pintje (zo'n laag plakplintje) wel over het laminaat heen plakken. Als de eerste rij er in ligt kun je hem weer aanschuiven en heb je als het goed is een strak resultaat. Dit zal misschien niet de eerste keer helemaal goed gaan, maar het loont inderdaad zeker om het door te leggen, wel zo mooi.

Houd er wel rekening mee dat je ongeveer 8-10mm aan alle kanten vrijhoud voor het werken. Je kunt als je goed bent de kozijnen afzagen en het laminaat er onderdoor leggen. (ik weet niet of dit mag in een huurhuis)

De rijen welke doorlopen over meerdere kamers en de overloop heb je een man of 4-5 nodig om deze in een keer goed te kunnen leggen is mijn ervaring.

We horen graag of het is gelukt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu