Lak "veegt"... hoe los ik dit op?

-Margriet-

  • #1
Eindelijk zijn mijn buitendeuren aan de finishing touch toe.. de reparatie is redelijk goed gelukt, nu dus de afwerking.

Ik heb hoogglans lak, in een donkere kleur. Nu, na twee beurten lijkt het al wat beter, maar het is tóch niet mooi "egaal" van kleur. Je ziet waar ik opgehouden ben, en weer doorgerold ben (zeg maar). De eerste keer was helemaal drama, nu na de tweede verfbeurt is het al wel iets beter, maar nog zeker niet goed!

Ik moet nog een derde keer, en daarom een paar vragen:

- moet ik nu wel of niet zacht schuren tussen de beurten door (ik heb het wel steeds gedaan, met 240 korrel, en dan vooral niet te hard schuren, integendeel, heeeeel zachtjes).

- hoe krijg ik het volgende keer wél in één kleur? Om de een of andere reden lukt het nog niet, en daarbij, het lijkt niet in verband te staan met het schuren..

- soms "dekt" de verf niet, in kleine putjes, of blaasjes (lijken stofjes, die wel geschuurd zijn, maar om de een of andere reden dus niet te dekken zijn).

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen!

ps: bijgaande foto is vlak na de tweede schilderbeurt. Nu hij droger is, issie wel wat mooier, maar zeker nog niet "vlak".
 

Chathanky

  • #2
Het lijkt er op dat het aan het verdelen ligt van de verf.
Met een nieuwe aanzet krijg je al snel een verschil in kleur als de kleur nog niet echt dekt.
Donkere kleuren zijn dan ook niet de eenvoudigste om te verwerken omdat die wat lastiger dekken.

Kleine putjes die niet dekken:
Het kan zijn dat ze niet dekken omdat er stof in zit of omdat ze bij het ontvetten niet geraakt zijn.

verder is te dun opzetten ook niet goed. De verf vloeit dan niet zo goed uit. Te dik is ook niet goed vanwege de druipers die kunnen ontstaan.
De huidige lakken moet je minder dik opzetten dan die je voor enkele jaren terug kocht.
En dan zit er nog verschil tussen acryl en alkyd verven. Acryl verven moet je over het algemeen vlug opzetten en niet te lang doorrollen. (open tijd) Voor alkyd geldt dit ook maar in mindere maten.

En hoogglans is niet de makkelijkste verf, je ziet werkelijk alles. Oneffenheden dikteverschil enz.
Je kunt het resultaat vaak echt goed zien als de verf goed uitgehard is. Vage strepen vervagen dan enigszins. Als het geen vette strepen zijn trekt dat wel redelijk goed glad.

Wat voor verf heb je gebruikt?
 

Mechas79

  • #3
Beste Margriet,

Zou u wat meer info kunnen geven over wat voor verf (zonder merk te noemen) u heeft gebruikt? Watergedragen of oplosmiddelhoudend.

Heeft u grondverf gebruikt?Soort roller? Zo te zien en aan de schaduw van de stoel te zien, heeft u het in de volle zon geschildeerd??

Graag wat specifieker. u zegt :(Je ziet waar ik opgehouden ben, en weer doorgerold ben (zeg maar) dit duid op aanzetten door mischien wel te traag schilderen met een te snelle droging van de verf. Maar u heeft het ook over egaliteit van dekleur, en dit duid op schraal rollen en slechte dekking.

Graag meer info voor een betere uitleg.

Gr
 

-Margriet-

  • #4
Het betreft een alkyd lak, te verdunnen met terpentine. Ik lak met een vilt-roller (zo'n "pluizige", niet zo'n gladde dus) - overigens op aanraden van de verkoper.

Het is een gemengde kleur (blanke lak, met kleur erdoor). Ik heb inderdaad grondverf gebruikt (lichter dan deklaag, was wit met donkere lak gemengd - dit volstond volgens de verkoper: dit mengsel had ik nog zelf in voorraad, dus hoefde ik niet te kopen).

Overigens, het klopt dat hier de zon erop schijnt, maar de deur stond helemaal naar binnen open, en heb ik geverfd voordat de zon op dit stukje straat kwam. Het drogen heb ik ook met de deur naar binnen gedaan, zodat hij niet in volle zon stond. Alleen voor de foto even de deur wat toe gedaan, omdat ik anders niet de verschillen goed in beeld kreeg.

Op zich trekt hij redelijk "dicht" nu, maar 't is nog niet 100% goed hoor.. Dus een derde laag zou denk ik wel nodig zijn...

Wat kan ik doen (qua techniek) om de derde laag uiteindelijk het mooiste resultaat te geven?

- Moet ik hem opnieuw licht opschuren? ivm de "putjes"?
- Wat is dan de beste manier van ontvetten (let ook op de putjes)? Ik doe het nu met een mengsel water met ammoniak?
- Hoe rol ik dan het beste (aanzet + uitrollen, het liefst zonder "overlap")?

Ik hoop dat jullie me zo iets beter op weg kunnen helpen! Dank alvast!
 

Mechas79

  • #5
Aan de gebruikte roller ligt het niet, vilt is ok, je hebt ook inderdaad verschillen in haarlengtes, hoe korter, des te minder lak het opneemt maar u krijgt wel met minder sinaasappel effect, hoe langer, des te meer lak het opneemt maar wel met meer sinaasappel effect, dat is naar wens van de schilder.
Als u de deur aankijkt van opzij, (hoek van 20 graden) dat u enkel de glans kan zien maar niet echt de kleur van de lak, ziet u dan banen? Als het niet zo is maar een geheel spiegelend beeld krijg, dan ligt het puur aan de dekking van de lak, dus te verhelpen met nog een laag. Ziet u wel banen dan zijn het aanzetten van droog rollen. U zou dan iets meer moeten afschuren en dan nog een laag op zetten.

Zoals Chathanky al zegt, donkere kleuren moet u niet gaan behoordelen net na het lakken, daar deze anders opdrogen, lichte ook maar valt minder op.

ik zou toch voor een 3de laag gaan na evt. met een soap te hebben afgenomen, voor zover het nu nodig is en daarna zeer licht schuren, met een schotchbrite bijv. of zeer fijne schuurpapier, p240 of fijner.

Een voorbeeld om het evt. sneller aan te brengen is door eerst de deur van de bodem tot aan je knie te rollen en dan vervolgens de bovenste gedeelte te pakken tot aan de bodem van de deur, zo bent u constant nat op nat aan het rollen .

Wees niet zuinig met de lak maar ook niet overdrijven natuurlijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu