L-keukenblad schuren/polijsten

Ambidexterity

  • #1
Ik heb een (ik denk) granieten L-keukenblad, blad is ±15 jaar oud en hier en daar zitten kleine er wat kleine krasjes in.
Nu wil ik het blad schuren en polijsten. Ik heb dit geprobeerd eerst droog met korrel 250, maar dit doet niet veel. Uiteindelijk ben ik grover gegaan naar korrel 60.

Hoe kan ik dit het beste aanpakken?
Zijn hier andere schuurpads voor, moet ik een schuurpasta gebruiken?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Steen schuren doe je altijd nat, maar je moet natuurlijk ook een schuurpad hebben met deeltjes die harder zijn dan het te behandelen materiaal. Meestal gebruikt men hier diamanten pads voor.

Begin overigens vooral niet met een te grote korrel zoals 60, want dat kan je erg veel extra werk kosten als dat te grof blijkt (dan moet je vervolgens immers het hele blad schuren tot ten minste de diepte van die korrel).
 
  • Like
Waarderingen: Ambidexterity

Ambidexterity

  • #3
Diamant pads, zal aardig aan de prijs zijn, maar ik ga even opzoek hierna :prima:

Met korrel 60 gaf de plaat geen krimp, die diepte zit er gelukkig niet in, maar ik moet dus niet met zo'n diamant pad korrel 60 beginnen begrijp ik dus.
 

Ambidexterity

  • #4
Al wat gevonden, een setje 125 schijven 200/800/1500/3000/5000 voor de geen €60,-
Toeren regelbare polijstmachine kan ik lenen, dus dat gaat helemaal goed komen.

Emmer water met spons en de boel niet te nat maken staat er bij.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Er is verschil in graniet en terrazzo. Geen idee of het in de behandeling voor het polijsten ook een verschil zit. Mijn gevoel zegt dat terrazzo zachter is.
 

Ambidexterity

  • #6
Tsja, of het terrazzo is, graniet of ander natuur steen duf ik niet te zeggen, wellicht is het een composiet.
Ik heb er een stukje vanaf moeten slijpen omdat de L uit de haak is, hierop heb ik even droog geschuurd en ik kreeg geen verbrande plekken, ik neem aan dat het dan geen composiet is.

Vrijdag komt de bestelling binnen, van het weekend ga ik even flink los ;-)
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #7
Eventuele zachtere materialen dan graniet zijn in ieder geval geen probleem. Dat kunnen die diamantschijfjes namelijk ook gewoon aan, al moet je dan vanzelfsprekend wel (veel) beter opletten dat je er geen kuilen of groeven in schuurt. Je zult - zelfs bij graniet - merken dat het diamant behoorlijk eenvoudig en snel schuurt (zowat vergelijkbaar met hout) :wink:

Ik weet overigens niet hoe diep de krasjes zitten, maar zelfs 200 is nog behoorlijk agressief. Waarschijnlijk kun je het beste gewoon op één plek eerst van hoog naar laag werken om te kijken met welke grit je het relatief eenvoudig weg krijgt. Dat is dan je ondergrens waar je op de andere plekken mee start.

Net als bij normaal schuren, moet je verder zeker geen stapjes in grit overslaan (dus niet van 800 naar 3000 of van 1500 naar 5000). Dat kost je meer tijd/moeite, zal de schijven sneller laten slijten en geeft je uiteindelijk een minder vlak resultaat.

Het water zal stof redelijk beperken; desondanks raad ik je aan om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Dat granietstof kan namelijk op alle andere oppervlaktes waar het landt weer als een eigen soort schuurpapier gaan werken (scherm+lens van je telefoon, de ruiten, eventuele vloertegels, etc). Bovendien is het natuurlijk ook niet gezond om in te ademen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Wij hebben zelf een glimmend granietblad. Dat oppervlak is zo glad en strak dat ik vermoed als ik daar een krasje weg zou polijsten er niet veel wordt opgeschoten. In verband met het beeld van het oppervlak blijf of ga je toch iets vertekening te zien krijgen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu