L en N draad verkeerd om bij lamp

Stonemountains

  • #1
Hallo allemaal,

Ik vroeg me af of het kwaad kan dat ik bij deze lamp de L en N verkeerdom heb aangesloten? (de zwarte was erg kort, vandaar deze oplossing... Kan hem natuurlijk opnieuw leggen maar wilde dit graag weten) Het lijkt gewoon prima te werken, en ik vind tegenstrijdige berichten online.
- hier lijken ze te zeggen dat het dodelijk kan zijn: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/draden-lamp-verkeerd-aangesloten.122518/
- hier zeggen dat het niets uitmaakt omdat een lamp geen diodes heeft: https://www.startpagina.nl/v/elektronica/vraag/433429/verkeerd-aangesloten-lamp-werken/

Wat is in mijn situatie van toepassing?
Alvast bedankt!

WhatsApp Image 2022-04-13 at 4.09.07 PM.jpeg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Voor de werking maakt het niets uit maar voor de veiligheid kan het wel uitmaken.
Normaal zit zwart aangesloten op op het contact vlakje in het midden van de lamphouder (zo ver mogelijk weg) en blauw is aangesloten op zeg maar de schroefdraad waar je de lamp indraait.

Reden is dat als je een lamp indraait en de L (fase) zou op het schroefdraad staan dan zou je als je zelf ook het metalen deel van de lamp aan zou raken bij het indraaien een schok kunnen krijgen.
Ben je dat gewend dan jeukt het even en trekt het wat in je elleboog, maar ben je het niet gewend dan kan het naast de schok en al balancerend op een keukentrapje leiden tot gevaarlijke situaties.
 

Stonemountains

  • #3
Ok, dankjewel voor je reactie!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu