Kwaliteitsbeits (of lak) voor tuinhuis?

Aartvanes

 • #1
Hallo allen,

Ik heb een tuinhuis van 5x5 en deze wil ik opnieuw beitsen. Ik heb dat (na het voor/schuurwerk) aan de achterzijde al gedaan met erg goedkope beits, en na 2 lagen ziet het er redelijk uit qua kleur, maar ik krijg de indruk dat het wel heel erg ingetrokken is. Er ligt nou niet echt een beschermende laag overheen heb ik het idee, en de beits zelf is ook erg waterig. Ik weet niet of dat normaal is. Ik begrijp best dat voor een dubbeltje op de eerste rang zitten niet bestaat, daarom graag advies:

Ik verwacht met deze beits 2 jaar door te komen voordat ik de boel opnieuw moet schilderen. Maar wat is de gemiddelde levensduur van een correct aangebrachte professionele beits in 2 of 3 lagen?

Mogen er op dit forum (verkapt) namen worden gebruikt van merken? Ik zie tenslotte dat het forum gesponsord wordt door Sylvester Stallone.. :) Zo ja, kunnen jullie mij adviseren over de beste beits?

Is beits sowieso te prefereren, of is een lak of wellicht nog ander goedje beter?

Alvast bedankt voor de tips!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • EGeen

  • #2
  Het komt niet meteen naar voren wat u bedoeld met een beits. Is het de bedoeling dat de houtnerf zichtbaar blijft (transparant) of dat u het tuinhuis dekkend wil schilderen (dus dat de houtnerf niet meer zichtbaar is).

  Een beits is in verschillende varianten/kwaliteiten. Maar sommige merken lijken kwa kwaliteit erg veel op elkaar.

  Waarschijnlijk heeft u een impregneer gebruikt. Deze is idd erg "waterig" en trekt bijna helemaal weg in het hout. De dekkingsgraad is hierbij ook wat minder. Maar twee jaar moet opzich zo'n verf wel uithouden.

  Transparant gaat sowieso vaak wat minder lang mee dan dekkende verven. Een impregnant zorgt ervoor dat het hout wordt beschermt tegen rotten.

  Een beits is een ademend systeem. Hierdoor kan vocht uit het hout trekken. Een tuinhuis wat vaak bestaat uit houtdelen die inelkaar liggen. heeft vaak veel kieren etc waar vocht in kan trekken. Een adement systeem is daarom ook het beste. Een lak is veelal een afsluitend systeem. Deze is hierdoor niet aan te raden. Of het moet een zogenoemde EPS zijn. (een-pot-systeem) (dekkend!) Deze blijven langer goed, maar hebben een verminderde vochtregulatie dan een beits.
   

  Aartvanes

  • #3
  Bedankt voor de reactie!

  Het is de bedoeling dat de verf/beitslaag dekkend is, de houtnerf hoeft niet zichtbaar te zijn. Goed om te horen wat het verschil tussen beits en lak is qua ademen.

  Ik denk dat ik naar aanleiding van de reactie maar kies voor een beits van een betere kwaliteit, maar welke beits wordt als beste ervaren?

  Bedankt!
   

  EGeen

  • #4
  Nog klein weetje over lak/beits... een beits trekt vaak iets in het hout. Een lak doet dit niet. Duurdere soorten trekken eigenlijk weinig in het hout en blijft de verf er voornamelijk op liggen.

  Is afhankelijk hoe het hout eruit ziet, anders kan een halfglans ook nog. Ik zou zo zeggen, ga naar een speciaalzaak en laat je daar verder informeren over de producten.

  maar als u zegt, het moet max twee jaar zitten is hetgeen wat u waarschijnlijk heeft gebruikt ook wel goed. twee jaar is niet enorm lang namelijk voor een dekkend product.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu