Kwaliteit van de verf

Mathijs80

  • #1
Zou iemand kunnen vertellen wat het verschil is tussen een verf A-merk en bijvoorbeeld een verf van een bouwmarkt merk.

Zit dit bijvoorbeeld in de droogtijd of de afwerking van de verf, ik ben gewoon nieuwsgierig wat nou de verschillen zijn omdat je soms een verschil hebt van behoorlijk wat euros in bijvoorbeeld een pot hoogglans van een A-merk en een bouwmarkt merk.

:hup:
 

BeeTeeWee

  • #2
De vraag is meer iets voor een vergelijkingssite, maar mijn ervaring is dat de verschillen met name zitten in

- verwerkbaarheid (makkelijker)
- dekkingskracht (minder lagen nodig)
- glansbehoud
- en vooral levensduur

Ik schilder het liefst met goed spul. Het is toch al een hoop werk, dan kun je het maar beter niet al te vaak moeten doen...
 

Mathijs80

  • #3
Bedankt voor je antwoord, een verf vergelijkings site heb ik nog niet gevonden... als jij het bestaan kent hoor ik het graag, :P

Ik hoop dat er nog meer mensen hun ervaringen delen. :lol:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
In een kwaliteitsverf zitten betere grondstoffen, meer vulmiddel en minder oplosmiddel. Dekt beter dus minder laagdikte nodig.
Resultaat zal langer meegaan.
 

Kasperht

  • #5
Ik koop sinds een aantal jaar alleen nog A-merk verf. Scheelt mij zoveel tijd (minder lagen, verft makkelijker) dat alleen dat het mij al waard is. Langere levensduur durf ik niks over te zeggen op basis van eigen resultaten, maar dat zou mooi meegenomen zijn :)
 

Freestyleklusser

  • #6
Zoals al aangegeven zit het in de grondstoffen. Nog niet aangestipt maar wel van belang: de gebruikte kleurpigmenten. Bij een A-merk worden de betere pigmenten gebruikt die langer hun originele kleur behouden.
 

Mathijs80

  • #7
Bedankt voor het delen van jullie ervaringen, het is dus duidelijk.

Voor kwaliteit dus een a-merk verf.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Met kwaliteits verf kan je juist in 1 arbeidsgang een dikkere laag opzetten met een goed eindresultaal.

de kwaliteit van het schilderwerk is vooral van de laagdikte afhangkelijk.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Helaas is dat met de nieuwe VOS2010 verf vwb de dikkere laag niet het geval: een dikke laag opzetten = zakkers, schroeien van de verf ( als de zon er op staat ) en en lange droogtijd doordat het oplosmiddel sterk gereduceerd is.

U moet zich realiseren dat het oplosmiddelgehalte sterk verlaagd is ( max. 300 mg/l per liter ). Daaruit volgt dat de droging veel langer duurt waardoor vooral op deuren e.d. de verf veel langer moet staan voordat ze is aangetrokken.

Verlengen van de droogtijd is ook verlengen van de stofvrij tijd zodat de verf langer is blootgesteld aan stofopname.

Nu is eea op dit moment voor de DHZ-er nog geen ramp, maar als de oude voorraden zijn weggewerkt krijgt ook deze hiermee te maken.

De introductie van VOS2010 verven is voor de vakschilder een crime. Deze moet namelijk leren met een heel andere laagdikte te werken dan hij gewend was. Dat vergt tijd en tijd is geld.

Het is niet voor niets dat fabrikanten zich haasten om dmv instructie- bijeenkomsten de verwerking van deze nieuwe verven te demonstreren: een foldertje van een nieuw product is dus niet voldoende om de praktijk te kunnen bedienen.

De vakschilder wordt geadviseerd om een laagdiktemeter te gebruiken bij de verwerking van de nieuwe verven.

Ik schreef het al eerder: in de praktijk gaat de verkoop van terpentine als een raket omhoog: we gaan dan de verf zelf weer verdunnen.

Eigenlijk is deze maatregel dus het paard achter de wagen spannen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Maar als een schilder toch klachten krijgt betreffende zijn gezondheid dan heeft de lakproducent het niet gedaan. :wink:
 

Chathanky

  • #11
Men heeft toch al een gewenningsperiode gehad met de high solid verven Kees?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #12
Inderdaad. En ik kan u mededelen dat HS nooit populair is geweest vanwege de stroperige / zwaardere verwerking. Bij voorkeur schilderen we hiermee de delen die hoog en ver weg zitten zoals dakkapellen en boeidelen.

Strak aflakken is moeilijk vanwege de zware verwerking die ook sneller zakkers veroorzaakt door een onevenredige verdeling van de verf.

Dit product had echter nog wel een pre boven de VOS2010 verven: het bevatte ondanks de hogere droge stof, weleenswaar minder oplosmiddel dan de standaard alkydlakken, maar meer dan VOS2010 verven.

Natuurlijk, ook aan de nieuwe generatie zullen we wennen, net als aan de watergedragen verven. Maar omdat we op dit forum voornamelijk de DHZ-markt bedienen had ik mijn vorige reactie alvast als reminder voor bedoelde groep aangegeven.
 

Mathijs80

  • #13
Hoi Kees bedankt voor je duidelijke uitleg, hoe kan je dan zien of je een VOS2010 verf hebt??
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #14
Stickertje...
 

Mathijs80

  • #15
Oke duidelijk... :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu