Kunnen mijn leidingen bevriezen als ik de radiatoren niet ge

Mike3

  • #1
Kunnen mijn leidingen bevriezen als ik de radiatoren niet gebruik?

Ik woon in een flat uit de jaren 60 met als energie label een C. Deze flat-woning heeft een radiator in elke kamer ( zelfs in de badkamer, in de hal en in de keuken is een radiator aanwezig, wat mij opvalt is dat de radiatoren veel kouder worden als de ramen. ( Nou staat bij mij de raam in de woonkamer dag en nacht open en als ik het een beetje koud vind worden doe ik de gordijnen dicht en een extra vest aan maar de raam gaat eigenlijk nooit dicht. In de woonkamer is het volgens de termostaat 14.5 graden in mijn woning. Als ik op bed lig hoor ik soms een bubbelend geluid in de radiator van de slaap kamer gevolgt door het geluid van een emmer water die leeg gegiet word ( Ik woon op de 3e woonlaag van de 4 etages. ) Zou dit geluid kunnen betekenen dat er iets in mijn leiding naar de radiator bevroren is? Het lijkt me niet want in de andere radiatoren hoor ik nooit geluid. Iemand belde mij op om te zeggen dat ik mijn radiatoren aan moet zetten omdat ik anders kans heb dat de leidingen bevriezen, Ik heb er zelf nog nooit aan gedacht dat mijn leidingen zouden kunnen bevriezen gezien ik hier een paar maanden woon en nu pas begint het kouder te worden in de woning. Ondanks het advies wil ik mijn radiatoren nog steeds niet verwarmen, Zou ik eventueel de radiatoren kunnen isoleren met bubbeltjesplastic ? Is er een manier om te zorgen dat mijn leidingen niet bevriezen zonder daarvoor gas of electrisciteit te gebruiken? Ik denk dat als ik heel veel bubbeltjes-plastic bij de gamma koop en dit om mijn radiatoren heenwikkel dat ze minder koud worden waardoor er niks kan bevriezen, Ik wil geen doeken gebruiken gezien het best wel stoffig is aan de achterkant van de radiatoren en ik denk dat ik een broeikas effect veroorzaak als ik doeken ga gebruiken i.p.v bubbeltjes-plastic om over mijn radiatoren heen te plaatsen. Denkt iemand dat mijn idee kan helpen om bevroren leidingen te voorkomen? ( In mijn woning. )Want natuurlijk wil ik geen bevroren leidingen want dat lijkt me gevaarlijk.

Alvast bedankt voor uw informatie en het lezen van mijn bericht.

Edit: Ik had mijn bericht volgens mij bij verwarming en gas moeten plaatsen, Ik weet even niet hoe ik dit kan wijzigen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Heeft het al gevroren dan. :lol:
Het voordeel van een flat is dat het een grote klomp warmte is. Je zit rondom in de warmte waardoor jouw deel niet gauw onder nul zal komen.
Ik neem aan dat er al dubbelglas in de ramen zit. Dat scheelt ook iets in het afkoelen.

Er is weinig kans de flat bij jullie onder nul komt. Misschien als de CV installatie voor een paar dagen uitvalt.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Bubbeltjes plastic om de radiatoren heen ??

Misschien teveel reclame gekeken, over bezuinigen ?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Topic verplaats naar de juiste rubriek.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #5
Voordat je veel investeert.
De goedkoopste manier is de radiatoren een heeeeeeel klein beetje open te zetten.

Of ze laten verwijderen dan heb je nergens last van lol
 

Mike3

  • #6
Ja, Ik heb een tijdje nagedacht en ik heb besloten om mijn radiator toch maar van 5 graden naar 16 graden te zetten voordat het echt buiten gaat vriezen, de radiator staat hier altijd open omdat de cv-ketel zijn warmte kwijt moet kunnen maar laat ik dit keer ook maar de temperatuur zelf omhoog draaien en het zo laten zelfs in de zomer want het is beter voor de cv-ketel als ik niet teveel schommel met de temperatuur. De temperatuur van mijn woning is momenteel 15 graden ( een paar dagen geleden was dat 14.5 ) maar ik duim wel dat ik niet te lang gewacht heb en dat mijn radiatoren niet al bevroren zijn van binnen want dan heb ik waarscheinlijk lekage en dan is de wooningbouw niet blij met me en mijn buren ook niet maar ik ga er natuurlijk vanuit dat ik optijd ben en ik hou mijn 2 luiken gewoon open in de woonkamer i.p.v mijn raam want ik hou er wel van om iedere seconde vers zuurstof in mijn woning te hebben. Heel erg bedankt voor jullie reacties.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #7
Je moet vermoedelijk gewoon water bijvullen, dat geklots in de radiatoren is daar een teken van.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Ik weet niet waar je woont, maar hier in Nederland heeft het nog niet gevroren, behalve wat vorst aan de grond.
Dus op de 3e verdieping heeft u daar geen last van gehad.

Of het moet zijn, dat u in siberie woont, want daar heeft het al wel enkele graden gevroren.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #9
Helaas Peter, Limburg al een past keer flink moeten krabben, maar idd op de 3e verdieping wordt het al wat minder verwacht.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #10
Dat "water geluid" is waarschijnlijk de circulatie pomp van de ketel die aangaat , waarschijnlijk is de min ruimte instelling van de ketel thermostaat bereikt en wordt ketel vrij gegeven.

als het bij mij thuis onder de 18 graden zou komen , ga ik het niet overleven denk ik
:oops: :oops:
 

Bernhard

  • #11
De frisse zuurstof van buiten is gezond.
Maar omdat je de verwarming op een lage temperatuur hebt staan zal je veel meer kans op schimmel hebben.
Ik denk dat schimmel niet gezond is.
Het advies van dokter bernhard is de verwarming op 20grd zetten en iets minder ventileren. mvgr bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu