KSB regenpomp loopt af

Ullrichske

  • #1
Hallo,

Mijn sanitaire installatie kan gevoed worden via regen, steenput - en stadswater. Om mijn regen - en steenputwater op te trekken gebruik ik een KSB Multi Eco 36.4 pomp. Een tweetal meter onder de pomp zijn op beide aanzuigleidingen een terugslagkleppen en een fijngruisfilter (Y - vorm) voorzien. De pomp is juist boven de deuropening van ons sanitairhokje gemonteerd. De regenput ligt juist naast dit hokje en de steenput op ongeveer 10 meter ervan. Reeds meerdere keren liep de pomp af en kan ik met veel moeite het water terug optrekken. Toen de terugslagkleppen nog juist naast de pomp waren gemonteerd was het nog veel slechter en liep de pomp constant af.

De aanzuigleiding van in de putten naar het hokje zijn socarexen uit één stuk. Van in het sanitairhok naar de pomp bestaan de leidingen uit flexibele doorzichtige leidingen uit twee stukken.

Weten jullie soms wat de reden kan zijn van het aflopen van die pomp?

groeten,
 

Swtkc

  • #2
Lekkende voetklep in de zuigleiding. Vuil o.i.d.
 

Ullrichske

  • #3
Hallo,

Ik heb de kleppen reeds meerdere malen vervangen, blijft hetzelfde.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Fotootje van de pomp ?
Maakt het wat duidelijker.
 

Ullrichske

  • #5
Jan, hier volgen de foto' s :wink:


 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Is de leiding op de tweede foto de aanzuigleiding ?

Op welke diepte zit de zuigleiding en zit er onderin de zuigleiding een voetklep ?
 

Ullrichske

  • #7
Jan ,

Op de tweede foto zie je de aanzuigleiding (socarex) waarop er een terugslagklep en filtertje zit. Onderaan die (steenput) aanzuigleiding is er geen voetklep voorzien. Momenteel zit in de regenput wel een voetklep, maar kan ik nog niet testen omdat die leeggetrokken werd. Uit de steenput wordt vanop een diepte van 4à 5 meter getrokken.
 

Fiesiekus

  • #8
ZO'n klep moet helemaal onderaan zitten. Als het stuk (zoals nu) onder de klep leegloopt, zuigt de pomp op een gegeven moment lucht en is het einde werking.
 

Ullrichske

  • #9
Jammer genoeg kan ik in mijn steenput zo geen klep meer onderaan monteren omdat ik niet meer in mijn steenput kan. Normaal gezien blijft de aanzuigopening onder water waardoor de leiding in theorie ook niet kan leeglopen volgens mij. Enkel wanneer hij helemaal leeggetrokken is kan de aanzuigleiding leeglopen. Er blijft toch altijd water staan tussen de pomp en de terugslagklep, twee meter onder de pomp. In theorie moet dat toch genoeg zijn om de pomp voldoende te laten zuigen?

groeten,
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
De voetklep hoort onderin te zitten, het heet niet zo maar voetklep.
Het kan gebeuren dat de leiding toch (gedeeltelijk) leegloopt, daardoor komt er een luchtkolom in de buis en zuigt de pomp niet meer aan.
Door een miniem lekje kan de buis toch leeglopen.

Vaak ontstaat er verwarring rondom het begrip zelfaanzuigend van de pomp, dat zelfaanzuigend werkt dus niet wanneer er lucht in de leiding zit mar alleen bij een aangesloten waterkolom en voldoende toevoer van water in de put.

Het stukje tussen pomp en klep is niet voldoende vandaar de voetklep, deze kleppen weigeren hoogst zelden dienst, de waterkolom die er boven staat zorgt voor voldoende druk om een goede afdichting te garanderen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
Gerelateerde onderwerpen
Aanvoerslang regenpomp

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu