Kruipruimte gebruiken

Beste lezer,

Ik wil graag gebruik maken van mijn kruipruimte voor opslag van potten, spullen en het kweken van paddenstoelen (legaal). Dit idee is voortgekomen doordat ik veel met planten heb en een groentetuintje waarvan ik mijn oogst niet goed kan opslaan in een koele donkere omgeving. In eerste instantie is het een kwestie van een opening maken en domweg wat tegels leggen zodat ik wat bakken kwijt kan, eventueel kan ik een paar planken rondom maken om er potten op te bergen. Tot hier vergt het totaal geen bouwtechnisch inzicht of kennis, het is een droge ruimte en heb een houten vloer waar mogelijk zelfs nog een luik inzit.

Wat mij nu door het hoofd speelt is de vraag hoe ik de ruimte dieper kan maken (momenteel een 45cm), uiteraard hoef ik er niet in te staan, maar als ik kan bukken in het luik en dan om mij heen kan grijpen naar spullen zou ik dit graag willen. Ik ben er niet vies van om een eventuele constructie te maken zodat het meer richting een kelder gaat, maar sta er niet per definitie om te springen. Ik weet dat als ik een 1,2 meter de diepte in graag dat ik op het vaste kom en door een leemlaag ga wat het water tegenhoudt, ik zou hier dus niet doorheen willen gaan omdat ik dan echt naar een waterdichte bak moet toewerken wat niet de bedoeling is.

Wat ik mij voornamelijk afvraag is in hoeverre ik kan uitgraven naar de draagmuren toe, kan ik bijvoorbeeld de gehele ruimte uitgraven tot op het vaste en tot aan de draagmuren, of moet ik een stuk van de draagmuren afblijven? (ruimte is 210x320 cm). Weet iemand hoever ik kan gaan en hoe ik dat kan controleren, wat ik maximaal kan doen om deze ruimte uit te graven?

Hartelijk dank, Stef



EDIT: Uiteraard begrijp ik dat ik niet het zand onder de draagmuren kan weghalen of naast de muur de diepte in kan gaan. Als ik bijvoorbeeld tot aan de fundering van de muren kan graven heb ik al enorm veel winst en ben ik wel tevreden.
 
Laatst bewerkt:
Los van de vraag over het graafwerk; voordat ik aan de paddenstoelen zou beginnen, zou ik eerst een jaar (zomer en winter) de luchtvochtigheid en temperatuur in de kruipruimte monitoren en dat vergelijken met wat het soort paddenstoel dat je wil kweken vraagt.
 
  • Like
Waarderingen: Fets
@Edwinnn Ik kan volledig geautomatiseerd werken en heb ongeveer 600 kilowatt ter beschikking voor dit project; Alles voor kweek en werkende systemen zijn er al vanuit oude experimenten.

@Rola Ik begrijp dat ik niet even domweg kan gaan afgraven zonder nadenken, ik zou zelfs voor mijn doel niet kunnen afgraven en nog steeds een bruikbare ruimte hebben; uiteraard wil ik gewoon het maximale er uit kunnen halen wat mogelijk is.

---

Voor de opening sta ik redelijk vrij en heb al nieuwe draagbalken om de vloer aan te kunnen passen, ik kan de keuze maken om een paar luiken te maken of 1 groot luik. Het is dus niet een 100% vereiste om af te graven, maar wil gewoon het maximale er uit halen wat er in zit. Maar nogmaals wil ik duidelijk maken dat ik geen kelder bouw en geen onrealistische verwachting heb waarbij ik aan de constructie van de woning ga komen. Ik stel mijzelf slechts ter gedachte dat ik creatief mag zijn en met de vele beperkingen het meest mogelijke eruit wil halen. Hoe we het ook wennen of keren, gaat dit project gebeuren en komt er een ondergrondse tuin.
 
de omstandigheden die nodig zijn voor het kweken van padenstoelen (schimmels) wil je in zijn algemeenheid juist niet in je kruipruimte volgens mij
het opslaan van groente zou kunnen
al zou ik daarvoor wel een soort van kelderkast aanraden
 
Merk op dat er warmte en vocht van de woning de kruipruimte intrekt. Je hebt nieuwe balken daar zal je iets mee gaan doen. Ik weet niets van paddenstoelen misschien wordt het aanbevolen om in die ruimte een bepaald klimaat en vochtigheid te realiseren.
 
Veel hangt af van hoe diep de fundering zit en hoe hoog de gemiddelde grondwaterstand ter plaatse is.
De hoogte van het grondwater kan je te weten komen door bijvoorbeeld in de tuin een gat te graven, dat een tijdje laten open liggen en kijken tot op welke hoogte er al dan niet grondwater in komt.
Als je dezelfde redenering gebruikt die men ook bij nieuwbouwkelders gebruikt dan kan je de kruipruimte uitgraven tot op een diepte waarbij de fundamenten nog ongeveer 20 cm dieper komen.
Ik zou wel geen toegang voorzien via de vloer van de woning maar via een keldergat door een buitenmuur van de kruipruimte of zo mogelijk via een aangebouwde of inpandige garage.
 
Gronddekking en de belasting van het zand werkt ook mee in de gehele constructie / fundatie. Zie bijgevoegd plaatje.
Ik zou er in jouw geval niks mee doen omdat er weinig ruimte is.

Bij mijn huis heb ik wel op afstand van de draagmuur ong. 10 of 20cm afgegraven en daar wat tegels neergelegd en wat opgeslagen.

Screenshot_20231013_212312.jpg
 
Uiteindelijk heb ik nu midden in de woonkamer een opening gemaakt in de vloer en ga onder de grond om de boel schoon te maken. Naast de woning kan ik met een grondboor een gat maken met een pvc buis er in om te kijken hoe hoog het water komt en onder de vloer kan ik op een plekje naast de muur graven om te kijken hoe diep de muur zit.

Het gat wat ik nu heb ben ik al wel tevreden mee en kan daar al wel kwijt wat ik wil, maar ik wil het maximale er uithalen wat verantwoord is en ga op ontdekking de aankomende tijd. Ik zal morgen even een filmpje plaatsen. Het is in elk geval duidelijk dat ik twee stiepen moet plaatsen omdat de opening vlak naast zich, weer een dragende balk heeft op een stiep. Ik pak een auto krik om de last er af te halen aan beide zijde zodat ik de bestaande kan ontlasten en verdiepen i.v.m. uitgraven. Met 30 centimeter verdieping bij de opening zou ik geheel tevreden zijn en heb dan al meer dan wat ik had durven hopen.

IMG_1256[1].JPG
 
Laatst bewerkt:
Ach, het kost je hooguit een nieuwe vloer...

Midden in de woonkamer ook. Handig om je enkels of nek te breken...
 
Binnen een jaar gaat het laminaat er uit en word mijn woning volledig gerenoveerd, ik had het niet gedaan als ik niet wist wat er te gebeuren stond. Ik denk verder ook niet dat dit heel erg spannend is en zelf onrealistische drastische ingrepen ga doen, als ik weet dat ik ga stiepen en mijn elastiek kan berekenen denk ik dat ik wel veilig ben. ;) Maar voor nu wou ik nog niet aan de berekeningen komen voor hier. Inmiddels krijg ik al spookverhalen van https://www.rivm.nl/straling-en-radioactiviteit/radon-en-thoron

Ik heb geen onrealistisch doel van een geheime bunker bouwen.
 
Ik denk ik stap er even in en wil een stukje afgraven om te kijken wat voor zand ik heb, maar blijk een volle betonvloer te hebben... Dit is vreemd omdat bij de buren waar ik onder de vloer ben geweest het puur zand is. Als ik in het ronde klop bij de opening is het rondom wel vast, maar zit er ook een holle plek.

Ik denk dat ik hier niets mee kan doen, maar het wel schoon kan vegen en dan direct een super mooie vloer heb. De woning is direct na de oorlog gebouwd en denk dat ze domweg overvloedig beton hebben weggestort onder de vloer. Gelukkig hebben ze het dan wel netjes uitgesmeerd zodat de boel egaal is.

Mijn blokje bestaat uit de alleroudste woningen in ons dorp en bouwkundig waren er niet veel regels, ik ben verder niet op de hoogte van een betonvloer in de kruipruimte in die periode, maar denk dat het met vocht te maken heeft gehad of iets en dat ik daarom ook de uitzondering heb dat ik luchtgaten heb in de muur. Er zal wel een logica zijn wat ik niet weet en blijk dus veel verder beperkt te zijn dan wat ik dacht.
 
Laatst bewerkt:
Ik zie geen reden om het topic te verwijderen. Je hebt een vraag gesteld en antwoord gekregen. Misschien niet wat je wilde horen, maar de antwoorden die je hier krijgt geven wel een oplossing of advies. Als we alle topics welke beantwoord zijn zouden moeten verwijderen, blijft er geen forum over.
 
Het is al duidelijk vermeld, maar ik ga het toch herhalen: Graven in de buurt van een fundering is niet verstandig. Dit kan alleen als het is beoordeeld door een constructeur. Bovendien heb je toestemming nodig van de verhuurder.

Het luik naar de kruipruimte moet luchtdicht gemaakt worden. Om vocht en radon uit de kruipruimte tegen te houden. Het zou ook zo maar eens kunnen dat de (radioactieve) radon in je paddestoelen gaat ophopen. Ik zou ze niet eten.
 
Als je een betonnen bodemafsluiter hebt dan woon je in een kwalitatief hoogwaardige woning.
houd die laag heel die zorgt voor een droge kruipruimte. en houd ook het grootste deel van de hierboven genoemde gassen tegen.
met een beetje ventilatie verwijderd de rest.

Een houten vloer is niet gasdicht (dat is de reden dat ze bij nieuwbouw eigenlijk nooit meer worden toegepast)

een bodemafsluiter een vloer noemen gaat wat te ver het is misschien 5cm nauwelijks of helemaal ongewapend beton.
 
Even voor de duidelijkheid, ik neem jullie expertise wel over en hou er rekening mee. Er is mij ook niets verteld wat ik niet wou horen en probeer telkens duidelijk te maken dat ik geen onrealistische verwachtingen heb, ik bouw geen bunker of kelder zoals aangegeven.

Wellicht is mijn communicatie niet super, maar zal even proberen om een betere schets te geven (ik denk altijd dat mensen het wel snappen en je niet blind een project gaat beginnen): Mijn woning gaat volledig gerenoveerd worden met een nieuwe keuken, badkamer, wc, CO2 systeem, deels nieuwe vloeren, HR++ glas, muur isolatie, bodemisolatie en mogelijk nog wat kleine extra luxe dingen. De verbouwing begint ongeveer rond augustus 2024 en wordt gedaan door Plechtvos. Mijn woning heeft nu label F en is alles behalve goed, het is slechts puur toeval dat ik een vloertje in de kruipruimte heb wat mij verbaasde; ik ben bij beide buren onder de vloer geweest waar dit niet zo was.

Dat ik vraag om advies, betekend niet dat ik in totale onkunde werk en mijzelf verantwoordelijk acht voor mijn daden en bekend moet zijn met regelgeving waar mogelijk. In mijn beleving is het vrij normaal om zelf een eerste kennismaking te doen met een onderwerp en daar enige verdieping op te doen.

Alles wat ik doe is 100% veilig (maar radon was in mijn geval dan geheel onbekend), dat wat ik niet weet test ik uit en doe daar moeite voor. Ik ben geen misselijk persoon en ben willig om een dosimeter aan te schaffen mits dit binnen een redelijk budget past... (@IJkenhout, wellicht heb je een advies voor de aanschaf).

De beperkingen van een forum, maken helaas wel dat je niet alles tot in den treure kunt gaan bespreken en uitleggen. Daar waar ik mee bezig ben is meer dan even een gat graven en wat spullen opslaan en een beetje kweek. Ik hou mij nu al een paar jaar bezig met climate controle en kweeksystemen op een meer technisch niveau (absoluut geen expert), en mijn eerste ervaring op thermodynamics vlak is: Anomalie van water - Koivrienden

Ik kan niet uitdrukkelijk genoeg benoemen dat ik geen onrealistisch plan heb, er is geen waanzin in een gedachte dat ik onbezonnen op een spannend gevoel even iets ga doen.

PS: Mijn budget is wel beperkt voor dit project en wil een maximum aanhouden van 6000 euro. Met dit bedrag wil ik een bruikbare ruimte maken en climate controle in de woning, er is dus geen vermogen om een bunker te bouwen.



EDIT: Ondertussen contact gehad met het RIVM en krijg een reactie terug over meting als particulier. De site gaat er wel op in, maar geeft geen uitleg en heb het doorgespeelt om juiste deskundige informatie te krijgen, ik denk dat ik hierbij genoeg inzet toon.
 
Laatst bewerkt:

Gerelateerde klussen

Reacties
11
Weergaven
117
Kelders en Kruipruimtes
casvisser
Reacties
13
Weergaven
269
Kelders en Kruipruimtes
Jackd
Reacties
13
Weergaven
375
Kelders en Kruipruimtes
Jannemantoon
Reacties
39
Weergaven
964
Kelders en Kruipruimtes
wgb

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu