Kruipruimte afvullen met piepschuimchips met of zonder bodemisolatie.

Michiel1976

  • #1
Beste lezers, ik wil graag mijn vloer beter isoleren. Ik heb gedeeltelijk een broodjesvloer liggen in de woonkamer. Het andere deel ( voormalige keuken jaren 40 huis) is met houten balken enzo. Deze kruipruimtes zijn verbonden via bogen.
Ik ben al bezig grweest met extra isolatie. Houten balkenvloer is geisoleerd met glaswol 16cm en nog extra met katoenrecycleplaten(?), onder de broodjesvloer extra piepschuimplaten, maar ik wil nog meer.
als ik nu de bodem afdek met plastic voor het vocht en de ruimte afvul met piepschuimchips, de vloer van de oude keuken extra ventileer, met een gat naar de kelder en de bogen in de kelder afsluit met plastic, zal dan de isolatie aanzienlijk toenemen voor de vloer zonder vochtproblemen, of wordt dit een drama?
Ik hoop dat iemand me hierover kan informeren, met vriendelijke groet michiel.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Of het vullen meer oplevert dan dat het kost durf ik niet te zeggen.
Als er al 16cm glaswol onder zit zou de verbetering niet heel veel zijn lijkt me.
Wat ik wel weet is dat een kabel leggen in een met piepschuim gevulde kruipruimte een ramp is ;
ten eerst om er zelf door te komen
ten 2e omdat dat spul zo statisch is als de pest en overal aan vastplakt
 

Willem52

  • #3
Heb je in de winter wel eens water in de kruipruimte staan ?
 

Michiel1976

  • #4
Hai willem. Nee het is een vrij droge ruimte. Ik ruik wel soms wat vocht in de kruipruimte, vooral als het grondwater wat hoger staat door regen. Als ik de ruimte dus afsluit komt er misschien wel te veel vocht in de ruimte, of juist onder de oude keuken. Of zal dat wel loslopen?
 

Willem52

  • #5
Dan is het geen probleem.
Net wat Gerrit B zegt piepschuimkorreltjes hebben nadeel. Heb je wel eens gedacht aan schelpen ?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Ik denk dat extra isoleren hier geen extra comfort op zal leveren.
Ook bepaalde delen afsluiten van de kruipruimte is geen goed idee.
Beter is het om de kruipruimte goed te ventileren, zodat de lucht vaan voor naar achter door kan stromen.
 

BR2020

  • #7
Dubbel isoleren heeft geen zin. Het zandbed in de kruipruimte helemaal afdichten met folie (wat je van plan bent). eventuele doorvoeringen (waar de leidingen/kabels vanuit de kruipruimte de woning in gaan) goed afdichten en ventileren (niet teveel) is ruim voldoende.
Succes
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
BR2020 schreef:
Dubbel isoleren heeft geen zin.
De bodem van de kruipruimte zal een lagere temperatuur hebben dan de onderzijde van de isolatie. Is de temperatuur in de kruipruimte lager dan de onderzijde van de isolatie is er zin.
 

Michiel1976

  • #9
Allen bedankt voor de reacties. Het was mijn eerste vraag aan het forum en het is leuk om te lezen hoe ieder meedenkt. Ik ga beginnen met de bodemisolatie en dan idd afvullen met chips. Chips zijn overigens minder statisch/blijven minder plakken denk ik. Anders spikkelbeer:)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Chips zijn net zo statisch.
Of isoleren zin heeft kun je zelf wel aardig meten.
  • meet de temperatuur van de grond in de kruipruimte
  • meet de temperatuur van de lucht in de kruipruimte
  • meet de temperatuur op 1 cm diepte van de onderkant van de isolatie
Zit daar geen of weinig verschil in dan heeft extra isoleren geen zin en kun je het geld beter ergens anders aan besteden.
Isoleren heeft alleen zin als er een temperatuurverschil aanwezig is.
Het isoleren van een vloer is over het algemeen al minder rendabel dan het isoleren van een plafond (warmte gaat immers naar boven) maar geeft vaak wel meer comfort (minder koude voeten)

Bodemisolatie heeft nog een lager rendement en wordt meestal alleen maar toegepast als de kruipruimte te laag is (30 cm bij hout en 50 cm bij beton) om de isolatie tegen de bovenliggende vloer aan te brengen.
Reden dat bodemisolatie een lager rendement heeft zit hem in het feit dat tussen de bodemisolatie en de vloer nog een ruimte over moet blijven voor ventilatie om vocht af te voeren, dus komt er al, ondanks de 15 cm dikke bestaande isolatie, nog warmte in de kruipruimte dan wordt dit alsnog grotendeels weg geventileerd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu