Krimpscheuren

Mighiel

  • #1
Mijn woning vertoont sinds een paar jaar scheuren in de wanden. Een kennis is een bouwdeskundige en die vertelde dat het krimpscheuren waren. Hoe kunnen krimpscheuren ontstaan? De muren zijn ongeveer 22 jaar geleden gestuct, je zou zeggen dat het toch eerder zou scheuren. De scheuren zitten in de hoeken en aansluiting met plafond.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Krimpscheuren ontstaan doordat materialen werken door temperatuur- en vochtigheidsveranderingen. Aansluitingen tussen verschillende materialen en hoeken hebben hier het meeste last van. Daarom horen binnenhoeken van stucwerk altijd ingesneden te worden.

Dat de scheurtjes nu pas ontstaan zijn heb je vooral lang mazzel gehad. Hele droge winters of flinke trillingen kunnen triggers zijn waardoor het nu is ontstaan.
 

Mighiel

  • #3
Klopt, de muren en plafond zijn niet ingesneden. Wat kan ik er nu nog aan doen? Plafond beton (breedplaat), binnenwanden (gipsblok,gasbetonblok?) en dragende muur (kalk zand steen?). Scheuren zitten eigenlijk in alle aansluitingen van boven tot onder en zijn nog geen 1 mm breed om nu heel je huis opnieuw te stucen vind ik ook heel ver gaan
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Opnieuw stucen heeft dus geen zin, want de scheuren komen toch terug.

Snijd de scheurtjes open (dan maak je ze mooi recht) en vervolgens dichtkitten.
 

Mighiel

  • #5
Kennis is nog eens komen kijken omdat het me toch niet helemaal lekker zat. Er komen steeds meer "krimpscheuren" bij en ook hoor ik steeds meer "knalgeluiden" en "zetgeluiden", die ik eerst niet hoorde soms wel 10 in 1 uur tijd. Geluiden lijken uit vloer, plafond en zolder te komen. Aan de buitenkant is niets te zien van scheuren. Volgens kennis staat er spanning op de muren en onstaan daar de krimpscheuren door. Ik baal hier wel behoorlijk van, in alle hoeken komen nu krimpscheuren. Maak me nu terecht zorgen of stel ik me te veel aan.
 

Ralph

  • #6
Nahja, het kan van alles zijn hè. Alleen een geleerde bouwkundige of constructeur kan inschatten of je gevaar loopt door eventuele gevolgschade van voorgaande eventuele verbouwingen of constructie fouten.

1 ding is zeker, als het geluiden gaat maken en links en rechts vliegen de scheuren maar zo in muren en plafonds dan is er zeker iets mis. Zulke spanningen treden niet zo maar op.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Het is van afstand natuurlijk moeilijk in te schatten, maar als het knalt en zet, zou ik er toch echt even een aannemer / constructeur naar laten kijken!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Scheuren in hoeken zou ik me geen zorgen over maken. Maar als je het niet vertrouwd, kan je altijd er een deskundige bij halen.

Wordt er in de buurt gebouwd of bemalen?
 

Mighiel

  • #9
Nee, er wordt niet gemaald, geheid of geboord. Ik heb iemand van VEH laten kijken en die bevestigde het verhaal dat het krimpscheuren zijn. Blijf het wel gek vinden dat er jaren geen scheuren waren en nu in bijna iedere aansluiting zie je werking (scheuren). Nu was de winter koud, maar ik zie nu pas sommige scheuren terwijl ik zeker weet dat ze er toen niet waren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Dan heb je jarenlang geluk gehad. Waarschijnlijk is het je ook nooit opgevallen. Als er eenmaal één scheur over de dam is...
 

Mighiel

  • #11
Ja, het lijkt er wel op .... als er een scheur over de dam is. Ben wel benieuwd wanneer het stopt. Ik heb ook zon scheurmeter bijgekregen en de meeste scheuren zitten tussen de 0,1 en 0,5 mm. Deskundige van VEH kon de "geluiden" op zolder verklaren door het zetten van dakplaten (hout blijft immers werken), maar de geluiden in woonkamer en keuken vond hij ook vreemd.
 

Mighiel

  • #12
Zie nu ook horizontale en verticale scheurtjes lopen door niet dragende binnenwanden? Wanneer houdt het eens op? Ben nu al een tijdje bezig met die verdomde scheuren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Zijn het nieuwe scheuren of waren ze eerder niet opgevallen?

Hou altijd in de gaten of er nog beweging in scheuren zit. Vullen is een goede graatmeter. Het scheurt altijd open, maar als ze groter worden, kan er meer aan de hand zijn. Krimpscheuren in muren kunnen voorkomen/weggewerkt worden door te wapenen voor het stucen. Scheuren in hoeken/aansluitingen niet, die insnijden na het stucen.

PDF1 en PDF2 over oorzaken van scheuren.
 

Mighiel

  • #14
Het zijn nieuwe scheuren. Ik heb al een aantal adviseurs langs laten komen en die zeggen dat er constructief niets aan de hand is en dat het krimpscheuren zijn. Lees ik de verschillende artikelen dan staat overal dat krimpscheuren ontstaan in de beginfase en niet zoals ik in een woning van pakweg 30 jaar oud, dat vind ik zo vreemd. Ik begrijp als je opnieuw stuct dat er krimp kan ontstaan maar dat is bij mij dus niet het geval, stucwerk zit er ongeveer 20 jaar op verwacht ik en spack vanaf het begin.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
7
13
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu