Krachtstroom aan laten leggen wat zijn de kosten?

Beste allen, ik wilde graag krachtstroom laten aanleggen maar hoe zit dat precies? moet je dan maandelijks ook meer gaan betalen per fase? ook al gebruik je het niet. ik wilde namelijk een hefbrug kopen voor af en toe te sleutelen . dus die ga ik dan af en toe gebruiken. ik lees op internet verschillende kosten. van 200 tot 1200 euro aanlegkosten maar kan niet ontdekken waar dat hem in zit? hier een paar foto's van mijn meterkast... ik heb 3 groepen. verder weet ik er niet veel van. had je waarschijnlijk wel al door... vandaar ook mijn vragen hier..



IMG_8647[1].JPG

IMG_8650[1].JPG
 
Op de webpagina van je netbeheerder (stedin, enexis of Liander etc) staan de tarieven voor verzwaring. Van 1 fase naar 3 x 25 A is alleen eenmalige kosten, maandelijks blijft gelijk. Wel moet je rekenen op vervanging van de groepenkast naar 3 fase en een 5 aderige kabel van de groepenkast naar de hefbrug.
 
Ik wil een hefbrug op 380v. dus wel krachtstroom nodig. een kleine brug bv poetsbrug heb ik niets aan. ik moet er volledig rechtop onder kunnen staan ivm rug en heup klachten.
 
Ik kan me vergissen, maar in dit geval zullen er aan het overgaan naar 3 fasen beduidend meer kosten verbonden zijn, dan alleen de kosten van de netbeheerder.

Want de gehele groepenkast is zwaar verouderd en ruim onder het 'niveau' dat je van een moderne groepenkast zou mogen verwachten, zeker indien je er dan ook nog eens een hefbrug op 3 fasen op aan wilt sluiten. Laat je hier een nieuwe groepenkast neerzetten, dan zal deze toch echt beduidend meer groepen moeten hebben dan nu het geval is. Hoofdschakelaar, meerdere aardlekschakelaars (minstens 1 per fase), aparte aardlekautomaat voor de hefbrug, etc.

Laat een erkend installateur, bij voorkeur in je woonplaats, een offerte maken en bepaal dan of dat past met je budget.

Want naast het feit dat prijzen hier niet genoemd worden, is zoiets onmogelijk van afstand in te schatten, omdat dat geheel afhankelijk is van de uiteindelijke invulling.
 
Dus dit kan mij zomaar eens meer dan 1000 euro gaan kosten? ik las ergens dat je ook een frequentie omvormer van 1 fase naar 3 fases ertussen kan zetten . dan ben je voor 600 euro klaar en kan het op 220v. had er eentje gevonden. de motor van de hefbrug is 2.2 kw 50hz

Technische eigenschappen van de omvormer,

  • Max. nom vermogen: 2.2 kW
  • Aantal fase ingaand: 1 (1PH)
  • Aantal fase uitgaand: 3 (3PH)
  • Uitgangsfrequentie: 0,01 - 599 Hz
  • Nauwkeurigheid snelheidsregeling: 1% (SLV), 3% (V/f open-loop)
  • Aansluitspanning: 230V
  • Beschermingsklasse: IP20
  • Werktemperatuur: -10°C tot +50°C
  • Certificatie: CE, UL508C, RoHS
 
Dan nog is je meterkast verouderd.
Want de gehele groepenkast is zwaar verouderd en ruim onder het 'niveau' dat je van een moderne groepenkast zou mogen verwachten
jouw geld, jouw keuze. Maar als je geld hebt voor een 2 of 4 koloms hefbrug moet je de extra investering zo terug kunnen verdienen. Even los van de vraag of het wel gaat werken.
 
Ik heb toch 220v? stekker erin naar de omvormer. 1 phase 1 en 3 eruit. de motor van de hefbrug is 230-400v . ik verdien niks terug want het is gewoon voor eigen hobby. zit in een huurhuis en ze gaan in het derde kwartaal mijn huis isoleren en ik krijg 6 zonnepanelen op het dak van de woon corporatie. daarvoor gaan ze ook nog aanpassingen in de meterkast doen denk ik.
 
ik heb dit opgezocht en denk dat 230V de spoelspanning is en 400V de aansluitspanning. er staat bij spec 230-400v-50hz-3ph 2,2 kw
 
ze gaan in het derde kwartaal mijn huis isoleren en ik krijg 6 zonnepanelen op het dak van de woon corporatie. daarvoor gaan ze ook nog aanpassingen in de meterkast doen denk ik.
Dan moet de wooncorporatie toch ook aan de laatste eisen voldoen en zou ik óf daarop wachten óf vragen of jij alvast op hun kosten de boel mag laten aanpassen.
Je zult waarschijnlijk wel zelf de eventuele krachtgroep moeten betalen waarschijnlijk.

Daarbij, voor 600 eu kom je ook heel end met een nieuwe meterkast en een nieuwe aansluiting hoor. Heb je meteen alles zoals het nu hoort, inclusief verplichte en zeer nuttige hoofdschakelaar.
 
Met "klein" bedoelde ik onder de 3 ton.
De 2,2kW motor is er ook in een 230V variant.
Dat is waarschijnlijk goedkoper dan een freguentieregelaar, want die zijn best duur als ze 2,2kW aan moeten kunnen. (hoewel die 2e hands een heel stuk goedkoper zijn)

Ik had zelf al even gezocht, en ze zijn er gewoon voor 230V.
Of heb je een 2e hands op het oog?
Bij sommige verkopers worden precies dezelfde modellen voor zowel 230 en 400V verkocht.
 
Laatst bewerkt:
Hefbruggen onder 3 ton zijn ook allemaal op krachtstroom. 2.2 motor is er zeker in 230 variant. je bedoeld een 230v motor inbouwen?? behoud de brug dan wel zijn hefkracht??? heb er genoeg gevonden .. maar hoeveel toeren moet je dan hebben?

1 fase elektromotor 2,2 kW | 230 Volt | Voetflensbevestiging B3-B5 | 3000 RPM

  • Uitermate geschikt als motor voor een hydrauliekaggregaat
  • Te gebruiken in combinatie met een lantaarnstuk
  • Voorzien van bevestigingssteun (B3)
  • IP55 gecertificeerd
Technishe eigenschappen:

  • Voltage: 230/50
  • Vermogen: 2,2 kW (3pk)
  • As: 24 mm
  • Flens diameter: 200 mm
  • Toerental: 2750 RPM
  • Type voet: B3
  • Type flens: B5
  • Geluid: 80 dB
  • Gewicht: 16,5 kg
 
Je zult waarschijnlijk wel zelf de eventuele krachtgroep moeten betalen waarschijnlijk.
Vrij logisch: Een (gesubsidieerde) huurwoning heeft in basis geen krachtstroom nodig. Tenzij de verhuurder de woning gasloos wil maken. Zelfs een hybride warmtepomp kan prima op een 16A eindgroep. Dus alle modificaties en het aanvragen zijn voor rekening huurder.
 
Ja daarom schreef ik ook "waarschijnlijk".
Maar sommige verhuurders zijn wat coulanter en er om verzoeken vragen altijd vrij.

(En gasloos met een hybride waterpomp?? ;) )
 
Laatst bewerkt:
Ik heb contact gehad met Stedin en die weten niet welke 3 fase aansluiting ik zou moeten hebben. 3x 25 of 3x 35 ?? wat heb je nodig voor een hefbrug?? dat moet ik eerst weten. bij 3x 25 blijven de aansluitkosten hetzelfde als wat ik nu heb 1x35 maar bij 3x 35 word het dus een heel stuk duurder. ik kan hiervoor een offerte laten maken bij mijn aansluiting.nl . ik heb ook nog naar de woning corporatie gebeld over wat hun nog gaan doen in de meterkast ivm aanleg van zonnepanelen. dit moesten ze eerst nog navragen bij de elektricien. al met al weet ik nu nog niks en moet eerst alles uitzoeken. een hefbrug is zo gekocht maar wil hem dan ook direct kunnen gebruiken. ik kan nu helaas niet verder met mijn oldtimer. nadat ik de koppakking heb vervangen enz ,zijn nu alle werkzaamheden onder de auto te doen. ik moet de versnellingsbak en aandrijfas wisselen ,ophang rubbers vernieuwen en de benzinetank eronderuit halen etc.
 
Ik wil een hefbrug op 380v. dus wel krachtstroom nodig. een kleine brug bv poetsbrug heb ik niets aan.
Ik denk dat je je eerst beter moet gaan verdiepen in de mogelijkheden. Ik zie verschillende hefbruggen (2 en 4 koloms) met een hoogte tot 190 cm welke gewoon op een 230V aansluiting werken (2,2 kW motor).

Dat de brug iets minder snel omhoog gaat zou voor een sleutelaar aan een oldtimer geen verschil mogen maken. Wel voor een bedrijf waar de brug continu wordt gebruikt en waar tijdswinst en betrouwbaarheid (overcapaciteit) veel belangrijker zijn.
 
Klopt er zijn genoeg hefbruggen di op 230v werken, maar niet een oude brug die ze goedkoop weg doen. en zo'n brug zoek ik nou juist. dat heb ik hier al eerder aangegeven. nieuwe bruggen kan je kopen op 230v maar dan betaal je 2000 euro of meer. ga ik niet doen. ik had een bericht gestuurd naar de winkel die de omvormer verkoopt. kreeg als antwoord dat je daarmee een 380v motor kan aansturen op 220v zonder dat de motor daarbij zijn kracht verliest. voordeel van een omvormer aanschaffen is wel dat je die kan meenemen bij eventuele verhuizing. en ook bij wisselen van apparaat .krachtstroom aan laten leggen in een huur woning neem je niet mee naar je volgende huis neem ik aan?
 
Als die brug op een omvormer werkt, dan heb je aan 3x25A meer als voldoende.
Maar of het gaat werken op een omvormer weet je pas als je opgenomen vermogen van de brug bekend is.
 
maar niet een oude brug die ze goedkoop weg doen. en zo'n brug zoek ik nou juist. dat heb ik hier al eerder aangegeven.
Niet in dit topic...

de winkel die de omvormer verkoopt. kreeg als antwoord dat je daarmee een 380v motor kan aansturen op 220v zonder dat de motor daarbij zijn kracht verliest.
Ook dat klopt niet. 3,6 kW zal het maximum zijn wat een 230V aansluiting kan leveren. Tegen 11 kW voor een 3-fasen krachtstroom aansluiting.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan